17.5.11

Yes we can(nes), can(nes), can(nes)!



Άλλες τρεις μέρες πέρασαν στις λαμπερές Κάννες κι εγώ (δεν) ήμουν εκεί για να σας μεταφέρω ότι έγινε, ακούστηκε, σχολιάστηκε, θάφτηκε, εκθειάστηκε και τα συναφή. Άντε πάμε στο προκείμενο γιατί βαριέμαι τους προλόγους:


Day4


To γεγονός της ημέρας δεν ήταν άλλο από  την πρεμιέρα της 4ης ταινίας των Πειρατών της Καραϊβικής, "Pirates of the Carribean:On Stranger Tides". Την πρεμιέρα συνόδεψε (βεβαίως, βεβαίως) η συνέντευξη τύπου με τους πρωταγωνιστές Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, τον σκηνοθέτη της ταινίας Rob Marshall και τον παραγωγό Jerry Bruckheimer. Τα της συνέντευξης τύπου μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Όσον αφορά την ταινία, οι κριτικές είναι ανάμικτες, μια μερίδα την βρήκε βαρετή, μια άλλη την χαρακτήρισε διασκεδαστική και σέξυ. Όπως και να χει θα σπάσει ταμία, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. 41% στο rottentomatoes, με 5,1/10 μέση βαθμολογία so far, χαμηλότερα απ' όλες τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς. Εμείς την ετυμηγορία μας θα την βγάλουμε από Πέμπτη που θα προβάλλεται και στις ελληνικές αίθουσες.




Στα πλαίσια της διαμαρτυρίας του Φεστιβάλ των Καννών για τη φυλάκιση του Jafar Panahi και του Mohammad Rasoulof (συνάδελφος του Panahi που κατηγορήθηκε επίσης για προπαγάνδα εναντίον του Ιράν), προβλήθηκε η ταινία "Be Omir E Didar", ταινία του τελευταίου που στάλθηκε μυστικά στο φεστιβάλ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής δικηγόρου που προσπαθεί να βγάλει βίζα για να φύγει από τη χώρα, ότι ακριβώς έκανε δηλαδή και ο Rasoulof πριν την φυλάκισή του.






Στο διαγωνιστικό τμήμα τώρα, η αγαπημένη ταινία της ημέρας (όχι τόσο από τους Ευρωπαίους όσο από τους Αμερικάνους κριτικούς) ήταν το "Footnote" από το Ισραήλ, μια ταινία του Joseph Cedar, ο οποίος με την προηγούμενη δουλειά του, το "Beaufort" είχε φτάσει μέχρι και τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Η καινούργια του ταινία λοιπόν εξιστορεί την ανταγωνιστική σχέση δύο καθηγητών του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι είναι πατέρας και γιος. Καλές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο (Lior Ashkenazi, Shlomo Bar-Aba) και δυνατό-βαθύ σενάριο είναι η ετυμηγορία των περισσότερων κριτικών.





Αν υπάρχει κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι θα βλέπουμε κάθε χρόνο στις Κάννες, αυτό είναι σοκαριστικές-προκλητικές ταινίες που θα συζητιούνται για καιρό μετά την προβολή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το "Irreversible", το "Brown Bunny" και το "Antichrist". Φέτος λοιπόν αυτή η ταινία είναι το "Michael" του Markus Schleinzer, ο οποίος ήταν casting director σε πολλές ταινίες του Michael Haneke. Αυτή είναι η πρώτη απόπειρα του Schleinzer στη σκηνοθεσία και το σενάριο και μάλιστα έφτασε μέχρι το διαγωνιστικό τμήμα των Καννών (εμ βέβαια, έτσι είναι άμα έχεις τα κονέ!). Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της παιδοφιλίας και είναι εμπνευσμένη από πραγματική ιστορία. Ανάμεικτα σχόλια (όπως ήταν λογικό) αλλά ένα νέο φαβορί ξεπηδά για το βραβείο αντρικής ερμηνείας, ο Michael Fuith, στον ομώνυμο ρόλο του παιδεραστή.




Και για να μην ξεχνάμε τα πάρτυ, πέραν από το κλασσικό στο American Pavillion και αυτό των Πειρατών της Καραϊβικής, είχαμε και το Red Granite Party στην παραλία όπου τραγούδησαν Kanye West και Jamie Foxx. Κακοπερνάνε στις Κάννες...


Day5





Πολύ μεγάλη αποδοχή από κοινό και κριτικούς είχε το "The Artist", μια βουβή ασπρόμαυρη ταινία από τον Michel Hazanavicius. Πρωταγωνιστές της ταινίας οι άγνωστοι στο ελληνικό κοινό Berenice Bejo και Jean Dujardin, η ανερχόμενη στάρλετ και ο βετεράνος ηθοποιός που αναρωτιέται αν η καριέρα του θα αντέξει την αλλαγή από το βουβό σινεμά στο ομιλών. Η ταινία λαμβάνει χώρα στο Χόλιγουντ του 1927 και είναι η πρώτη μέχρι στιγμής που τραβάει τόσο έντονα το ενδιαφέρον μου. Το να βλέπεις βουβή ασπρόμαυρη ταινία στα χρόνια του 3D είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον. Το υπέροχο τρέιλερ, οι εξαιρετικές κριτικές και οι πρόωρες προβλέψεις για τα ερχόμενα Όσκαρ μεγαλώνουν την προσμονή μου.




Την πιο μεγάλη αποδοχή όμως μέχρι στιγμής την είχε το "Le Gamin au Velo", η καινούργια ταινία των αδερφών Dardenne, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κερδίσουν και τον τρίτο τους Χρυσό Φοίνικα (τον πρώτο είχαν κερδίσει το 1999 με τη βαρετή "Rosetta" και τον δεύτερο το 2005 με το εξαιρετικό "L' Enfant"). Άλλη μια ταινία φέτος που έχει να κάνει με τις οικογενειακές σχέσεις, ή στην συγκεκριμένη περίπτωση με την απώλεια αυτών, το "Παιδί με το ποδήλατο", λέει την ιστορία ενός 11χρονου αγοριού που το έχει εγκαταλείψει ο πατέρας του στο ορφανοτροφείο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι γνώριμοι Jeremie Renier <3 (όχι ο Jeremy Renner του Hurt Locker, αυτός του "L' Εnfant") και Cecile De France και ο Thomas Doret στο ρόλο του παιδιού. To δίδυμο Dardenne λοιπόν επιστρέφει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του στο στιβαρό αυτό δράμα που μπορεί να θυμίζει προηγούμενες δουλειές τους αλλά καταφέρνει για ακόμη μια φορά να κερδίσει κοινό και κριτικούς. Όσοι ξέρετε γαλλικά, καιρός να τα φρεσκάρετε. 78% στο rt με 8/10 μέση βαθμολογία. 




Καλή μέρα αποδείχτηκε η Κυριακή. Άλλη μια ταινία, αυτή τη φορά του τμήματος "Ένα Κάποιο Βλέμμα", απέσπασε θετικά σχόλια από κριτικούς και κοινό και δεν είναι άλλη από την αναμενόμενη και πολυαγαπημένη ταινία του φετινού φεστιβάλ του Sundance, Martha Marcy May Marlene. Στην ταινία πρωταγωνιστεί το τρίτο μέλος της οικογένειας Olsen (μικρότερη αδερφή των δίδυμων Mary-Kate και Ashley) και απ' ότι φαίνεται το μόνο ταλαντούχο, η Elizabeth Olsen, η οποία έκαψε καρδιές και στις Κάννες με την γλυκιά εμφάνιση της αλλά και τη δυνατή ερμηνεία της. H Olsen παίζει μια νεαρή κοπέλα που προσπαθεί να ξεπεράσει τα τραύματα που της άφησε η συμμετοχή της σε μία αίρεση, αρχηγός της οποίας είναι ο πρόσφατα υποψήφιος για Όσκαρ με το βαρετότατο Winter's Bone, John Hawkes. To trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ.


Day6




Και το μεγάλο γεγονός της ημέρας δεν είναι άλλο από την προβολή της πιο αναμενόμενης ταινίας του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ των Καννών και ίσως και όλης της χρονίας, του "The Tree of Life". To έργο ζωής του Terrence Malick με πρωταγωνιστές των Brad Pitt (την πλάτη του οποίου βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα), την Jessica Chastain και τον Sean Penn τελικά δεν απογοήτευσε την πλειοψηφία των κριτικών (92% στο rt μέχρι στιγμής!!) αν και μετά το τέλος της προβολής πολλοί ήταν αυτοί που γιούχαραν και tweetαραν για το πόσο μέτρια ήταν η ταινία. Νοσταλγικό υπερέπος ή ανύπαρκτο σενάριο με ωραίο περιτύλιγμα; Την άλλη Πέμπτη θα κάνει την πρεμιέρα της στις ελληνικές αίθουσες οπότε θα μάθουμε τότε. Στη συνέντευξη τύπου πάντως ο Mallick δεν έδωσε το παρόν (γενικά αποφεύγει τον τύπο) αφήνοντας τον Pitt να τον καλύψει:


"I don't know why people who make things in our business are expected to sell them. I don't think that computes with Terrence. It's an odd thing for an artist to sculpt something and then try to sell it"

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το press conference για το "The Tree of Life" μπορείτε να βρείτε εδώ. Άμα πάλι ψάχνεται τρέιλερ, κοιτάξτε εδώ.





Εκτός από το "The Tree of Life" χθες προβλήθηκε και το "L' Apollonide" του Bertrand Bonello, μια ταινία για τους πελάτες και τις εργαζόμενες ενός παρισιανού μπουρδέλο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Καλές κριτικές χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό, αποδοκιμασίες για τη μεγάλη διάρκεια και έπαινοι για την αρτιστίκ ματιά.


Πάμε και για λίγο glam ακόμα:




Johnny Depp και Penelope Cruz στο photo call των Πειρατών! Πολύ βαριέται αυτός ο Depp πάντως τα φλας, κάτι τον πιάνει!




Που τη χάνεις, που τη βρίσκεις, να σου την πάλι η Faye Danaway. Στη φωτογραφία είναι τόσο χαρούμενη επειδή μόλις της δώσανε το μετάλλιο του Αξιωματικού των Τεχνών και των Γραμμάτων της Γαλλίας.




H Naomi Campbell και η Franca Sozzani προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο λόγος που εμφανίστηκαν στις Κάννες ήταν η υποστήριξη των θυμάτων του σεισμού της Ιαπωνίας και όχι τα πάρτυ.




Πρεμιέρα του "The Tree of Life" και το πρωταγωνιστικό τρίο ήταν εκεί (o Sean Penn μπορεί να έλειπε από τη συνέντευξη τύπου γιατί βρισκόταν στην Αϊτή αλλά την πρεμιέρα την πρόλαβε). Από την πρεμιέρα του "Tree of Life" βέβαια δεν έλειψαν και οι διασημότητες και από το μουσικό στερέωμα...




... όπως καλή ώρα η Gwen Stefani με το συζυγό της, αλλά και από το χώρου ου ποδοσφαίρου...




...(ο Samuel Eto με την γυναίκα του είναι αυτοί οι δύο, μην με ρωτήσετε λεπτομέριες, ιδέα δεν έχω).





Το καστ του Martha Marcy May Marlene (πολύ όνομα βρε αδερφέ!). Έχω μεγάλη απορία να δω πως θα παίζει η Olsen.


Αυτά και άλλα πολλά σε κανά τριήμερο πάλι!


ps: Άμα αναρωτιέστε τι έγινε τις πρώτες τρεις μέρες του φεστιβάλ, ρίξτε μια ματιά εδώ.
ps2: Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες είναι "κλεμμένες" από την guardian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου