26.10.11

How to survive the 52nd Thessaloniki International Film Festival



Κάθε χρόνο, το highlight της πολιτιστικής χρονιάς στη συμπρωτεύουσα δεν είναι άλλο από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της. Οι πρεμιέρες, ο κόσμος, τα q&a, τα masterclasses, η βιασύνη να προλάβεις να βγάλεις εισιτήρια, το άγχος αν θα καταφέρεις να μπεις στις πιο σημαντικές πρεμιέρες, το τρέξιμο από την μία αίθουσα στην άλλη (το κλασσικό 100άρι που ρίχνουμε κάθε χρόνο από το Λιμάνι μέχρι το Ολύμπιον και τούμπαλιν), ο καφές στην Αποθήκη Γ στα διαλείμματα και τα πάρτι το βράδυ (με τζάμπα κρασί, αν είσαι τυχερός), είναι μερικές από τις αναμνήσεις που κρατάω από τα τελευταία 3 Φεστιβάλ που παρακολούθησα. Βέβαια το μεγαλύτερο τζέρτζελο γίνεται όταν είσαι εθελοντής αφού το 10ήμερο του Φεστιβάλ ξαφνικά μετατρέπεται σε μια ακόμα πιο συναρπαστική εμπειρία με νέα πρόσωπα, γέλιο και πολλές μα πάρα πολλές ταινίες. Και πολύ πιοτό! Άσε που βλέπεις τα πράγματα εκ των έσω και αποκτάς και μια authority βρε αδερφέ!
Φέτος, το ταλαιπωρημένο από τις αλλαγές υπευθύνων (o Μπουτάρης πρόεδρος του ΦΚΘ; Hell yeah! Περισσότερο τζάμπα κρασί στα πάρτι!) και τον χαμηλό προϋπολογισμό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει δριμύτερο για 52η φορά με ορισμένες από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς που διέπρεψαν σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και που θα συζητηθούν ακόμα περισσότερο όσο τελειώνει η χρονιά και φτάνει ο καιρός των βραβεύσεων. Ιδού ένα αφιέρωμα στις καλύτερες ταινίες που θα δούμε φέτος στις σκοτεινές αίθουσες στο Ολύμπιον, τον Παύλο Ζάννα και τις Αποθήκες 1 και D, από τις 4 έως 13 Νοεμβρίου και στα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να επιβιώσεις το 10ήμερο του Φεστιβάλ:





ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ

H αυλαία του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα ανοίξει με το "The Descendants" του Alexander Payne (ο οποίος θα δώσει το παρών στην τελετή) και θα κλείσει με το "Martha Marcy May Marlene" του πρωτοεμφανιζόμενου Sean Durkin, δύο από τις ταινίες που θα παίξουν φέτος στα Όσκαρ.





Το "The Descendants", με πρωταγωνιστή τον George Clooney, έρχεται με πολύ καλές κριτικές από το εξωτερικό και ένα μελαγχολικό στόρι με τον Clooney στο ρόλο ενός πατέρα που προσπαθεί να ξαναρθεί κοντά στις κόρες τους μετά το θάνατο της μητέρας τους. Διθυραμβικές κριτικές έχει αποσπάσει και το "Martha Marcy May Marlene", κυρίως για την ερμηνεία της Elizabeth Olsen, μικρή αδερφή των δίδυμων Olsen, στο ρόλο μιας παρανοϊκής κοπέλας που προσπαθεί να συνέλθει από τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε ως μέλος μιας αίρεσης. Βέβαια για να μπεις στις προβολές των δύο αυτών των ταινιών πρέπει να έχεις πρόσκληση.. Άμα έχεις σε φθονώ! Διάβασε περισσότερα στην επίσημη ανακοίνωση του Φεστιβάλ, εδώ.


ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ




Le gamin au velo - Το παιδί με το ποδήλατο


Η νέα ταινία των Jean-Pierre και Luc Dardenne, του αγαπημένου κινηματογραφικού διδύμου του Φεστιβάλ (στο οποίο κάνανε και αφιέρωμα πριν από 2 χρόνια), έρχεται με φόρα από τις Κάννες όπου κέρδισε το Grand Prix και θα προβληθεί ως μέρος του τμήματος "Ανοιχτοί Ορίζοντες" του Φεστιβάλ, την Κυριακή 6 και την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Ο συνδυασμός Dardenne και μικρού πρωταγωνιστή είναι καλός οιωνός.




Faust


Άλλη μια ταινία βραβευμένη σε φεστιβάλ του εξωτερικού, σε αυτή την περίπτωση με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας, το "Faust" του Alexander Sokurov έρχεται για μία και μοναδική προβολή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Άμα είσαι του αργόσυρτου και κουλτουρέ τρέχα, προσωπικά θα προσπεράσω!




L' ordre et la morale - Η τάξη και το ηθικό


Μετά το μεγάλο μπαμ που έκανε ο Mathieu Kassovitz το 1995 με το "Μίσος" του, η συνέχεια της σκηνοθετικής του καριέρας είχε τραγικά πτωτική πορεία και τώρα με την τελευταία του ταινία, οι απανταχού παρόντες φαν του ελπίζουν ακόμα ότι το "Μίσος" δεν θα είναι η μόνη αξιόλογη στιγμή στην φιλμογραφία του. Αν είσαι κι εσύ ένας από αυτούς, μπορείς να δεις το πολεμικό του δράμα "H τάξη και το ηθικό", με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, στις 6 και στις 13 του μήνα.


Be omid e didar - Αντίο

Περισσότερο για ακτιβιστικούς παρά για καλλιτεχνικούς λόγους, το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει την τελευταία ταινία του Mohammad Rasoulof, που κατηγορήθηκε μαζί με τον συνάδελφο του Jafar Panahi για προπαγάνδα και φυλακίστηκε. Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ των Καννών συνεχίζεται και στη Θεσσαλονίκη με την προβολή του "Αντίο" στις 9 και 10 Νοεμβρίου.




Terraferma - Στη στεριά


Άλλη μια ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας θα κάνει την πρεμιέρα του στο ΦΚΘ. Το "Terraferma" του Emanuele Crialese είναι η επίσημη επιλογή της Ιταλίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και θα προβληθεί τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.  




Tyranosaur - Τυραννόσαυρος 


Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Paddy Considine (ο οποίος έπαιξε πρόσφατα και στο εξαιρετικό "Submarine") με τον Peter Mullan στον πρωταγωνιστικό ρόλο του οργισμένου και βίαιου άντρα που οδηγεί τον εαυτό του στην αυτοκαταστροφή, έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα τα 3 βραβεία στο Φεστιβάλ του Sundance, και θα κάνει την πρεμιέρα του στο δικό μας Φεστιβάλ το Σάββατο 5 Νοεμβρίου. Πολύ δυνατό το τρέιλερ!




Michael


Μια από τις ταινίες που σόκαραν τις φετινές Κάννες, το "Michael" του πρωτοεμφανιζόμενου Markus Schleinzer βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αναφέρεται στο πάντα προκλητικό θέμα της παιδεραστίας. Και επειδή φεστιβάλ χωρίς σόκιν ταινίες δεν είναι φεστιβάλ, πάρε τη δόση σου το πρώτο σαββατοκύριακο του ΦΚΘ.




Snowtown - H πόλη του χιονιού


Μια από τις ταινίες που έχουν κεντρίσει το δικό μου ενδιαφέρον φέτος είναι το "Snowtown" του Justin Kurzel, σχετικά με τους φόνους που συγκλόνισαν την ομώνυμη πόλη της Αυστραλίας το 1999. Κέρδισε ειδικό βραβείο FIPRESCI στις Κάννες και θα προβληθεί στο Φεστιβάλ στις 5 και στις 8 του Νοέμβρη.

Weekend - Σαββατοκύριακο


H πιο γνωστή indie LGBT ταινία της χρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που κάθε χρόνο φιλοξενεί και από κάτι gay για την ποικιλία του πράγματος. H γλυκόπικρη ταινία του Andrew Haigh για ένα one night stand που θα εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και θα προβληθεί στο δικό μας το Σάββατο 5 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.


She Monkeys - Μαϊμούδες


Στην κατηγορία των gay gendered εντάσσεται και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Lisa Aschan, ένα ψυχολογικό δράμα για τη σχέση δύο κοριτσιών που έρχονται πολύ κοντά μεταξύ τους όταν γνωρίζονται σε έναν ιππικό όμιλο όπου και οι δύο μαθαίνουν να κάνουν ακροβατικά στις ράχες των αλόγων. Έρχεται με βραβεία από το Φεστιβάλ Βερολίνου και από αυτό της Τριμπέκα και προβάλλεται στις 5, 6 και 12 του μήνα.


Summer Games - Καλοκαιρινά Παιχνίδια

Το "Summer Games" του Rolando Colla, η επίσημη πρόταση της Ελβετίας για τα φετινά Όσκαρ, αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού στα πρόθυρα διάλυσης και του μικρού γιου τους που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την βίαιη συμπεριφορά του πατέρα του. Έχει όλα τα φόντα για να μπει στην τελική 5άδα και θα προβληθεί στο Φεστιβάλ στις 4 και στις 7 του Νοέμβρη.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ


J.A.C.E.


To "J.A.C.E." είναι αυτή τη στιγμή η δεύτερη πιο πολλά υποσχόμενη ελληνική ταινία της χρονιάς μετά τις "Άλπεις". Συμπαραγωγή Ελλάδας, Πορτογαλίας, Τουρκίας, ΠΓΔΜ και Ολλανδίας, με πολύ καλό καστ (Alban Ukaj, Χρήστος Λούλης, Μηνάς Χατζησάββας, Ακύλλας Καραζήσης εκτός των άλλων), τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη στη σκηνοθεσία και μια παραγωγή που μοιάζει εντυπωσιακή για τα ελληνικά δεδομένα, το "J.A.C.E." συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και αν το τρέιλερ δεν απατά, πρόκειται για ένα δείγμα ότι το ελληνικό σινεμά δεν έχει πεθάνει. Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις αίθουσες του Φεστιβάλ.



Παράδεισος


Ακόμη μια ελληνική ταινία του διαγωνιστικού τμήματος, ο "Παράδεισος" του Παναγιώτη Φαφούτη εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού της Πάτρας και αφηγείται την ιστορία 4 ζευγαριών που προσπαθούν να βρουν τον... "παραδεισό" τους. Και σε αυτή την ταινία συμμετέχει ο Χρήστος Λούλης και μαζί του η Όλια Λαζαρίδου και ο Ερρίκος Λίτσης εκτός των άλλων. Προβάλλεται την Τετάρτη 9 και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.




Άδικος κόσμος


Ο Φίλιππος Τσίτος συνεργάζεται με τον Αντώνη Καφετζόπουλο ξανά μετά την "Ακαδημία Πλάτωνος" και αποσπούν και οι δύο βραβείο, σκηνοθεσίας και αντρικής ερμηνείας αντίστοιχα, στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Αχτύπητο δίδυμο καθώς φαίνεται, με τον "Άδικο Κόσμο" να αφηγείται την ιστορία ενός δίκαιου αστυνομικού που κατά λάθος σκοτώνει κάποιον και μοναδικός μάρτυρας του ατυχήματος είναι μια καθαρίστρια που θα έκανε τα πάντα για να επιβιώσει. 9 και 11 Νοεμβρίου στις αίθουσες του Φεστιβάλ.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ


Paolo Sorrentino






Το 52o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη θα τιμήσει με ένα αφιέρωμα εφ όλης της ύλης το έργο του Ιταλού σκηνοθέτη Paolo Sorrentino. To αφιέρωμα περιλαμβάνει μικρού μήκους ταινίες από τα πρώτα βήματα του καλλιτέχνη αλλά και όλες τις μεγάλου μήκους του με αποκορύφωμα το πολυβραβευμένο και υποψήφιο για Όσκαρ "Il Divo" του, σχετικά με την ζωή του Ιταλού πολιτικού Giulio Andreotti, και φυσικά την τελευταία του ταινία "This Must Be The Place" με πρωταγωνιστή τον Sean Penn, που προβλήθηκε στις Κάννες αφήνοντας όμως πολύ μέτριες εντυπώσεις.


Κωνσταντίνος Γιάνναρης






Το μεγαλύτερο όμως αφιέρωμα του φετινού Φεστιβάλ θα γίνει προς τιμήν του Έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη, με την προβολή χαρακτηριστικών μικρού μήκους ταινιών του, της βραβευμένης στο Φεστιβάλ των Καννών πρώτης μεγάλου μήκους ταινία του "3 Steps to Heaven", μεγάλων επιτυχιών του όπως τον "Δεκαπενταύγουστο" και τον "Όμηρο" και φυσικά της απαράδεκτης τελευταίας του ταινίας "Man at Sea" την οποία είχα την ατυχία να δω στη φετινή Berlinale και σε ξορκίζω να μην πληρώσεις εισιτήριο για να τη δεις, το πολύ πολύ να την νοικιάσεις σε μια στιγμής απύθμενης βαρεμάρας και απελπισίας!


Πέραν αυτών των δύο, θα φιλοξενηθούν φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη άλλα 4 αφιερώματα. Ένα εντελώς αδικαιολόγητο αφιέρωμα στην Sarah Driver στο οποίο η μόνη ενδιαφέρουσα ταινία που θα συμμετέχει θα είναι το "Stranger Than Paradise" του Jim Jarmusch στο οποίο αυτή κάνει την παραγωγή, ένα στον αυστριακό δημιουργό Ulrich Seidl, σκηνοθέτη του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Βενετίας "Dog Days", ένα στον Δανό σκηνοθέτη Ole Christian Madsen, αρκετά γνωστό στη χώρα του και άλλο ένα στον Τούρκο σκηνοθέτη Erden Kiral, στα πλαίσια του τμήματος "Ματιές στα Βαλκάνια"



ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Μια ματιά εδώ.. Μια ματιά εκεί.. Πέραν από το αφιέρωμα στον Erden Kiral το παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ "Ματιές στα Βαλκάνια" που φιλοξενεί κάθε χρόνο ταινίες από τις γειτονοπούλες χώρες. Άμα κάποια μέρα δεν ξέρεις πως να γεμίσεις το φεστιβαλικό σου πρόγραμμα ρίξε μια ματιά στις παρακάτω ταινίες γιατί πολλές φορές το τμήμα αυτό κρύβει εκπλήξεις.




The Forgiveness of Blood - Η συγχώρεση του αίματος


Η καινούργια ταινία του Joshua Marston, σκηνοθέτη του "Maria Full of Grace" που έφτασε μέχρι και τα Όσκαρ, απέσπασε βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου και καταφθάνει στο Φεστιβάλ στις 5 και 7 του Νοέμβρη. Αμερικανοαλβανοδανεζοιταλική παραγωγή σχετικά με μια βεντέτα που ξεσπάει ανάμεσα σε δυο οικογένειες στην Αλβανία και των συνεπειών αυτής στους έφηβους πρωταγωνιστές της ταινίας.

Press

Ταινία πενιχρού καθώς φαίνεται προϋπολογισμού, που καταπιάνεται με το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και τούρκικης κυβέρνησης στις αρχές του 1990. Παρά την φτηνή της παραγωγή έχει σαρώσει αρκετά βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ, κυρίως της χώρας από την οποία προέρχεται (Τουρκία), και θα προβληθεί στης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 5 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου.


Din dragoste cu cele mai bune intentii - Με τις καλύτερες προθέσεις


Τελευταία πρόταση για τις "Ματιές στα Βαλκάνια" είναι το "Με τις καλύτερες προθέσεις" του μέχρι πρότεινως μικρομηκά Andrian Sitaru, που φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον αν με ρωτάτε. Νευρικός 35άρης τα παίζει όταν η μάνα του μπαίνει στο νοσοκομείο έπειτα από ένα εγκεφαλικό. Βραβείο Σκηνοθεσίας και Α' Αντρικού στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Κυριακή 6 και Τετάρτη 8 του μήνα δεν νομίζω ότι έχεις κάτι καλύτερο να δεις έτσι κι αλλιώς!


ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ


Αν είσαι φαν του πειραματικού σινεμά, υπάρχει μια γωνιά στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και για σένα.





Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα ετοιμάζει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την Κυριακή 6 και Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, με την προβολή 6 ταινιών μικρού μήκους του J. X. Williams που αποτελεί μια από τις πιο θρυλικές φιγούρες του αμερικάνικου avant-garde κινηματογράφου. Την προβολή των ταινιών θα συνοδεύει η ζωντανή παρουσίαση του Noel Lawrence, συγγραφέα του βιβλίου "J.X. Williams: Les Dossiers Interdits" σχετικά με το έργο του σκηνοθέτη.






Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ στην "Collectif Jeune Cinema" που δημιουργήθηκε τις αρχές της δεκαετίας του 70 στη Γαλλία και είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές διακίνησης πειραματικών ταινιών ανά τον κόσμο, προσφέροντας "διαφορετικό" σινεμά στους κινηματογραφόφιλους. Το πρώτο σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στον Παύλο Ζάννα 15 ταινίες μικρού μήκους από την νέα "Collectif Jeune Cinema" που επανιδρύθηκε το 1999 στιγματίζοντας τον σύγχρονο πειραματικό κινηματογράφο.



ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ




Ο παραπάνω χάρτης θα σου φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος άμα δεν είναι εξοικειωμένος με τις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ , καθώς περιλαμβάνει όλους τους χώρους προβολών και εκθέσεων της φετινής διοργάνωσης.
Κλασσικά στην Αποθήκη 1 και Δ στο Λιμάνι βρίσκονται οι αίθουσες Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη ενώ οι επίσημες πρεμιέρες καθώς και άλλες ταινίες θα προβληθούν στο Ολύμπιον και τον Πάυλο Ζάννα, την μικρή αίθουσα στον 5ο όροφο του κτιρίου. Στην Αποθήκη Γ βρίσκεται το Γραφείο Τύπου, το Βιβλιοπωλείο καθώς και το μπαρ βεβαίως βεβαίως ενώ εκεί λαμβάνουν χώρα και τα φημισμένα πάρτι του Φεστιβάλ. Στην Αποθήκη A βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου στο οποίο θα λαμβάνει χώρα έκθεση φωτογραφίας ενώ άλλες εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Γκέτε.


Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται φέτος από τον πρόεδρο Laurence Kardish, τον δικό μας Κωνσταντίνο Γιάνναρη και τους Hisami Kuroiwa, Frederic Boyer και Sitora Alieva.


Τα εισιτήρια κοστίζουν 6 ευρώ και εκδοτήρια υπάρχουν στην Πλατεία Αριστοτέλους και στο Λιμάνι που λειτουργούν από τις 10 παρά τέταρτο εως και τις 12 το βράδυ. Άμα έχεις βγάλει Cine κάρτα ή σκοπεύεις να βγάλεις (συμφέρει άμα σκοπεύεις να δεις πολλές ταινίες), μην ξεχνάς να βγάζεις μηδενικό εισιτήριο για κάθε προβολή που σε ενδιαφέρει, αν και απ' ότι θυμάμαι μπορείς να μπεις στις προβολές χωρίς εισιτήριο, μόνο με την επίδειξη της κάρτας σου, αφού έχουν μπει πρώτα όσοι έχουν κόψει εισιτήριο και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις (σε καρέκλες, σκαλιά και πάτωμα). Η μόνη μαλακία με την Cine κάρτα είναι ότι μπορείς να κόψεις εισιτήριο μόνο για προβολές της επόμενης ή της ίδιας μέρας με αποτέλεσμα πολλές φορές οι θέσεις να έχουν καλυφθεί, αλλά ντάξει, και τα σκαλάκια καλά είναι! Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει την Τρίτη 1 Νοεμβρίου!


Επίσης, συνεντεύξεις τύπου θα δώσουν φέτος στο Φεστιβάλ ο Alexander Payne το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ο Erden Kiral την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ο Ole Christian Madsen την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, η Sarah Drive και η ΕΡΤ την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και ο Ulrih Seidl την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου. Φτωχό, πολύ φτωχό πρόγραμμα συνεντεύξεων συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές (από το 2009 και πριν δηλαδή, όταν ακόμα είχαν λεφτά). Απ' όλα τα ονόματα κρατάω μόνο αυτό του Payne. Όλες οι συνεντεύξεις τύπου θα γίνουν στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι.


Τέλος, ελεύθερη είσοδο δικαιούνται στο Φεστιβάλ φοιτητές, άνεργοι, κάτοχοι κάρτας πολιτισμού και οι άνω των 65 σε όλες τις προβολές με ώρα έναρξης μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, εφόσον έχουν εκδώσει μηδενικό εισιτήριο (σε αυτή την περίπτωση νομίζω είναι απαραίτητο το εισιτήριο και δεν σε αφήνουν πάντα να μπεις απλώς με την επίδειξη κάρτας, πάσο κτλ). Βέβαια το αστείο της υπόθεσης είναι πως φέτος πολύ λίγες είναι οι ταινίες που ξεκινάνε πριν τις 3, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, και είναι άξιο απορίας το γιατί.


Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών μπορείς να δεις εδώ.


Επίσης μην ξεχάσω, άμα είσαι φαν των ταινιών Μικρού Μήκους, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα προβληθούν στο ΦΚΘ όλες οι ταινίες που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ελληνικές, ξένες και ψηφιακές.


Για περισσότερες λεπτομέριες ρίξε μια ματιά στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ εδώ.


Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για το καλύτερο ΦΚΘ όλων των εποχών αλλά παρά τα άνευρα αφιερώματα, οι καλές πρεμιέρες στο τμήμα των "Ανοιχτών Οριζόντων" είναι μπόλικες. Τρέχω λοιπόν να κόψω εισιτήρια την Τρίτη που ξεκινάει η προπώληση, γιατί φέτος δυστυχώς με φάγαν οι πρακτικές και δεν προλαβαίνω να πάω εθελοντής (damn it).


Ρίξε και μια ματιά στα αφιερώματα των συναδέλφων cinepanikou και του dimitridx, έτσι, για την ποικιλία του πράγματος!


Άντε, καλές προβολές!

7 σχόλια:

  1. Εξαιρετικότατο το αφιέρωμα σου!! (με πρόλαβες)
    Μόλις ανακοινώθηκε χθες το πρόγραμμα έπαθα αυτό που παθαίνω κάθε φορά....Τι θα δω;;; χαμός από ταινίες. Κάπου διάβασα 150 θα προβληθούν συνολικά...Άντε κάποιες από αυτες τις ξέρεις και πας και τις βλέπεις..Εμένα με ιντριγκάρει το γεγονός ότι πας σε κάποια που δεν την ξέρει ούτε ο δημιουργός της και τελικά σου βγαίνει ή υπέροχη ή πατάτα!! χαχαχαχαχα!!!
    Φέτος έχω καρτούλα και ευελπιστώ να προλάβω αρκετές καλές να δω...Αλλά γιατί κάποιες έχουν μόνο μια προβολή;;; ε;;; π.χ. This Must Be The Place;; Θα γίνει σίγουρα σφαγή!!!!!!!!!!!
    Πέρυσι είχα βρει πρόσκληση για τελετή λήξης, φέτος δεν ξέρω (άσε που πέρυσι ξέρω παιδιά που μπήκαν στο έτσι μόλις άρχισε η προβολή του Black Swan. Ας γίνει έτσι και με το "Οι απόγονοι") Δευτέρα κατεβαίνω κέντρο και παίρνω τον επίσημο κατάλογο κι αρχίζω την μελέτη!!
    thanks!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Euxaristw gia ta kala sou logia! Nai sigoura einai endiaferon na vlepeis tainies stin tuxi alla to provlima einai oti tis perissoteres fores pou to exw kanei exoun apodeixtei patates! :P
    Alitheia, pou vrikes prosklisi? Oxi tpt allo mpas kai ta kataferw ki egw! :D
    ps: min eisai kai toso vevaiws oti tha exoun vgalei ektupwmena programmata apo toso nwris! :P thumamai palia pou imoun ethelontis oti tuxaine na ksekinisei to festival kai dn eixame programmata na dwsoume ston kosmo!
    ps2: anamenetai pio analutiki parousiasi kai gia ta upoloipa tmimata tou festival lian suntomws!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρυσι είπα πάει στα γραφεία στο λιμάνι και έκανα αίτηση διαπίστευσης για την τελετή λήξης. Μάλλον είχαν ακυρωθεί προσκλήσεις και με πήραν τηλέφωνο και πήγα να πάρω μια πρόσκληση που ήταν στο όνομα μου. Και έτσι είδα τα βραβεία + το Black Swan + πρόσκληση για το πάρτι μετά!!! Και ευτυχώς είχα και παρέα σε όλα αυτά!!! Ήταν σούπερ, μακάρι να γίνει και φέτος!! Κάντο κι εσύ!!
    Τέλεια!! Και εγώ θα αρχίσω να μπαίνω στο κλίμα του φεστιβάλ από το σκ μάλλον!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α τέλεια, θα περάσω από τα γραφεία να δω μήπως καταφέρω τίποτα! Thaanx! XD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο αφιέρωμα, φίλε. Να δούμε τι θα πρωτοδούμε και φέτος. Να σας πω, ως τι κάνατε αίτηση διαπίστευσης για την λήξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ και ανταποδίδω! Σχετικά με τις διαπιστεύσεις, προσωπικά δεν έχω ιδέα, δεν έχω πάρει ποτέ! Τις χρονιές που είχα μπει στην τελετή λήξης ήμουν εθελοντής! Πάντως θα περάσω αύριο από τα γραφεία να ρωτήσω τι παίζει με τις προσκλήσεις, αν είναι θα σε ενημερώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν που λες, πήγα σήμερα και μου είπαν ότι το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων είναι υπεύθυνο για τις προσκλήσεις των τελετών έναρξης και λήξης καθώς και για τα αντίστοιχα πάρτι. Επίσης πρόσθεσαν ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρεις πρόσκληση. Αυτά. Ο Πάνος μάλλον ήταν πολύ κωλόφαρδος :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή