19.12.11

#1

Father, Son, Holy Ghost - Girls


Γιατί; Ο δεύτερος δίσκος των Girls είναι αριστούργημα. Είναι όσο pop χρειάζεται για να σιγοτραγουδάς τα ρεφραιν και όσο indie πρέπει, για να μην καταντάει βαρετό. Αυτή τη φορά ο Christopher Owens πειραματίζεται με ρετρό ήχους, που παραπέμπουν σε διάφορα σημεία της rock ιστορίας των τελευταίων 40 χρόνων. Από την ψυχεδελική ροκ των '60s, μέχρι την surf pop των Beach Boys, ο δίσκος έχει αναφορές σε πολλά ετερόκλητα κομμάτια της δισκογραφίας, και όμως κατορθώνει να τα μονάζει σε ένα αρμονικό σύνολο. Το θέμα είναι ότι οι Girls δεν αντιγράφουν, αλλά εμπνέονται, παράγοντας έναν αγνό δίσκο, που θα μπορούσε να είναι το ντεμπούτο ενός group γαλουχημένου με classic rock, αλλά όχι. Το "Father, Son, Holy Ghost" είναι η μετάβαση των Girls από την απλοϊκή garage rock στην ωριμότητα και στην καλλιτεχνική καταξίωση. Δεν περιγράφω άλλο.
Highlights: Να τι εννοούσα όταν έλεγα για επιρροές. Το "Honey Bunny" που θα μπορούσε να παίζει σε ταινία του Tarantino, το "Die" που είναι το "Highway Star" του 2011, το "Vomit" που μοιάζει να ξεπήδησε από το "Dark Side Of The Moon", το bluesy "Love Like A River", και το "My Ma", το οποίο θα μπορούσε να έχει γράψει η Cat Power.





#2: Eye Contact - Gang Gang Dance
#3: Wounded Rhymes - Lykke Li

~Gee


 Eye Contact - Gang Gang Dance

Γιατί; Επειδή είναι ένας experimental μουσικός οργασμός, επειδή είχε αναμφίβολη την πρωτιά στους αγαπημένους μου δίσκους για το 2011 από την πρώτη κιόλας ακρόαση του (αν και παρά το spaming που έκανα στο twitter μάλλον δεν θα καταφέρει να μπει στην τελική 20άδα της blogovision) και επειδή καταφέρνει να σε παγιδέψει στη μουσική του παράνοια από το πρώτο κιόλας λεπτό. Ά-ρι-στο. Έτσι απλά.
Highlights: Από το επικό 11λεπτο εναρκτήριο "Glass Jar", άξιο απόγονο του "Shine On Your Crazy Diamonds", και το hit "Mindkilla" που κερδίζει εύκολα μια θέση ανάμεσα στα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς, μέχρι το "" με τον ελληνικό (!) στίχο και φυσικά το φουτουριστικό "Adult Goth".

Διάβασε την κριτική του Gee για τον δίσκο εδώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου