14.5.11

I declare the 64th Cannes Film Festival opened!


Ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στη διάσημη γαλλική Κρουαζέτ. Επειδή η επίσημη πρόσκλησή μου απ' ότι φαίνεται χάθηκε κάπου στο δρόμο (δεν εξηγείται αλλιώς, θα έδωσα λάθος διεύθυνση.. όπως όταν κάνω βιογραφικά για δουλειές και μάλλον δίνω λάθος τηλέφωνο γιατί κανείς ποτέ δεν με παίρνει) και το φανταστικό αφεντικό μου στο φανταστικό περιοδικό που δουλεύω αποφάσισε να μη με στείλει ούτε φέτος ως ανταποκριτή, ξεροσταλιάζω κάθε μέρα διαβάζοντας ανταποκρίσεις και κριτικές άλλων, βλέποντας φωτογραφίες που έχουν τραβήξει άλλοι και γενικά φθονώντας όσους έχουν την τύχη να βρίσκονται σε αυτό το κατά τ' άλλα παραθαλάσσιο ψαροχώρι. Είπα λοιπόν να μοιραστώ τις γνώσεις μου μαζί σας; Γιατί όχι; Σάμπως εσείς πήγατε στις Κάννες;


Day1
Τίγκα σταριλίκι από την πρώτη μέρα. Αρχικά η συνέντευξη τύπου του Woody Allen με τους Owen Wilson και Rachel McAdams, πρωταγωνιστές της καινούργιας του ταινίας (που άνοιξε και το φετινό φεστιβάλ) "Midnight in Paris".




Ο αγαπημένος σκηνοθέτης του φεστιβάλ δήλωσε ερωτευμένος με τους ηθοποιούς του και πάντα τυχερός με το κάστινγκ του. Συγκεκριμένα quoteάρω: 
"Τhe trick in casting is to hire great people and let them do what they want, don’t interfere too much and when they are great take credit for it at the end. I’ve done this for many years and it works like a charm."
 Επίσης μίλησε για την πρώτη κυρία της Γαλλίας, Carla Bruni και το πόσο εύκολο ήταν να την πείσει να παίξει στην ταινία του ("she said she wanted to tell her grandchildren that she had done it"). Η ίδια βέβαια δεν εμφανίστηκε στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας το ίδιο βράδυ και η φήμες για εγκυμοσύνη έχουν πάρει μπρος.




Εκτός από τη συνέντευξη τύπου του Woody Allen, είχαμε και αυτή του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Bernando Bertolucci με αφορμή την τιμητική του βράβευση για το σύνολο της καριέρας του (εξού και η παραπάνω φώτο). Η δήλωση που τάραξε τα νερά ήταν ότι σκέφτεται η επόμενη ταινία που θα σκηνοθετήσει να είναι τριών διαστάσεων! Δηλώνει γοητευμένος από το "Avatar" του James Cameron και θεωρεί αρκετά ενδιαφέρουσα την ιδέα μιας κουλτουροταινίας σε 3D.
"I thought, ‘If 8 ½by Fellini was in 3-D, wouldn’t it be great?’ Another film that could have been great in 3-D was Bergman’s Persona How fascinating, this movie with close-ups of the two actors."
Τρομακτικό μου ακούγεται εμένα, αλλά ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω με τον Bertolucci! 



Δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά και η συνέντευξη τύπου του Robert De Niro, προέδρου της φετινής κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, μέλη της οποίας είναι επίσης οι Jude Law, Uma Thurman, Martina Gusman,Nansun Shi, Linn Ullmann, Olivier Assayas, Mahamat Saleh Haroun και Johnnie To. Ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης δήλωσε ότι το να είσαι μέλος κριτικής επιτροπής σε φεστιβάλ ταινιών είναι σα να βρίσκεσαι σε διακοπές γιατί βλέπεις όλη μέρα ταινίες καθώς επίσης ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τα βραβεία λόγω των διάφορων πολιτικών που κρύβονται πίσω από αυτά. Από την άλλη όμως,

“It helps people single out movies that can get attention in a kind of ‘official way,’ which no matter what you say, at the end of the day, means something,


 Μετά λοιπόν από το πολύ μπλα μπλα, ήρθε και η επίσημη -απαστράπτουσα- τελετή έναρξης του φεστιβάλ με παρουσιάστρια την Melanie Laurent, στην οποία πέραν από τη βράβευση του Bertolucci είχαμε και την προβολή της ταινίας "An Impossible Voyage" μια από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, σε αποκατεστημένη και έγχρωμη κόπια. Έπειτα ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Midnight to Paris" του Woody Allen, η οποία απέσπασε σχετικά καλές κριτικές χωρίς όμως να κάνει την υπέρβαση (μέχρι στιγμής έχει 76% στο rottentomatoes με μέσο όρο βαθμολογιών το 7,4 στα 10).





Όσοι βέβαια δεν είχαν πρόσκληση για την τελετή, μπορούσαν να παρακολουθήσουν την ταινία της πρωτοεμφανιζόμενης Julia Leigh "Sleeping Beauty", η οποία συμμετέχει κιόλας στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Emily Browing ("Sucker Punch") και υποδύεται την Lucy μια νεαρή φοιτήτρια με περίεργες νυχτερινές ασχολίες. Η σκηνοθέτιδα της ταινίας δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την επομένη πως:
"The storyline immediately came in a cinematrographical form"
Οι κριτικές ανάμεικτες, με ένα μέρος να την βρίσκει γοητευτική και να μιλάει με θέρμη για την ερμηνεία της Browing και ένα άλλο να κατακρίνει το πρόχειρο σενάριο. 63% fresh στο rottentomatoes με 5,4/10 μέση βαθμολογία.




Και επειδή όπου γάμος και χαρά η Gaga πρώτη, έσυρε και η ποπ ντίβα το κιτς τομάρι της (με νέα κώμη Κρουέλα Ντε Βιλ) μέχρι τις Κάννες για να διαφημίσει τον καινούργιο της δίσκο στο πλαίσιο εκπομπή του Canal Plus, όπου και τραγούδησε το καινούργιο της (πιο χάλια από ποτέ) single "Judas".




Day2



Άλλη μια μέρα ξημερώνει στο αγαπημένο μας ψαροχώρι με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά, ένα μεγάλο φαβορί για τα φετινά βραβεία, το "We Need to Talk About Kevin", ταινία της Lynne Ramsay με την Tilda Swinton σε πρωταγωνιστικό ρόλο που κερδίζει τις εντυπώσεις. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Lionel Shiver και αφηγείται την ιστορία μιας μητέρας η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη θλίψη και το αίσθημα ευθύνης που τη βαραίνει έπειτα από μια ένοπλη δολοφονία σε ένα λύκειο, υπαίτιος για την οποία ήταν ο γιος της. Το θέμα της ταινίας είναι ξεκάθαρα award material και ενώ η πλειοψηφία εκθειάζει τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να διεγείρει συναισθήματα, μια άλλη μερίδα γκρινιάζει ότι δεν ήταν τόσο πιστή στο βιβλίο με αποτέλεσμα να χάνει πόντους. Εγώ πάντως που δεν έχω διαβάσει το βιβλίο (τι περίεργο) δε θα το έχω αυτό το πρόβλημα. 100% fresh στο rottentomatoes με 7,6/10 μέση βαθμολογία.





Άλλη μια ταινία του διαγωνιστικού τμήματος, το "Polisse" της Maiwenn (είναι φίρμα, μόνο με όνομα κυκλοφορεί) έκανε την πρεμιέρα του την Πέμπτη. Η ταινία ασχολείται με την καθημερινότητα των εργαζομένων στο Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων ενός αστυνομικού τμήματος του Παρισιού. H πλειοψηφία εξύμνησε την ρεαλιστικότητα της ταινίας αλλά κατέκρινε την χαλαρή σεναριακή δομή της που εν τέλει την καταστρέφει.





Πρεμιέρα έκανε την Πέμπτη και το τμήμα "Un Certain Regard" (Ένα Κάποιο Βλέμμα) με την ταινία "Restless". Πρωταγωνιστές στη νεανική ρομαντική κομεντί του Gus Van Sant είναι η Mia Wasikowska (γνωστή από το "Alice in Wonderlan" και "The Kids Are Alright") και ο Henry Hopper, πρωτοεμφανιζόμενος στο επάγγελμα και γιoς του Dennis Hopper, και υποδύονται δύο ερωτευμένους funeral crashers. Ευχάριστη αλλά αρκετά συμβατική χαρακτηρίστηκε η ταινία από την πλειοψηφία των κριτικών, 20% fresh με 3,6/10 μέση βαθμολογία στο rt. Το θάψανε το καημένο.




Άνοιξε και το "Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών" (παράλληλο τμήμα του φεστιβάλ που δίνει έμφαση σε νέους σκηνοθέτες) με παλιούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες που έχουν φιλοξενηθεί στο τμήμα να δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον Jafar Panahi τιμώντας τον με ειδικό βραβείο. Ο Panahi είναι ένας από τους σημαντικότερους Ιρανούς σκηνοθέτες και καταδικάστηκε το Δεκέμβρη που μας πέρασε για προπαγάνδα και πρόθεση να διαπράξει εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας του, με ποινή φυλάκισης 6 χρόνων και απαγόρευση να γυρίσει ταινία ή να φύγει από την χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια (μέχρι και η Διεθνής Αμνηστία έχει κινητοποιηθεί για την αποφυλάκισή του)!





Και επειδή δεν λείπει η μουσική και ο χορός από τις Κάννες, την Lady Gaga ακολούθησε η Jessie J, με την οποία γιατί έχει γίνει τόσος χαμός δεν μπορώ να καταλάβω, αλλά πάρτε και το βίντεο για να μην λέτε ότι είμαι μεροληπτικός.


Day3


Η επιστροφή του Nanni Moretti στη σκηνοθετική καρέκλα με την ταινία "Habemus Papum" (Έχουμε Πάπα) ήταν το γεγονός της χθεσινής μέρας στις Κάννες. Η ταινία ασχολείται με τη σχέση ενός νεοεκλεγή Πάπα με τον ψυχαναλυτή του και ο 85χρονος Michel Piccoli έκλεψε την παράσταση με την ερμηνεία τους ως Πάπας και θεωρείται φαβορί για το βραβείο αντρικής ερμηνείας (αν και μεταξύ μας, στις Κάννες δεν υπάρχουν φαβορί). Σατιρίζει πετυχημένα τη σημασία της θρησκευτικής (και όχι μόνο) ηγεσίας χωρίς όμως να κάψει καρδιές. Ο Moretti στη συνέντευξη τύπου που έδωσε απάντησε σε όσους τον κατηγόρησαν για υποκειμενικότητα:
”Buñuel used to say, ‘Thank God I’m an atheist.’ But I don’t agree. I wish I had faith, but I just don’t. I’m not against those who are deep believers either…I wanted to tell my tale with my Vatican, my Pope and my Cardinals. People may have wanted me to do something different, but I wanted to surprise them actually. Some people thought I’d denounce some areas of the Vatican but that is why I chose not to do that…I wanted the story to be a surprise.”



Άλλη μια επιστροφή σκηνοθέτη στην μεγάλη οθόνη είχαμε χθες στις Κάννες, αυτή τη φορά του Kim Ki-Duk, με το "Arirang". Η ταινία προβλήθηκε στα πλαίσια του τμήματος "Un Certain Regard" και θα μπορούσε να γράφει στην αρχή "Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα", αφού η ταινία αφορά την κρίση που έφαγε ο Ki-Duk στα γυρίσματα της προηγούμενης του ταινίας, κατά τα οποία η πρωταγωνίστρια του παραλίγο να φύγει για τόπο χλοερό. Σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο, μοντάρει, είναι παραγωγός και υπεύθυνος φωτογραφίας καθώς και πρωταγωνιστής, ο ίδιος ο Kim Ki-Duk. Καταξοδεύτηκε. Οι κριτικοί τον αγαπάνε τον Ki-Duk γενικά, αυτή τη φορά όχι και τόσο.




H μέρα έκλεισε με το Queer Party του American Pavillion, με τον John Cameron Mitchell στα decks. Όχι τίποτα άλλο, είναι γνωστό ότι οι gay κάνουν τα καλύτερα πάρτυ, οπότε τίγκα κόσμος, λιώμα οι σταρλετς να λένε τον πόνο τους στους gay κολλητούς και χαρά σε όποιον/-α θα καθαρίσει τις τουαλέτες.


Και λίγο glamour για φινάλε:




H Angelina Jolie και ο Jack Black στην πρεμιέρα της ταινίας κινουμένων σχεδίων Kung Fu Panda 2, στην οποία δανείζουν της φωνές τους. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι.




Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η Faye Danaway, φωτογραφία της οποίας χρησιμοποιήθηκε για το πόστερ του 64ου Φεστιβάλ των Καννών. Πλάι της ο σκηνοθέτης Jerry Schatzberg.




Όχι, ούτε η Eva Longoria, ούτε η Aishwarya Rai πρωταγωνιστούν σε κάποια ταινία του φεστιβάλ, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονται κάποιο τέτοιο λόγο για να παραστούν. H Rai παρεμπιπτόντως πήρε τα πιο θετικά σχόλια για την εμφάνιση της.




Τέλος, η απαστράπτουσα Tilda Swinton, που ακούγεται από τώρα ότι μάλλον θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα επόμενα Όσκαρ με την ερμηνεία της στο "We Need to Talk About Kevin". Ναι ξέρω, η φώτο δεν την κολακεύει αλλά έχει άποψη.




ps: Δεν μου ανήκει καμιά από τις φωτογραφίες, τα copyrights αλλού!
ps2: Και επειδή φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν θα τα έγραφα χωρίς τις πολύτιμες πηγές μου, ευχαριστώ κατά κύριο λόγο το flix καθώς επίσης και τα rottentomatoes και Entertainment Weekly που έστειλαν ανταποκριτές στο φεστιβάλ για να έχω και εγώ κάτι να χαζεύω.
ps3: Το σίκουελ από βδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου