16.12.11

Golden stars, golden awards


Ανακοινώθηκαν χθες οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες (ή, πιο επίσημα, τα βραβεία του Hollywood Foreign Press Association), τα βραβεία που σχεδόν κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά αλλά όλοι αγαπάμε να βλέπουμε και να κράζουμε. Κάποτε θεωρούνταν ο απόλυτος προπομπός των Όσκαρ αλλά η ακόρεστη αγάπη τους για το εμπορικό και το σταριλίκι τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε πολλές υποψηφιότητες και βραβεύσεις-κοτσάνες. Παρ' όλ' αυτά, η αλήθεια να λέγεται, υπήρχαν πάντα οι ευχάριστες εκπλήξεις (δες πχ την βράβευση της Sally Hawkins τo 2009) και τους αξίζει ένα μπράβο που τόλμησαν να ξαναφέρουν για παρουσιαστή τον υπέρτατο περσινό Rick Gervais, που σίγουρα τους έφερε πολλά λεφτά αλλά και ακόμα περισσότερες αντιδράσεις. Και αυτός είναι και νούμερο ένα λόγος που θα στηθώ φέτος μπροστά από την οθόνη του pc ψάχνοντας μανιωδώς live stream από την τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών και ας πάω στο σερί το πρωί στη δουλειά.


Ιδού οι υποψηφιότητες:

Καλύτερη Ταινία - Δράμα

The Descendants
The Help
The Ides of March
Hugo
Moneyball
War Horse

Αν εξαιρέσουμε το "Ides of March", που για κάποιον ανεξήγητο λόγο μάζεψε ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ υποψηφιότητες χωρίς ουσιαστικά να αξίζει καμία από αυτές, όλες οι υπόλοιπες υποψηφιότητες ήταν αναμενόμενες. Έκπληξη βέβαια θεωρείται η απουσία του "Extremely Loud, Incredibly Close" το οποίο έμεινε εντελώς στην απ' έξω σε όλες τις κατηγορίες και το oscarbuzz του έχει σχεδόν αυτοκτονήσει. Σχεδόν σίγουρος νικητής σε αυτή την κατηγορία το "The Descendants" του Alexander Payne που συγκέντρωσε συνολικά 5 υποψηφιότητες.


Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

50/50
The Artist
Bridesmaids
My Week With Marilyn

Προβλέψιμες εδώ οι υποψηφιότητες. Άνετη νίκη χωρίς καμία αμφιβολία στο "The Artist" που δεν έχει σχεδόν καθόλου ανταγωνισμό σε αυτή την κατηγορία. Είναι η αγαπημένη ταινία της χρονιάς σε όλα τα σωματεία και τις ενώσεις και το απόλυτο φαβορί για τα φετινά Όσκαρ, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει τη σφαίρα σε αυτή την κατηγορία.



Καλύτερη Αντρική Ερμηνεία - Δράμα

George Clooney - The Descendants
Leonardo DiCaprio - J. Edgar
Michael Fassbender - Shame
Ryan Gosling - The Ides of March
Brad Pitt - Moneyball

Στην απέξω ο Gary Oldman για το Tinker Tailor Soldier Spy (όπως και η ταινία γενικά από όλες τις κατηγορίες!), έξω και ο Woody Harrelson για το Rampart αλλά μέσα ο Gosling για το... Ides of March. To Drive παραήταν artistic για το γερασμένο εκλογικό σώμα των Σφαιρών. Το παιχνίδι σε αυτή την κατηγορία πάντως θα παιχτεί ανάμεσα στον φετινό άρχοντα των Χρυσών Σφαιρών George Clooney και στο φιλαράκι του τον Brad Pitt με τον πρώτο να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα μιας και αυτή είναι η 3η (!) υποψηφιότητα του για φέτος.


Καλύτερη Αντρική Ερμηνεία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Jean Dujardin - The Artist
Brendan Gleeson - The Guard
Joseph Gordon - Levitt - 50/50
Ryan Gosling - Crazy Stupid Love
Owen Wilson - Midnight in Paris

Με ιδιαίτερη χαρά έγινε δεκτή η υποψηφιότητα του Gleeson στην κατηγορία αυτή και ας μην έχει καμιά πιθανότητα για νίκη. Απ' έξω έμεινε βέβαια ο Matt Damon για το "We Bought a Zoo" αλλά δεν πειράζει. To ότι ο Gosling είναι υποψήφιος εδώ για το "Crazy Stupid Love" μπορεί να ήταν αναμενόμενο αλλά παραμένει αστείο. Άνετη νίκη για τον Dujardin.


Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία - Δράμα

Glenn Close - Albert Nobbs
Viola Davis - The Help
Rooney Mara - The Girl with the Dragon Tattoo
Meryl Streep - Iron Lady
Tilda Swinton - We Need To Talk About Kevin

Σε μια κατηγορία όπου οι υποψηφιότητες είναι όπως ακριβώς έπρεπε να είναι (αν και η Elizabeth Olsen πολύ θα ήθελε να βρίσκεται εδώ), βλέπουμε τις πέντε πιο most talked about γυναικείες ερμηνείες σε δραματική ταινία για τη φετινή χρονιά. Μπορεί το μεγάλο φαβορί για το Όσκαρ να είναι η Meryl Streep και η Glenn Close να αρχίζει να ανεβαίνει ξανά στα προγνωστικά μετά την παντελή απουσία της από όλες τις ενώσεις κριτικών που κάναν τις κακές γλώσσες να λένε ότι θα φάει πόρτα στα Όσκαρ, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι το βραβείο θα το πάρει τελικά η Viola Davis για το "The Help". Όχι μόνο επειδή η Streep έχει ήδη κερδίσει 6 Χρυσές Σφαίρες, εκ των οποίων οι 4 την τελευταία 8ετία, αλλά και επειδή το "The Help" έχει αγαπηθεί τρομερά στην Αμερική αλλά και από τις Σφαίρες που χάρισαν στην ταινία συνολικά 5 υποψηφιότητες. Και στην τελική, το αξίζει κιόλας.


Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία - Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Jodie Foster - Carnage
Charlize Theron - Young Adult
Kristen Wiig - Bridesmaids
Michelle Williams - My Week With Merilyn
Kate Winslet - Carnage

Όσο κωμωδία είναι το "My Week With Marilyh", τόσο κωμική είναι και η ερμηνεία της Michelle Williams σε αυτήν. Δεν πειράζει όμως, έτσι μειώνεται κάπως ο ανταγωνισμός στις γυναικείες ερμηνείες, με την Williams να έχει στο τσεπάκι το συγκεκριμένο βραβείο. Ο μοναδικός ανταγωνισμός που έχει σε αυτή την κατηγορία είναι αυτός της Charlize Theron για το "Young Adult", αλλά και πάλι, οι πιθανότητες να γίνει κάποια ανατροπή είναι μικρές.


Καλύτερη Β' Αντρική Ερμηνεία

Kenneth Branagh - My Week With Marilyn
Albert Brooks - Drive
Jonah Hill - Moneyball
Viggo Mortensen - A Dangerous Method
Christopher Plummer - Beginners

O Albert Brooks μπορεί να χιώθηκε στα SAG αλλά οι Χρυσές Σφαίρες δεν αντιστάθηκαν στη σαρωτική επέλαση του στις ενώσεις των κριτικών. Δεν ξέρω κατά πόσο θα το κερδίσει μιας και ο ανταγωνισμός από τον Christopher Plummer είναι πολύ μεγάλος, αλλά τα προγνωστικά για την ώρα είναι με το μέρος του. Η κατηγορία αυτή παρεμπιπτόντως κρύβει δύο εκπλήξεις, μια θετική και μια αρνητική. Η θετική είναι φυσικά η απρόσμενη υποψηφιότητα του Viggo Mortensen για το "A Dangerous Method" που του ανοίγει τις πόρτες για τα Όσκαρ και η αρνητική αυτή του Jonah Hill που μοιάζει να έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από το γενικό hype του "Moneyball".


Καλύτερη Β' Γυναικεία Ερμηνεία

Berenice Bejo - The Artist
Jessica Chastain - The Help
Janet McTeer - Albert Nobbs
Octavia Spencer - The Help
Shailene Woodley - The Descendants

Η θέση της Melissa McCarthy ήταν σίγουρη σε αυτή τη λίστα πολύ πριν τα βραβεία που κέρδισε σε ενώσεις κριτικών και τις υποψηφιότητες των SAG, αφού έτσι και αλλιώς οι Σφαίρες έχουν δείξει αρκετές φορές στο παρελθόν την αγάπη τους σε δεύτερους κωμικούς ρόλους (δες πχ τις ανορθόδοξες υποψηφιότητες της Emily Blunt το 2007 για το "Devil Wears Prada" και της Julia Roberts την επόμενη χρονιά με το "Charlie Wilson's War" ή αυτές της Jamie Lee Curtis και της Ellen Mirren το 2003 για το "Freaky Friday" και "Calendar Girls" αντίστοιχα.. η λίστα δεν έχει τελειώμό!). Έλα όμως που τελικά ΔΕΝ τα κατάφερε. Δες σου κρύβω πως για μένα αυτή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών υποψηφιοτήτων των Χρυσών Σφαιρών, ειδικά από τη στιγμή που η McCarthy έχει βραβευτεί και από μερίδα ενώσεων κριτικών, με τις "μετοχές" της στον αγώνα για τα Όσκαρ να έχουν αυξηθεί τρομερά καθώς και τις ίδιες τις Χρυσές Σφαίρες να επιβραβεύουν την ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε με 2 υποψηφιότητες.
Τέλος πάντων, φαβορί εδώ είναι η Octavia Spencer που μπορεί να μην έχει κερδίσει κανένα βραβείο μέχρι στιγμής αλλά αναμένεται να το κάνει από εδώ και πέρα. Ουσιαστικός ανταγωνισμός της η συμπρωταγωνιστριά της Jessica Chastain που είναι το μεγάλο next best thing του Hollywood και είναι πολύ πιθανό να πάρει εξτρά ψήφους και για κάποια από τις υπόλοιπες ερμηνείες της τη φετινή χρονιά (7 στο σύνολο!) 


Καλύτερη Σκηνοθεσία

Woody Allen - Midnight in Paris
George Clooney - The Ides of March
Michael Hazanavicius - The Artist
Alexander Payne - The Descendants
Martin Scorsece - Hugo

H πιο "ότι να ναι" κατηγορία της χρονιάς; Τι θέση έχουν εδώ ο Clooney και ο Allen;; Ντάξει το "Midnight in Paris" μου άρεσε και εμένα πολύ αλλά πόσο ξεχωριστή ήταν πια η σκηνοθεσία του; Για τον Clooney και το "Ides of March" δε θα μιλήσω καν. Απλά αναλογίσου τι ονόματα μείνανε απ' έξω: Terrence Mallick (ευτυχώς), Steven Spielberg (!), David Fincher, Nicholas Winding Refn, Steven Daldry, Tomas Alfredson. Πάντως, μιας και το "The Artist" έχει πάρει πολύ μεγάλη φόρα και οι Σφαίρες γενικά υποστηρίζουν τους ξένους σκηνοθέτες (δες πχ την βράβευση του Julian Schnabel το 2008 για το "The Diving Vell and the Butterflie"), είναι πολύ πιθανό ο Hazanavicius να φύγει με το βραβείο στα χέρια.


Καλύτερο Σενάριο

The Artist
The Descendants
The Ides of March
Midnight in Paris
Moneyball

Δεν θα πω για άλλη μια φορά πως το "The Ides of March" δεν έχει καμία θέση εδώ γιατί δεν θέλω να καταντήσω γραφικός (ουπς). To "The Descendants" θα κερδίσει μάλλον εύκολα σε αυτή την κατηγορία, για να στηρίξει περισσότερο τη νίκη του στην Καλύτερη Δραματική Ταινία, αλλά δεν αποκλείεται να κάνει καμιά έκπληξη ο Woody Allen με το "Midnight in Paris".


Καλύτερη Μουσική Επένδυση

The Artist
The Girl with the Dragon Tattoo
Hugo
War Horse
W.E.

Κλασσικά στη λίστα ο Williams και ο Shore, αν και το πιο πιθανό είναι πως η σαρωτική μανία του "The Artist" δεν θα τους αφήσει να  κρατήσουν την 5η και 4η Χρυσή Σφαίρα τους αντίστοιχα. Όχι τιποτ' άλλο αλλά υποθέτω πως βουβή ταινία για να χει κάνει τόσο ντόρο θα πρέπει να έχει σίγουρα πολύ καλό soundtrack.


Καλύτερο Τραγούδι

Albert Nobbs - "Lay Your Head Down"
Gnomeo & Juliet - "Hello Hello"
The Help - "The Living Proof"
Machine Gun Preacher - "The Keeper"
W.E. - "Masterpiece"

Αλήθεια δεν έχω ιδέα τι και πως αξίζει να κερδίσει ή θα κερδίσει, αφού το απόλυτο οσκαρικό φαβορί για αυτή την κατηγορία, το "The Muppets", αγνοήθηκε επιδεικτικά. Θα το πάρει η Madonna για το "W.E."; Μήπως ο Elton John για το "Gnomeo & Juliet", στο οποίο κάνει και φωνητικά η Gaga αν δεν απατώμαι; Διόλου απίθανο βέβαια να το κερδίσει και το "The Help" στα πλαίσια της γενικής αποδοχής της ταινίας. Όχι ότι αποκλείεται και το "Albert Nobbs" να φύγει με τη Σφαίρα, αφού στα credits του τραγουδιού βρίσκεται και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Glenn Close.


Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

The Flowers of War - Κίνα
In the Land of Blood and Honey - Βοσνία / Η.Π.A.
The Kid with a Bike - Βέλγιο
A Separation - Iράν
The Skin I Live In - Ισπανία

Μια σχεδόν άρτια 5άδα, όπου βλέπεις τον Yimou, τους Dardenne, τον Almodovar και τον Farhadi να κονταροχτυπιούνται με... την Angelina Jolie!! Σιγά μην έλειπε η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Jolie από τις Σφαίρες. Αυτή η γυναίκα και να κλάσει Χρυσή Σφαίρα θα βγει. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα πάρει και το βραβείο σε μια χρονιά με τόσο καλό ανταγωνισμό, αλλά θα επικρατήσει το "A Separation" που έχει κάνει θραύση στις ενώσεις κριτικών, αν και προσωπικά δεν θα με χάλαγε καθόλου μια ανατρεπτική νίκη για το ανωμαλιάρικο "The Skin I Live In".


Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

The Adventures of Tin Tin: The Secret of the Unicorn
Arthur Christmas
Cars 2
Puss in Boots
Rango

Κάπως έτσι θα είναι λογικά και η πεντάδα των Όσκαρ στην κατηγορία των Κινουμένων Σχεδίων. Αδιάβλητο φαβορί το "Rango", με τον TinTin να έχει στήσει καρτέρι στη γωνία για να του φάει το βραβείο μέσα από τα χέρια, με κύρια δύναμή του το όνομα του σκηνοθέτη Steven Spielberg.


Αυτά ήταν στα γρήγορα τα πρώτα προγνωστικά για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες. Βέβαια τα δεδομένα θα αλλάξουνε μέσα τον επόμενο μήνα μέχρι την τελετή απονομής, ειδικά σε μια χρονιά όπου τα πάντα είναι ευμετάβλητα και οι εκπλήξεις θα μπορούσαν να είναι πολλές. Όχι ότι οι Σφαίρες έχουν τα αρχίδια για να κάνουν μεγάλες ανατροπές! Έτσι και αλλιώς φημίζονται για το χαρακτηριστικό γλύψιμο τους προς τους μεγάλους αστέρες και τα πρώιμα οσκαρικά φαβορί και οι πιθανότητες να κάνουν κάποια ουσιαστική ανατροπή τα συντηρητικά και γηραιά μέλη του Hollywood Foreign Press Association είναι μικρές, αλλά μπορούμε να ελπίζουμε. Πάντως να είσαι σίγουρος πως οι υποψηφιότητες των Όσκαρ θα έχουν ΠΟΛΛΕΣ διαφορές από αυτές των Σφαιρών.


Αυτά για την ώρα, ραντεβού στις 15 Ιανουαρίου με τον ανελέητο σχολιασμό των νικητών!

Άμα θες να πάρεις μια γεύση από το τι έχει κερδίσει βραβείο ή υποψηφιότητα μέχρι στιγμής, ρίξε μια ματιά εδώ:

Υποψηφιότητες SAG
Υποψηφιότητες Critics' Choice Awards
National Board of Review
Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης
Ενώσεις Κριτικών Λος Άντζελες, Βοστόνης και online κριτικών Νέας Υόρκης
Ενώσεις Κριτικών Χιούστον, Τορόντο και Λας Βέγκας
Μια δεύτερη άποψη για τις υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών

3 σχόλια:

  1. Έξυπνες υποψηφιότητες όλος ο δοάσημος κόσμος θα παρελάσει από το κόκκινο χαλί!!
    Δεν κατάλαβα ακόμη την λατρεία προς το πρόσωπο το Clooney!! πόσες υποψηφιότητες του έδωσαν. Θα προτιμούσα στις θέσεις του Ides Of March το Drive!! Χάρηκα πάρα πολύ με την παρουσία του Βίγκο (πιστεύω άξιζε) και την διπλή υποψηφιότητα του 50/50!!
    Η υποψηφιότητα της Michelle Williams στην κωμωδία μου θυμίζει την Marion Cotillard στην αντίστοιχη κατηγορία για το "Ζωή σαν τριαντάφυλλο"... Πάντως πιστεύω πως οι ερμηνείες θα πάνε στις Streep-Williams καθώς αυτές είναι και φαβορί για τα όσκαρ!!
    Δεν σχολιάζω φυσικά την Jolie! και εγώ ψηφίζω Rango! Ανυπομονώ να δω το The Artist την επόμενη εβδομάδα...τόσο καλό είναι πια!! Στην κατηγορία της σκηνοθεσίας γέλασα πάρα πολύ!! Ναι, ξέρω ότι χάρηκε για την απουσία του "The tree of life" αλλά εγώ κάπου το ήθελα...Το extremely loud... μάλλον δεν πρόλαβαν να το δουν αλλιώς κάπου θα έβαζαν και την Bullock!! :P
    Υπέροχο το αφιέρωμα σου!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευχαριστώωω! πάντως συμφωνούμε πάνω κάτω στα προγνωστικά απ' ότι βλέπω! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την Πεμπτη πέρνα μια βόλτα από το Ολύμπιον...θα παίζει The Artist!!! Το δέχομαι, ας χάσει εδώ η Στριπ, αλλά να πάρει το όσκαρ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή