1.12.11

Awards make the world go round!


Βραβεία, βραβεία, βραβεία παντού! Με τη σημερινή ανακοίνωση των νικητών του National Board of Review και την προχθεσινή λίστα των Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, ξεκινάει επίσημα το φετινό award race που θα κρατήσει μέχρι την απονομή των Όσκαρ στα τέλη του Φλεβάρη, με τα προγνωστικά για τις υποψηφιότητες των τελευταίων να δίνουν και να παίρνουν! Ανέκαθεν λάτρευα τα βραβεία κάθε είδους, πόσο μάλλον τα κινηματογραφικά. Όχι ότι οι νικητές των Ενώσεων Κριτικών, των Όσκαρ, των Χρυσών Σφαιρών και των Bafta είναι πάντα αυτοί που πραγματικά άξιζαν τα βραβεία, αλλά όπως και να χει το όλο θέμα με τις βραβεύσεις είναι δελεαστικό και ενδιαφέρον από την άποψη ότι βλέπεις αγαπημένες και μη δουλειές να "χρυσώνονται" και να σφραγίζουν την αξία τους στο κινηματογραφικό στερέωμα, με ότι συνεπάγεται αυτό. Κάθε χρόνο λοιπόν, από τις αρχές Δεκέμβρη μέχρι τα τέλη Φλεβάρη βρίσκομαι σε μια διαρκή αναζήτηση βραβεύσεων, προγνωστικών και υποψηφιοτήτων, με τη λαχτάρα να δω τις αγαπημένες μου ταινίες και ηθοποιούς να θριαμβεύουν στις προτιμήσεις των ξένων κριτικών και ακαδημαϊκών, καταλήγοντας όμως πάντα να βρίζω ασύστολα ορισμένα βραβεία-φιάσκο, όπως θα είναι όποιο βραβείο και αν κερδίσει φέτος το "Tree of Life". Δεν ξέρω από που προέρχεται αυτό μου το κόλλημα. Ίσως επειδή πάντα ήθελα να ακούγεται και η δική μου φωνή μέσω αυτών των βραβεύσεων (γιατί άλλωστε νομίζετε ότι χάρηκα τόσο που θα πάρω μέρος στη φετινή blogovision και στα blogoscars του Μάρτη;). Είτε πάλι φταίει που πάντα οραματιζόμουν να σταθώ μια φορά πάνω στη σκηνή του Kodak Theater και να ευχαριστήσω μαμά, μαϊμού, υπηρετικό προσωπικό και σόγια.
Αρκετά όμως με την πάρλα, που είχα μείνει; Α! National Board of Review και Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης!


Που λες, στους Νεοϋρκέζους κριτικούς επικράτησε το λατρεμένο στις Κάννες "The Artist", αυξάνοντας πιθανότητες του για υποψηφιότητα και, γιατί όχι, νίκη στα Όσκαρ. Τις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Αντρικής τις έχει στο τσεπάκι, το θέμα είναι να δούμε αν η Ακαδημία θα έχει τα αρχίδια να βραβεύσει μια βουβή και ασπρόμαυρη ταινία εν έτη 2011.Την αγάπη τους για το "The Artist" έδειξαν και τα Independent Spirit Awards δίνοντάς του 5 υποψηφιότητες, ενώ η ισοπαλία του "Begginers" με το "Tree of Life" στα βραβεία Gotham ήταν μεγάλη έκπληξη και έδωσαν ακόμα περισσότερες ελπίδες στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Mike Mills για μια υποψηφιότητα στην κατηγορία Σεναρίου. Για Καλύτερης Ταινίας πάλι πολύ δύσκολο το κόβω. 
Στην κατηγορία αυτή φέτος κονταροχτυπιούνται 13 ταινίες, και μετά τις τελευταίες αλλαγές της Ακαδημίας που λένε ότι στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας από φέτος μπορούν να είναι υποψήφιες από 5 μέχρι 10 ταινίες δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο θα μείνουν απ' έξω 3 ή περισσότερες από τις επικρατέστερες ταινίες. Μεγάλα φαβορί (αν και είναι ακόμα σχετικά νωρίς) είναι πέραν του "The Artist", τα "The Descendants" του Alexander Payne και "War Horse" του Steven Spielberg για το οποίο ακούστηκαν εξαιρετικά σχόλια μετά την πρώτη δημοσιογραφική προβολή του. Μεγάλο boost πήρε και το "Hugo" του Martin Scorsece μετά από την αιφνιδιαστική νίκη του στα National Board of Review και μην ξεχνάμε τα "The Ides of March" και "Midnight in Paris" που ναι μεν δεν έχουν καμία πιθανότητα για βράβευση αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βρεθούνε στην 6/7/8/9/10άδα. Ειδικά το δεύτερο έχει κλειδώσει την υποψηφιότητα για βραβείο σεναρίου και δεν αποκλείεται να δούμε καμιά υποψηφιότητα έκπληξη στο Β' Αντρικό, είτε για τον Adrien Brody είτε για τον υποψήφιο στα Spirit Awards Corey Stahl. 
Ποιες είναι όμως οι υπόλοιπες 7 ταινίες που διεκδικούν μια θέση στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας; Φυσικά το "Tree of Life" ακολουθούμενο από το "Extremely Loud, Incredibly Close" μιας και πραγματεύεται πολύ ευαίσθητο θέμα για τους Αμερικάνους και το "The Help" λόγω της εισπρακτικής του επιτυχίας και του στιβαρού καστ του. Οι πιο τρελές προβλέψεις μιλάνε για υποψηφιότητα του "Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2", παρ' όλου που όλοι κατά βάθος ξέρουμε πως η παρουσία του στη δεκάδα του National Board of Review ήταν ευχάριστη μεν αλλά σχεδόν απίθανο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στα Όσκαρ, και το "Moneyball" που εδώ που τα λέμε δεν είναι τόσο "τρελή" πρόβλεψη αφού απ' ότι φαίνεται δεν είναι απλώς το φετινό "Blind Side" αλλά έχει πολλά περισσότερα να δώσει πέραν από έναν καλό πρωταγωνιστικό ρόλο (ασχέτως που το "Blind Side" δεν είχε καν αυτό), πράγμα που αποδεικνύει το βραβείο σεναρίου από την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης. Πάρα πολλές πιθανότητες, τέλος, φαίνεται να έχουν και τα "Tinker Tailor Soldier Spy" και "The Girl With The Dragon Tattoo", παρότι δεν έχουν λάβει αρκετή αγάπη από τα βραβεία μέχρι στιγμής. Πάντως από τα τρέιλερ τους μοιάζουν οι πιο ικανοί συμμετέχοντες στην μάχη των φετινών Όσκαρ, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι διθυραμβικές κριτικές τους.




Ξεκαθαρίζει κάπως το τοπίο και στις ερμηνείες, με τις Streep και Swinton να τσεπώνουν Α' Γυναικείο στη Νέα Υόρκη και στα ΝBR αντίστοιχα, και τους Pit και Clooney να επικρατούν στον Α΄Αντρικό σε μια χρονιά που οι καλές ερμηνείες, και κατά συνέπεια οι αντίστοιχοι διεκδικητές στα Όσκαρ, είναι μπόλικες. Ειδικά στον Α' Γυναικείο γίνεται σφαγή! Βέβαια υποψηφιότητα φαίνεται να έχουν οι Streep, Davis και Close για τα "Iron Lady", "The Help" και "Albert Nobbs" αντίστοιχα, με το παιχνίδι να παίζεται αποκλειστικά μεταξύ των τριών αυτών κυριών σε μια πεντάδα που λογικά θα συμπληρώσουν η Williams λόγο ρόλου (αυτόν της θρυλικής Marilyn Monroe στο "A Week With Merilyn") και η Elizabeth Olsen για το "Martha Marcy May Marlene" ως η Jennifer Lawrence της φετινής χρονιάς. Σοβαρές πιθανότητες για υποψηφιότητα έχουν όμως και η Tilda Swinton για το "We Need To Talk About Kevin" (αν και μετά την βράβευση της το 2008 η Ακαδημία έχει σνομπάρει όλες τις μετέπειτα δουλειές της), η Keira Knightley για το "A Dangerous Method" για το οποίο έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές αλλά λογικά θα χάσει την υποψηφιότητα λόγω της απογοήτευσης κριτικών και κοινού για το σύνολο της ταινίας, η αγαπημένη της ακαδημίας Charlize Theron για το "Young Adult" και η Kirsten Dunst για το "Melancholia".



Στους άντρες τώρα, οι Dujardin, Pit και Clooney (για τα "The Artist", "Moneyball" και "The Descendants") έχουν κλειδώσει την είσοδό τους στην 5άδα του Α' Αντρικού και μένει να δούμε πόσο ανοικτή θα είναι η ακαδημία με την ολόγυμνη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ερμηνεία του Michael Fassbender στο "Shame", αν θα καταφέρει να διασωθεί η ερμηνεία του DiCaprio από το παταγωδώς αποτυχημένο "J. Edgar" και αν θα δώσουν επιτέλους την πολυπόθητη υποψηφιότητα στον Gary Oldman για το "Tinker Tailor Soldier Spy". Σε μια χρονιά με τόσες καλές ερμηνείες φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο για τον Ryan Gosling να αποσπάσει μια υποψηφιότητα είτε για το "Drive" είτε για το "Ides of March", ενώ ο Woody Harrelson διάλεξε δύσκολη χρονιά για να κάνει καλή ερμηνεία και μάλλον θα μείνει με το πουλί στο χέρι.


Στους Β' ρόλους τα πράγματα είναι κάπως πιο φλου. Η Jessica Chastain (που κέρδισε και το αντίστοιχο βραβείο στους Κριτικού της Νέας Υόρκης) θεωρείται μεγάλο φαβορί για το Β' Γυναικείο, αν όμως... καταφέρει να μπει στην 5άδα αφού αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται πως μπορεί οι ψήφοι της Ακαδημίας να διαχωριστούν ανάμεσα στο "The Help" και στο "Tree of Life" σε τέτοιο βαθμό που ίσως να μείνει εκτός! Από την άλλη, η συμπρωταγωνιστριά της στο "The Help" Olivia Spencer έχει την υποψηφιότητα στο τσεπάκι, με τις Shailene Woodley ("Descendants"), Vanessa Redgrave ("Coriolanus"), Janet McTeer ("Albert Nobbs") και - γιατί όχι - Melissa McCarhty ("Bridesmaids") να διεκδικούν τις υπόλοιπες θέσεις της κατηγορίας. H τελευταία δε, θα έχει 100% μια υποψηφιότητα στις Χρυσές Σφαίρες αλλά η αλήθεια είναι πως η παρουσία της στα Όσκαρ θα ήταν πολύ μεγάλη έκπληξη. 


Στον Β' αντρικό η νίκη του Albert Brooks στην Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης τάραξε τα νερά, με τα σενάρια υποψηφιότητάς του στα Όσκαρ να έρχονται στην επιφάνεια. Μεγάλα φαβορί για την κατηγορία αυτή δεν υπάρχουν, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά αφού μόνος σίγουρος θεωρείται ο Christopher Plummer για το "Beginners" (που κέρδισε και το αντίστοιχο βραβείο στα NBR) με τους Max Von Sydow ("Extremely Loud, Incredibly Close"), Kenneth Branagh ("My Week With Marilyn"), John Hawkes ("Martha Marcy May Marlene") και George Clooney ("Ides of March") να συμπληρώσουν τις υπόλοιπες κενές θέσεις, με πολλές πιθανότητες να εμφανιστεί κάποιο φαβορί της τελευταίας στιγμής. Οσκαρική καμπάνια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η Fox για τον Andy Serkis με την ελπίδα μιας υποψηφιότητας στην κατηγορία του Β' Αντρικού για την CG ερμηνεία του στο ρόλο του πιθήκου Ceasar στο "Rise of the Planet of the Apes", αλλά αφού δεν τα είχε καταφέρει το 2002 η New Line για το Gollum του Άρχοντα των Δακτυλιδιών αμφιβάλλω αν υπάρχουν πιθανότητες να δούμε τώρα τον Serkis στην τελική πεντάδα.

Νομίζω μπορώ να μιλάω για ώρες περί προγνωστικών και βραβείων. Αυτό ήταν ένα πρώτο δείγμα! Περισσότερα όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών στις 15 του μήνα, ξεκαθαρίζοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο για τα βραβεία που θα ακολουθήσουν. Μέχρι τότε έχε γεια, δεν προλαβαίνω να κάνω άλλα ποστ, έχουμε και μια blogovision!

Μπορείς να δείς αναλυτικά τους νικητές των National Board of Review εδώ, των Κριτικών Νέας Υόρκης εδώ, των βραβείων Gotham εδώ και τις υποψηφιότητες των Spirit Awards εδώ.

4 σχόλια:

  1. Πάντα οι Αμερικανοί ψηφίζουν πολύ διαφορετικά από ότι οι ευρωπαίοι. Πολύ κατατοπιστική η σύνοψη των βραβείων. Κλαπ. Κλαπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι μπορούμε να μιλάμε άπειρες ώρες για τα κινηματογραφικά βραβεία!! Εξαιρετική παρουσίαση!! Γιατί μωρέ τέτοιο κόλλημα με το the tree of life;; Το θέλω οπωσδήποτε για β' γυναικείο και φωτογραφία!! :) Εντάξει, τέρμα τα αστεία, η Μερυλ Στριπ θα ανεβεί φέτος στο Kodak Theatre!! Το moneyball τόσο καλό πλέον;; θα το δω απο βδομάδα μαζί με το the help!!
    Φοβερή εντύπωση μου έκανε η απουσία της Glenn Close από τις υποψηφιότητες των ανεξάρτητων...ήδη άρχισε να χάνει έδαφος...και η ταινία στο σύνολο της απογοήτευσε!! Η Κίρα στην μέθοδο πιο πολύ μου κάνει εμένα β' γυναικείο, στηρίζει θα έλεγα την πρώτη μούρη της ταινίας Φασμπεντερ ο οποίος ας έχει μια οσκαρική υποψηφιότητα, σε 2732 ταινίες έπαιξε!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θενκ γιου! Μην το λες πάντως αυτό για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους γιατί φέτος ταινίες που έκαναν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη (καλή ώρα το The Artist και το Tree of Life) αναγνωρίζονται και στην Αμερική. Αλλά ντάξει, ο καθένας τη βιομηχανία του θα κοιτάξει να στηρίξει πρώτα, εξού και η παρουσία φέτος στα βραβεία των αμερικάνικων ενώσεων ταινιών που αλλού δεν θα είχαν καμία τύχη (πχ The Help και Moneyball). Λογικό. Και εμείς στην Ελλάδα άμα είχαμε διεθνή βραβεία, πιο πιθανό να δίναμε Α' Γυναικείο στην Ορφανού παρά στη Στριπ :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε δεν μου άρεσε καθόλου το Tree of Life, καλή η Chastain και η φωτογραφία, δεν αντιλέγω, αλλά θα προτιμούσα να δω άλλες δουλειές υποψήφιες σε αυτές της κατηγορίες. Μη το δένεις κόμπο πάντως για την Streep, ναι μεν έχει τρελό hype αλλά είναι εύκολο να γίνει η ανατροπή καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Πάντως το Moneyball, άμα κρίνω και από τον Sokrin στο σενάριο, μάλλον δεν είναι τόσο μαλακία όσο πιστεύαμε και ας έχει να κάνει με αμερικάνικο football :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή