14.6.11

The bush of nothing


Σκηνοθεσία, Σενάριο: Terrence Mallick
Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Jessica Chastain, Hunter McCracken






Η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς κατέφθασε στις ελληνικές αίθουσες λίγες μέρες αφότου κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Η αλήθεια είναι ότι τα σχόλια που ακούστηκαν για την ταινία ήταν διφορούμενα αφού πολλοί ήταν αυτοί που γιούχαραν στο τέλος της προβολής, αλλά απ' ότι φαίνεται η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ καθώς και η πλειοψηφία των κριτικών είχαν διαφορετική άποψη. Εγώ πάντως άμα βρισκόμουν στην προβολή θα πετούσα γιαούρτια.
Κάτι ξέρει ο Malick και κρύβεται από το κοινό και τους δημοσιογράφους και δεν εμφανίζεται ποτέ δημοσίως πουθενά. Όχι τίποτα άλλο, αλλά άμα τον ρωτούσε κανείς τι ήθελε να πει με το πόνημα του αυτό, το οποίο ετοίμαζε εδώ και πόσα χρόνια έχοντας καθυστερήσει αρκετές φορές την έξοδο του στις αίθουσες ταλαιπωρώντας το στο μοντάζ (τρία χρόνια την περιμένανε την ταινία στις Κάννες), δε νομίζω ότι θα ήξερε τι να απαντήσει. Ή μπορεί και να ήξερε αφού εν τέλει πρέπει να είναι ο μόνος που καταλαβαίνει τι κρύβεται πίσω από το αυτό το συνονθύλευμα πανέμορφων αλλά συνάμα ασυνάρτητων εικόνων. Το "Τhe Tree of Life" είναι μια ταινία πολύ προσωπική. Τόσο προσωπική που δεν έχει νόημα για κανέναν άλλον πέραν από τον δημιουργό του. O Terrence Malick είναι μεγάλος μάγκας. Ξεκάθαρα ταλαντούχος, ξέρει να χειρίζεται άψογα την κάμερα και να εκμεταλλεύεται τις ερμηνευτικές δυνατότητες των ηθοποιών του. Έτσι λοιπόν αποφάσισε να κάνει μια ταινία για την πάρτι του, μια ταινία για τη ζωή, για την οικογένεια, για το Θεό. Μπράβο του του παιδιού, γούστο και καμάρι του! Εμείς όμως τι φταίμε;;
Με το συμπάθιο, η ταινία είναι μια μαλακία και μισή. Δεν είναι ούτε μέτρια, ούτε κακή. Είναι χάλι μαύρο. Ένα βασανιστικό, αδικαιολόγητα πολύπλοκο δυομισάωρο, ένα απροσάρμοστο κολάζ άψογα φωτογραφημένων και οπτικά ελκυστικών εικόνων που δεν είχαν καμία συνοχή μεταξύ τους και οι οποίες πλαισιώνονταν από κλασσική μουσική και παρωχημένες θρησκευτικές αμπελοφιλοσοφίες. Σκέτη πόζα με άλλα λόγια. Μια πολύ προβληματική ταινία γεμάτη φλύαρες μεταφορές και συμβολισμούς, ένα άκρως κουραστικό μοντάζ και μια ιστορία χωρίς καμία ουσιαστική υπόσταση. Ούτε η φωτογραφία άλλα ούτε η εξαιρετική, μελαγχολική ερμηνεία της Jessica Chastain και η προσγειωμένη, δυνατή ερμηνεία του μικρού Hunter McCracken σώζουν την κατάσταση. Απλά παρακολουθείς περιμένοντας ευλαβικά να τελειώσει το μαρτύριο. Μεγάλη απογοήτευση. Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα.




1/10

6 σχόλια:

  1. Άλλη μία αρνητική άποψη. Εγώ πάντως ενθυμούμενος το 'New World", αδυνατώ να ξαναδώ Malick (τουτέστιν να δώσω χρήματα για ταινία του). Αλλά μου έχετε εξάψει την περιέργεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε ρε!! Τόσο χάλι!! Εγώ θα την δω από εβδομάδα (η εξεταστική φταίει για όλα) και πραγματικά το περιμένω πως και πως καθώς έχω διαβάσει από "το αριστούργημα της δεκαετίας" μέχρι το δικό σου "μια μαλακία και μισή"!! Πραγματικά και μόνο που έκανε τόσο ντόρο η ταινία είναι κερδισμένη!! Έχω τόση περιέργειααααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να πω την αλήθεια, το "New World" μου είχε αρέσει αρκετά. Το συγκεκριμένο όμως δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω, ένιωθα συνεχώς την ανάγκη να βγω έξω από την αίθουσα. Βέβαια άμα σου αρέσουν γενικά οι ταινίες με άπειρους συμβολισμούς και ελάχιστους διαλόγους μπορεί και να την εκτιμήσεις, αλλά προσωπικά δεν είναι καθόλου του στυλ μου, άσε που η συγκεκριμένη είναι πολύ αχταρμάς και κατακρεουργήθηκε στο μοντάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα κερδίζει από τον ντόρο, αλλά ως περιεχόμενο δεν έχει πολλά να πει! Όπως είπα και πιο κάτω, σίγουρα έχει να κάνει και με το στυλ ταινιών που αρέσουν στον καθένα, η ταινία είναι πολύ ιδιαίτερη αλλά προσωπικά την βρήκα μια ασυναρτησία και μισή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. είσαι κρετίνος και παντελώς ηλίθιος. και αυτή η δήλωση είναι ισάξια της εκπληκτικής "κριτικής" σου για την ταινία. ζώον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαχαχα! Είσαι πολύ μάγκας! Συγχαρητήρια στους γονείς σου που σου μάθανε να εκφράζεις σωστά τις απόψεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή