26.9.11

I don't carry a gun... I drive.


Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn
Σενάριο: Hossein Amini
Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Albert Brooks, Bryan Cranston, Oscar Isaac






Στο "Drive" του Nicolas Winding Refn, o ζεν πρεμιέ Ryan Gosling υποδύεται έναν κασκαντέρ οδηγό που εργάζεται σε ταινίες δράσης και ο οποίος τα βράδια του τα εργένικα συμμετέχει ως οδηγός σε ληστείες. Η ζωή του είναι το τιμόνι. Όταν όμως συναντάει την Irene (Carey Mulligan) και τον μικρό της γιο τα πράγματα αλλάζουν, ειδικά όταν επιστρέφει ο άντρας της (Oscar Isaac) από τη φυλακή, o οποίος χρωστάει λεφτά στον Cook (James Biberi) που του παρείχε προστασία όσο αυτός βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα. Ο Cook προκειμένου να πάρει τα λεφτά του πίσω, απειλεί τη ζωή της Irene και του παιδιού και γι' αυτό ο ανώνυμος και ερωτευμένος οδηγός μας αποφασίζει να βοηθήσει τον άντρα της να ξεπληρώσει το χρέος του μπλέκοντας σε περιπέτειες πολύ πιο επικίνδυνες απ' ότι είχε φανταστεί.
Ο Nicolas Winding Refn επιστρέφει σαρωτικά μετά την τελευταία του πατάτα εν ονόματι "Bronson", κερδίζοντας θετικές κριτικές και βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες. Το "Drive" εντυπωσιάζει από την αρχή μέχρι το τέλος του, με μια έντονη και αγχωτική εναρκτήρια σκηνή, με εντυπωσιακά car chaces και με αναφορές στο σινεμά του Michael Mann και του Quentin Tarantino καθώς και στα είδη του γουέστερν και του αστυνομικού νουάρ. Συνδυάζει έξοχα το πλατωνικό ρομάντζο των πρωταγωνιστών με την ωμή και αδρή δράση και βία και απογειώνεται με την μετρημένη, λακωνική αλλά συνάμα εντυπωσιακή ερμηνεία του Gosling. Χωρίς πολλά λόγια, χτίζει περίτεχνα έναν μυστηριώδη, καψουρεμένο, αμείλικτο και πολλά βαρύ χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας πρωτίστως τη γλώσσα του σώματος και κατά δεύτερο λόγο τις λίγες και καλές ατάκες του. Όπως και η προηγούμενη δουλειά του Refn, είναι άφθονα στυλιζαρισμένη και δεν απουσιάζει επίσης το γνώριμο μοτίβο του σκηνοθέτη με τα ευρωπαϊκά electropop, σε αυτή την περίπτωση, μουσικά ιντερλούδια με καλά καδραρισμένα slow motion πλάνα, τα οποία όμως θα μπορούσαν να απουσιάζουν, όχι γιατί το soundtrack είναι κακό (αν μη τι άλλο) αλλά επειδή από ένα σημείο και μετά κουράζουν το θεατή και ρίχνουν τους ρυθμούς της ταινίας.
Έχοντας δημιουργήσει αρκετό buzz γύρω από το όνομά του, το "Drive" έχει χαρακτηριστεί ως ένα νεο-νουάρ φιλμ με νεύρο, στυλ και ψήγματα αισθητικής B-movie. Διόλου άδικη περιγραφή για μια έντονη 100λεπτη εμπειρία, πλούσια σε κινηματογραφικές αναφορές και πλαισιωμένη από ένα αξιόλογο καστ που επισκιάζεται από τον πρωταγωνιστή και τις δεξιότητες του χαρακτήρα του στο τιμόνι.




7,5/10

3 σχόλια:

  1. Ρίχνουμε και καμιά ματιά στο imdb και βλέπουμε πως μετά το Bronson και πριν το Drive υπάρχει το Valhalla Rising...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το είδα μωρέ εξυπνάκια, αλλά 1) απορώ άμα το θυμάται και ο ίδιος ότι τι γύρισε, ούτε σε 10 χώρες δεν προβλήθηκε κανονικά η ταινία 2) με τι βαθμολογία που έχει υποψιάζομαι ότι θα είναι εξίσου πατάτα! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν σας πιστεύουμε κύριε Jay. Φτηνές και ποταπές δικαιολογίες. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή