23.5.11

And the Palme d' Or goes to...


Ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ οι μεγάλοι νικητές των φετινών βραβείων του 64ου Φεστιβάλ των Καννών και ευτυχώς για εμάς τους λυσσασμένους υπήρχε επίσημο live stream από την τελετή. Μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν όπως προβλεπόταν, το "The Tree of Life" του Terrence Mallick, ο οποίος δεν παρευρέθηκε όμως στην τελετή για να παραλάβει το βραβείο του. Από τις βραβεύσεις δεν έλειψε το "Melancholia" του πολυσυζητημένου αυτές τις μέρες Lars Von Trier, ενώ χωρίς ούτε ένα βραβείο έφυγε από την απονομή το "La Piel Que Habito" του Pedro Almodobar! Η πολύ σβέλτη τελετή (μιλάμε τα ξεπέταγαν τα βραβεία ε, όχι σαν τα Όσκαρ που τρώει κανά 5λεπτο η κάθε βράβευση, συν τις διαφημίσεις, συν τα μουσικοχορευτικά) έλαβε χώρα στο θέατρο Grand Lumiere, με παρουσιάστρια την συμπαθέστατη Melanie Laurent. Πιο αναλυτικά τα βραβεία:


Χρυσός Φοίνικας
The Tree of Life του Terrence Mallick (Η.Π.Α.)

Τελικά επικράτησε στο πιο σημαντικό βραβείο του φεστιβάλ το έπος του Terrence Mallick "Tree of Life", ταινία που οι Κάννες περίμεναν πως και πως να φιλοξενήσουν (φημολογούνταν ότι θα βρισκόταν στο διαγωνιστικό πέρυσι αλλά τελευταία στιγμή ο Mallick αποφάσισε ότι  ταινία δεν ήταν έτοιμη). Η ταινία μπορεί να δίχασε τους κριτικούς και το κοινό (πολλά ήταν τα γιούχα με το τέλος της προβολής), αλλά απ' ότι φαίνεται η κριτική επιτροπή τάσσεται με τη μερίδα που την εκθείασε. Ο ντροπαλούλης Mallick δεν παρευρέθηκε στην τελετή και το βραβείο παρέλαβαν οι παραγωγοί της ταινίας Bill Pohlad και Dede Gardner από τα χέρια της απαστράπτουσας (στην κυριολεξία) Jane Fonda. Τα στοιχήματα για τα Όσκαρ έχουν επισήμως ξεκινήσει!





Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix)
"Once Upon a Time in Anatolia" του Nuri Bilge Ceylan (Τουρκία) και "Le Gamin Au Velo" των αδερφών Dardenne (Γαλλία)

Το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής (που θα μπορούσε να μετονομαστεί και σε "Βραβείο της Παρηγοριάς" μοιράστηκαν δύο από τις πιο αγαπημένες ταινίες του φεστιβάλ, το "Once Upon a Time in Anatolia" και το "Le Gamin Au Velo". Το βραβείο απένειμε ο Emir Kusturica και να σημειωθεί πως και οι δύο (ή μάλλον τρεις) σκηνοθέτες έχουν βραβευτεί από το φεστιβάλ στο παρελθόν, ο Ceylan το 2008 για τη σκηνοθεσία του "Three Monkeys" και οι Jean-Pierre και Luc Dardenne έχουν κερδίσει δύο φορές τον Χρυσό Φοίνικα, μία το 1999 με τη Rosetta και μία το 2005 με το "L' Enfant", καθώς επίσης και το βραβείο σεναρίου το 2008 με το "Le Silence de Lorna". Τους έχει χρυσώσει πια αυτό το φεστιβάλ, δεν μπορούσαν να το δώσουν στον Kaurismaki που έμεινε με τη χαρά του φαβορί;




Βραβείο Σκηνοθεσίας
Nicolas Winding Refn για το "Drive" (Η.Π.Α.)


Όπως αναμενόταν, το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Refn για το cool "Drive" του. Εγώ το έχω πει πάντως, πρέπει να είναι λίγο πόζερος αυτός! Απόδειξη το ότι διάβαζε τις ευχαριστίες του μέσω του iphone του! O Gosling btw, χάρηκε τόσο πολύ με τη νίκη του σκηνοθέτη του που δεν άντεξε και του έσκασε ένα φιλάκι! Έτσι, για να χουν κάτι να σχολιάζουν τα media.




Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Jean Dujardin για το "The Artist" (Γαλλία)

Εμφανέστατα ενθουσιασμένος, ο Γάλλος ηθοποιός ανέβηκε επί σκηνής για να παραλάβει το βραβείο του από τα χέρια της Catherine Deneuve, αφού πρώτα υποκλίθηκε στην κριτική επιτροπή. Το "The Artist" ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού φεστιβάλ, καθότι βουβή και ασπρόμαυρη, και ήταν μεγάλο φαβορί για τα βραβεία αλλά τελικά αρκέστηκε μόνο με αυτό της αντρικής ερμηνείας. Παρεμπιπτόντως, έχει δημιουργηθεί ήδη oscar buzz γύρω από την εν λόγω ταινία, ίσως κιόλας επειδή τη διανομή της στην Αμερική την ανέλαβε ο Harvey Weinstein.




Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Kirsten Dunst για το "Melancholia" (Δανία)

Τελικά κατάφερε να επικρατήσει η Dunst εις βάρος της Tilda Swinton για το "We Need To Talk About Kevin" που ήταν το μεγάλο φαβορί. Βέβαια πολλοί υποστηρίζουν ότι το βραβείο πήγε στη Dunst μόνο και μόνο επειδή η επιτροπή ήθελε να δώσει έστω ένα βραβείο στην ταινία του εξοστρακισμένου Trier. Κακοήθειες, να μου λέγατε ότι την επιβράβευσαν γιατί έκοψε τα ναρκωτικά και ξεπέρασε την κατάθλιψη που την βασάνιζε τα τελευταία χρόνια, να το καταλάβω. Όπως και να χει η Dunst συγκινήθηκε ιδιαίτερα από τη νίκη της αυτή και παρέλαβε κατενθουσιασμένη το βραβείο από τα χέρια του παίδαρου Edgar Ramirez. Τα συγχαρητήρια μου!


Βραβείο Σεναρίου
Joseph Cedar για το Footnote (Ισραήλ)

Το τσίμπησε το βραβείο του τελικά το Footnote, σε μια κατηγορία που θα μπορούσε να είχε επικρατήσει και ο Almodobar. Ο Cedar δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθώς εκείνη τη στιγμή ταξίδευε από το Τελ Αβίβ για τις Κάννες (νωρίς το θυμήθηκε) και γι' αυτό τα βλέμματα τα έκλεψε η Rosario Dawson που παρουσίαζε και το βραβείο.


Βραβείο της Επιτροπής
"Polisse" της Maiwenn (Γαλλία)

Απρόσμενη ήταν η νίκη του "Polisse" σε αυτή την κατηγορία. Η Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης της ταινίας Maiwenn δυσκολεύτηκε κι αυτή να το πιστέψει και αφού αντέλλαξε χειραψία με όλα τα μέλη της επιτροπής, αράδιασε λαχανιασμένη τον μεγαλύτερο λόγο απ' όλους τους νικητές και κάλεσε και τα υπόλοιπα μέλη της ταινίας επί σκηνής! Σιγά μωρή, που να κέρδιζες και τον Φοίνικα!




Πιο συνοπτικά, τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ είναι τα εξής:


Επίσημο Διαγωνιστικό
Camera d' Or (για ταινία από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη) - "Las Acacias" του Pablo Giorgelli
Short Film - "Cross" της Maryna Vroda


Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard)
Βραβείο της Επιτροπής - "Arirang" του Kim Ki-duk και "Halt auf freier Strecke" του Andreas Dresen
Ειδικό Βραβείο - "Elena" του Andrey Zvyagintsev
Βραβείο Σκηνοθεσίας - Mohammad Rasoulov για το "Be Omid de Didar"


Cinefondation
(Παράλληλο τμήμα που προωθεί τη νέα γενιά σκηνοθετών, όπως την παρουσιάζουν πανεπιστήμια κινηματογράφου ανά τον κόσμο)
1ο Βραβείο - "The Letter" της Droteya Droumeva
2ο Βραβείο - "Drari" του Kamal Nazraq
3o Βραβείο - "Fly by Night" του Son Tae-gyum


Εβδομάδα Κριτικής
Grand Prix Nespresso - "Take Shelter" του Jeff Nichols
Special Mention from the Jury President - "Snowtown" του Justin Kurzel
Prix SACD - "Take Shelter" του Jeff Nichols
ACID/CCAS Prize - "Les Acacias" του Pablo Giorgelli
Very Young Critics Prize - "Les Acacias" του Pablo Giorgelli


Βραβεία FIPRESCI (International Federation of Film Critics)
Διαγωνιστικού Τμήματος - "Le Havre" του Aki Kaurismaki
Ένα Κάποιο Βλέμμα - "The Minister" του Pierre Scholler
Εβδομάδα Κριτικής ή Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών - "Take Shelter" του Jeff Nichols

Οικουμενική Επιτροπή
Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής - "This Must Be the Place" του Paolo Sorrentino
Ειδική Μνεία - "Le Havre" του Aki Kaurismaki και "Where Do We Go Now?" της Nadine Labaki


Palm Dog
(Εναλλακτικό βραβείο των κριτικών για το καλύτερο... σκυλί σε ταινία)
Βραβείο Palm Dog - Uggy για το "The Artist"
Ειδικό Βραβείο - Laika για το "Le Havre"


Έτσι λοιπόν, το "Le Havre" κέρδισε τουλάχιστον το βραβείο των κριτικών και το "This Must Be The Place" αυτό της Οικουμενικής Επιτροπής, για να μην μείνουν και εντελώς ανικανοποίητοι οι δημιουργοί τους. Αντιθέτως, εντελώς αβράβευτα έμεινα τα "We Need To Talk About Kevin", "La Piel Que Habito" και "Habemus Papam". Δεν πειράζει, ραντεβού στα Όσκαρ!




Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την τελετή εδώ.
Άμα αναρωτιέστε τι έγινε στις Κάννες τις τελευταίες 12 μέρες, από την αρχή του φεστιβάλ μέχρι τώρα, ρίξτε μια ματιά παρακάτω:
Day123
Day456
Day789
Day1011

Άντε και του χρόνου από κοντά!!

3 σχόλια: