15.11.12

25 songs to leave your lover

Χωρίς πολλά πολλά, το meant to be artists παρουσιάζει με περηφάνεια 25 τραγούδια χωρισμού, 25 μικρά διαμάντια που γεννάνε δάκρυα, χωρισμένα (ναι, χωρισμένα κι αυτά) σε 5 κατηγορίες, ανάλογα με το ακροατήριο. Πάρτε χαρτομάντηλα, κλείστε κινητά για να μην πάρετε κανένα απαγορευμένο τηλέφωνο, βγάλτε παγωτάκι και βυθιστείτε μαζί μας στον καημό.



Τα indie: Η indie νεολαία κρύβει πολύ δράμα κάτω από τα American Apparel μπλουζάκια και τα second hand βίνταζ πουλοβεράκια της. Συνήθως δεν τα σπάνε και πονάνε, αλλά κάθονται με πολύ αλτέρνατιβ σταυροπόδι στις σκοτεινές γωνίες του Booze, κατεβάζοντας το τζιν τους χωρίς τόνικ, έτσι για τη μελαγχολία. Αρνούνται ευγενικά τις προτροπές των φίλων τους για μπουζουκλερί (εκτός από Πάολα διότι είναι λίγο hipster friendly το κορίτσι) και αρκούνται στα repeat του 69 Love Songs στο ipod τους.
 Δεν ξέρω  πότε το ηχογράφησε ο κύριος Vernon αλλά η επανεκτέλεση του κλασικού κομματιού της Bonnie Raitt είναι fan favorite εδώ και πολύ καιρό. Το παιδί σπαράζει «I cant make you love me if you dont» και παρακαλέι να του δώσει χρόνο ως το πρωί να το πάρει απόφαση ότι δεν τον αγαπάει η άλλη η σκύλα η κακιά η κακούργα, γιατί δεν το αγαπάς το παιδί μας, 2 μέτρα και στα live τσολιάς;      

Ένα τραγούδι που ο Thom Yorke θα ‘θελε να σβήσει από τα κατάστιχά του, προφανής παραγγελία του label τότε και τραγούδι που έχει σημαδέψει κάθε fan του Παπακαλιάτη,  δεν είναι ακριβώς τραγούδι πόνου και οδυρμού. Εκφράζει όμως το συναίσθημα που συνοδεύει κάθε χωρισμό «δες πώς ήσουν και πώς έγινες», «μπουμπούκι σε πήρα, τσόλι κατάντησες», «δεν ταιριάζουμε γιατί άλλαξες και μου σπας τα νεύρα».  Με πολλά στοιχεία που θυμίζουν Coldplay, το label πήρε τελικά το hit και η μπάντα άλλο ένα κομμάτι - ορόσημο για την εποχή που το alternative ήταν το νέο mainstream.

Όχι τόσο drama queens, η Tegan και η Sara χωρίζουν συναινετικά, όπως το διαζύγιο ΜενεγάκηΛάτσιου, το παίρνουν ψύχραιμα και το απογειώνουν με τη στιχάρα «Maybe I would have been something you'd be good at / Maybe you would have been something I'd be good at / But now we'll never know». Και κλάμα οι κυρίες (ναι, εμείς είμαστε οι κυρίες)


Κλασικό indie κομμάτι χωρισμού. Στο peak της καριέρας τους, η Karen O αφήνει τις στριγκλιές για να ψιθυρίσει απλά ότι «they wont love you like I love you» όπως έκανε και η Κατερινούλα η Στανίση κάποτε μια ερώτηση «σ’αγαπάει όπως εγουώ».  Με ένα λίγο πιο low profile η Karen απέσπασε διθυράμβους για την εύθραυστη ερμηνεία της κάνοντας το κομμάτι κλασικό.

Όλα σε αυτό το κομμάτι μυρίζουν χωρισμό. Από τον τίτλο, τους στίχους, το σπαραγμό που κρύβει στη φωνή της η Julia Stone, μέχρι το heartbreaking καρτουνιστικό βιντεοκλίπ.


Τα mainstream: Όχι απαραίτητα τραγούδια που θα βάλεις σπίτι σου να ακούσεις, αλλά κομμάτια που ίσως πετύχεις στο ραδιόφωνο ενώ οδηγείς, στο μεσημεριανό break, στο σουβλατζίδικο όσο περιμένεις να σου ετοιμάσει την αλάδωτη, στο σπίτι του rebound guy (ξέρετε, του νέου γκομενακίου που πληρώνει τα σπασμένα του παλιού) την ώρα που ετοιμάζεστε για σεξάκι, διότι το κακό timing ο χωρισμός πολύ αγάπησε. 

Ίσως το μέγιστο τραγούδι χωρισμού και η επιβεβαίωση της χοντρής χωρισμένης «κοίτα μαλάκα με άφησες αλλά εγώ το έκανα τραγούδι και κέρδισα ένα κάρο λεφτά». Μπράβο στο κορίτσι, όχι μπράβο.

Τότε που το μικρό κορίτσι σταμάτησε να ζητάει να την τρίψουν σαν «τζίνι σε μπουκάλι» και έγινε η γυναίκα που βγήκε πιο ώριμη μέσα από μια άσχημη σχέση.  Τότε που αντέγραφε το «Bedtime Story» και δεν της έλεγε κανείς τίποτα. Τότε που ήταν 40 κιλά λίπος και 20 κιλά make up ελαφρύτερη. Τότε το Χριστινάκι αντιπροσώπευε μια ολόκληρη γενιά χυλοπιτιασμένων κοριτσιών (και αγοριών) που βρήκαν στο 1.50 της μια σύγχρονη Μπουμπουλίνα.

Εδώ το πράγμα χόντρυνε. Η Britney φέρεται άσχημα στο αγόρι μας και το αγόρι μας βγάζει σετάκι τραγούδι – βιντεοκλίπ για να την εκδικηθεί. Πηδάει στις βροχές αλά Μάτριξ και τελικά βιντεοσκοπεί τη μοιχαλίδα με το νέο αμόρε. Λίγο λυπηρό ότι το κάνει 4 χρόνια μετά τον ορίτζιναλ χωρισμό του με την Μπρίτνι αλλά έτσι ήταν οι σελέμπριτιζ τότες, το κρατούσαν μανιάτικο.

True Story: Μπαίνει η Gwen Stefani στο στούντιο, χωρισμένη, με τη μάσκαρα να ‘χει στάξει στο σαγόνι και ακούει τον πρώην να παίζει τη μελωδία του Dont Speak. Κλαίει, του βάζει στίχους, το ηχογραφούν, χιτάρα. "Η πιο όμορφη μελωδία που έχω ακούσει ποτέ" δήλωσε αργότερα και μάλλον όχι άδικα. 

Κλασικότατο τραγούδι χωρισμού, με το στίχο «and are you thinking of me when you fuck her». Όλοι το έχουμε σιγοτραγουδήσει και έχουμε φανταστεί τον/την ακατανόμαστη να μας σκέφτεται ενώ ερωτοτροπεί με το μίασμα. Φτου!

Tα κλασικά: Κομμάτια που άκουγε και η μάνα μας όταν χώριζε. Ή αν όχι η μάνα μας γιατί τότε είχε βγει και η Κουμιώτη η οποία σπάραζε "ποιος να 'ναι αυτός που δεν μπορώ από το νου μου να τον βγάλω", ο λίγο πιο ροκ πατέρας μας που το τιμούσε το βινύλιο και είχε πάει  και στους Rolling Stones το '98, μην πω και στους Clash το '85. Τόσο ροκ. Κομμάτια που πάντα τα αγαπάμε και φιγουράρουν πρώτα πρώτα στις λίστες με τα breakup songs της Αμερικής.
Πριν η Sinead αποτρελαθεί και σκίσει τη φωτογραφία του πάπα live στην τηλεόραση, σκούζοντας «Fight the real enemy» διασκεύαζε Prince με υπέρλιτη ενορχήστρωση και βιντεοκλίπ one take κοντινό, στον αντίποδα των υπερπαραγωγών του Βασιλιά της Ποπ και της Μαντζάνας. Και πέτυχε. Instant classic το κομμάτι, 7 ώρες και 15 μέρες από τότε που πήρε την αγάπη του μακριά.

«It's the stupid details that my heart is breaking for.» Νομίζω αυτό τα λέει όλα σε μια σχέση που τελειώνει, όταν σου λείπουν τα μικρά χαζά πράγματα που δεν τα πρόσεχες ποτέ ή ίσως και να σε ενοχλούσαν. Και φυσικά το «Its the thought of him undressing you or you undressing» που σε κάνει να βγεις στους δρόμους να τον βρεις τον αλήτη να τον πετσοκόψεις που θα σου φάει το μωράκι σου. «Oh no my darling, not with that clown» καταλήγει και συμφωνούμε και χειροκροτούμε για την έμπνευση.

3.Bob Dylan – Don’t Think Twice, It’sAlright
Δυστυχώς δεν μπορώ να πονέσω με Dylan. Αλλά η εναλλακτική μου γι’αυτή τη θέση ήταν το Without You, από το οποίο έχει χαθεί κάθε μαγεία λόγω του Κεν Λι τουλίμπουντιμπουντάτσου. Bob Dylan λοιπόν, κάντρι χωρισμού, από αυτούς τους χωρισμούς που φεύγει ο ένας γιατί «έκανες λάθη και δεν χρειάζεται να τα σκέφτεσαι γιατί έχω ήδη φύγει, φιλάκια». Και αν η ένρινη ερμηνεία του Bob δεν σας ικανοποιεί, κυκλοφορεί και από τον Johnny Cash, που σε ελεύθερη μετάφραση είναι κάτι σαν τον Καρρά της rock. Όχι; Όχι.

Αυτό με ανατριχιάζει, λόγω ιστορίας. Συνοπτικά, η Baez άρχισε να το γράφει χωρίς να έχει κάτι κατά νου, μέχρι που της τηλεφώνησε ο Dylan από έναν τηλεφωνικό θάλαμο κάπου δυτικά και της διάβασε τους στίχους από το κομμάτι του «Lily, Rosemary And The Jack Of Hearts», 10 χρόνια μετά το χωρισμό τους. Και τότε η Baez έγραψε αυτό το κομμάτι για τον Dylan. Και δεν το παραδέχτηκε παρά μόνο 24 χρόνια μετά. Ελληνικό ανάλογο η Πάολα φυσικά με το «Τι με παίρνεις και με ψάχνεις και τρελαίνεσαι».

Ήθελα να χώσω κάτι των Fleetwood Mac, γιατί η Stevie Nicks είναι πολύ παθιάρα γυναίκα και τράβηξε πολλά με τον χωρισμό της από τον κιθαρίστα της μπάντας και έτερο vocalist Lindsey Buckingham. Εδώ η Stevie περιορίζεται στα backing vocals, παρ’ όλο που το έγραψαν μαζί με τον τέως και κάθε φορά που το έπαιζαν live μπούκωνε στο κλάμα και δεν της έβγαινε η φωνή. Empowering αρκετά, είναι για τον κακό το χωρισμό, τον «φύγε, δεν σε θέλω πια, πάρε και τα σκουπίδια βγαίνοντας», για τα συναινετικά διαζύγια έχουμε άλλα.

Tα ηλεκτρονικά: Κατηγορία παρεμφερής με τα indie. Απευθύνονται ή σε rave απόμαχους που έζησαν τις δόξες της Bjork στα '90s ή στο ίδιο indie ακροατήριο που κάποια στιγμή μες στο θόρυβο των Crystal Castles θα δακρύσει με τη ζεστή φωνή του Robert Smith. Ή σε φινετσάτα αγόρια που δεν καταδέχονται τους queer ύμνους και προτιμούν να τινάζουν το μαλλί τους αλά Robyn, η Diana Ross τους πέφτει κομματάκι γριά.

1. Bjork Possibly Maybe
Όχι ακριβώς κομμάτι χωρισμού, αλλά απελπισμένο love song, από αυτά που ξέρεις ότι δεν θα έχουν αίσια κατάληξη. Περιγράφει όλο τον ενθουσιασμό μιας σχέσης, τις εξάρσεις, τις υφέσεις, για να έρθει ο χωρισμός στη λιτότητα του “Since we broke up, Im using lipstick again και όλα αυτά σε ένα trip hop περιτύλιγμα. Βάλε και τις στριγγλιές της Ισλανδής σε αντιπαραβολή με τα ψιθυριστά “probably love, σαν να ηχογραφεί τη συναισθηματική τραμπάλα των σχέσεων.

Ας  μην κοροϊδευόμαστε, συνήθως οι χωρισμοί είναι μονόπλευρη απόφαση. Και αυτό είναι το τραγούδι του παρακαλετού, της αυταπάρνησης, το «παίρνω τον εγωισμό μου και την αξιοπρέπειά μου και τα ρίχνω στον υπόνομο». Μπορεί να μην σηκώνεις χέρι στον αέρα και με το άλλο να κατεβάζεις την ουισκάρα, αλλά είναι μελαγχολικό, σαν soundtrack από ταινία, ή σειρά του Παπακαλιάτη, όταν ο Χριστόφορος είναι στο loft του στα Πετράλωνα και με ένα ουισκάκι στο χέρι ατενίζει την Αθήνα. Και πάλι ακούγεται αυτό το “You found someone better”, τόσο ταπεινά χαμομηλάκια είμαστε, που όλοι κάποιον better βρίσκουν πια;

3. Grum - Someday We'll Be Together
Δεν λέει και πολλά αυτό το κομμάτι, παρά το προφανές: κάποτε θα είμαστε μαζί. Μπορεί να έχεις αραδιάσει 10 κουτσούβελα μέχρι τότε, να έχουν βουλώσει οι αρτηρίες μου και να μην σηκώνεται αυτό που πρέπει, αλλά μαζί θα καταλήξουμε και μαζί θα πεθάνουμε στο γηροκομείο, όπως στο Notebook. Τι εννοείς δεν έχεις δει το Notebook και σε spoilαρα;

Εδώ έχουμε την περίπτωση «χωρίζω γιατί δεν πάει άλλο και το ξέρουμε και οι δύο αλλά δεν θέλουμε και κλαίμε». Με στίχους όπως «we can keep trying but things will never change» η Robyn με τη σουηδική της ψυχρότητα παραδέχεται ότι δεν πρόκειται να φτιάξει καμία κατάσταση και παρ’ όλο που αγαπιούνται τα παιδιά, η ζωή τους θέλει χώρια. Ύμνος για τις σχέσεις από απόσταση, για προφανείς λόγους.

Ένα μέτριο κομμάτι των ‘80s διασκεύασαν οι Crystal Castles στον επικό δεύτερο δίσκο τους, και περνούσε απαρατήρητο μέχρι να προστεθούν τα φωνητικά του Robert Smith, ο οποίος είναι ο κακός αυτή τη φορά, ο κυνικός, ο “we were lovers, now we cant be friends”. Αποτέλεσμα; Το καλύτερο (και πιο ανθρώπινο) τραγούδι των Crystal Castles.

Τα queer: Για τα ευαίσθητα αγόρια που τα παράτησε ο αλήτης και τώρα τρέχουν στα μαγαζιά του Γκαζιού να πνίξουν το δάκρυ τους σε ιδρωμένα κορμιά με φανελάκια. Εκεί υπάρχει η αλληλεγγύη, που θα σηκώσετε όλοι μαζί το χέρι στο Survivor, που θα έρθει και η χοντρή κολλητή να κουνήσει πωπουδάκι στο I Will Survive και που το βράδυ στο αυτοκίνητο, θα τραγουδήσετε δυνατά "Just walk awaaaaayyyyy" από Παπαρίζου φυσικά, σχολιάζοντας πόσο uber ήταν και πόσο βλάχα κατάντησε. 

1.  Destiny’s Child –Survivor
Σκέψου ότι ο χωρισμός είναι όντως σαν ναυάγιο και τα κορίτσια το υλοποίησαν στο βιντεοκλίπ, που από ρακένδυτες ναυαγοί καταλήγουν κάτι σαν τοπικές camp ιέρειες με μιλιτέρ περιβολή. Εμείς το πολύ πολύ να ανοίξουμε ένα ουισκάκι παραπάνω, να κάνουμε λίγα τσιγαράκια, κανα Καρρά να χτυπήσουμε στο τσακίρ. Πάντα όμως με τακτ διότι «my mama taught me better than that».

To anthem.  Πέρα από ύμνος στα χωρισμένα αγόρια με το γκλίτερ, έγινε γενικά ύμνος στα αγόρια με το γκλίτερ. Δεν νοείται ο στίχος «No now go!» χωρίς τίναγμα μαλλιού και το χέρι να ανεμίζει το μποά. Και το χέρι μπροστά τύπου «Stop in the name of love» (έτερο anthem). Άμα θέλετε κάτι πιο camp, υπάρχει και αυτή η εκτέλεση, αλλά δεν ξέρω πόσο γκλίτερ και φτερό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος.

3.  Celine Dion - Just Walk Away
Αυτό το κομμάτι απέκτησε διαστάσεις ανατριχίλας για το μέσο ευαίσθητο και λεπτεπίλεπτο Έλληνα, όταν το διασκεύασε η πάλαι ποτέ ιέρεια Χελένα Παπαρίζου στο Mad Secret Concert. Την αντιπαθώ τη Celine αλλά σ’αυτό το κομμάτι είναι πολύ πονεμένη, με δράμα και κλάματα διώχνει τον άπιστο και αναζητά απλά την ηρεμία της. Κρίμα που δεν γύρισε ποτέ βιντεοκλίπ, τη φαντάζομαι σε μαύρο φόντο με ανεμιστήρες,  το στραβόστομα σε πρώτο πλάνο και τη φιγούρα σφίγγω-γροθιά-γιατί-πονάω-και-πιάνω-καλύτερα-τις-ψηλές.

Η Ματζάνα δεν σκοτίζει τη βατζάινα της με χωρισμούς. Και η αλήθεια είναι ότι από το στοκ της με τραγούδια δεν υπάρχουν πολλά ψυχοπονιάρικα για χτύπημα στο πάτωμα. Το Take a Bow ήταν το τραγούδι – ορόσημο για τους δικούς μου χωρισμούς , όταν με είχε παρατήσει η Ειρήνη, β’ γυμνασίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Την έβγαλα ψεύτρα, φταίχτρα και μετά στράφηκα αλλού (Ειρήνη, αν με διαβάζεις να ξέρεις ότι δεν φταις εσύ για ό,τι ακολούθησε), όπως και η Βασίλισσα στο άσμα, το οποίο αν και από τα πιο επιτυχημένα της κομμάτια (εμπορικά), ξεχάστηκε γρήγορα.

Η αποθέωση του queer χωρισμού, το sequel του I Will Survive, ένα κομμάτι που ξεκινάει με συνοδεία πιάνο ως δακρύβρεχτη μπαλάντα για να εξελιχθεί σε μια έκρηξη περηφάνειας για όλα τα πληγωμένα αγόρια που τόλμησε να έρθει ο πρώην να πει δυο φιλικές κουβέντες – «θα έρθεις μετανιωμένος αφού με παράτησες, όχι αγάπη μου, δεν στα παν καλά». Μπορεί ως σίνγκλ να επισκιάστηκε από την τεράστια επιτυχία του Believe και τον αριθμό των επεμβάσεων της Cher (όταν ήμουν σχολείο, 8 χρόνια πριν ας πούμε, είχε κάνει γύρω στις 65) αλλά δεν παύει να είναι από τα πιο feel good και empowering κομμάτια χωρισμού και rainbowσύνης. 

8 σχόλια:

  1. Λοιπον εχω να πω οτι ειχες βαλει κοριο στο ipod μου οταν ειχα χωρισει, δεν εξηγειται αλλιως.
    Νομιζω οτι οι συγκατοικοι μου δεν εχουν ξανακουσει το maps απο τοτε που το ακουγαν στο repeat απο μενα.
    Θα εβαζα επισης το alone again or not απο Calexico-but that's just me.
    Ο στιχος we were lovers, now we can't be friends-ειναι σπαρακτικος, ειναι ο λογος που ακουω το κομματι και το μανα-ξανα-ακουω και ειναι το αγαπημενο μου.
    Χτυπαει εκει που ποναει καρφι-directly, και ειναι για εμας τα αμοιρα που θελαμε να τους ξαναδουμε εστω και για ενα λεπτο να τα πουμε και μας το εκοψαν και αυτο. Με αλλα λογια δεν το βρισκω κυνικο δηλαδης.
    Το every heart beat θυμαμαι το ακουγα και στην ακουστικη του βερσιον και να τα zewa.
    Πολυ καλη επιλογη 8/10 απο μενα.
    Για μια εποχη εβρισκα καταθλιπτικο ακομα και το cover του my humps απο την Alanis Morissette-ειναι να μη σου τυχει.
    Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ουάου! τέλεια λίστα και ακόμα πιο τέλεια παρουσίαση!! Λοιπόν η σελίδα μπαίνει στους σελιδοδείκτες και όταμ και αν χωρίσω θα το γεμίσω το mp3!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ως φρεσκοχωρισμένος δηλώνω πως τα μισά έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στις προσωπικές μου συνεδρίες αλλά το κατα πως βιώνω το χωρισμό με βοηθούν τα τσαμπουκαλίδικα τύπου fighter και κανα δυο κορώνες celine dion για να στανιάρω. (Επίσης βοηθούν τα horror movies, αλλά άσχετο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν το ήξερα το κομμάτι των calexico, το άκουσα, πολύ καλό. στα υπ' όψιν για τον επόμενο χωρισμό. και ναι, όταν έχεις χωρίσει την ακούς με τα πιο αναπάντεχα τραγούδια. π.χ.τη σκλάβα σε cover από stereomatic, όντως είναι να μην σου τύχει. και ένα που δεν έβαλα αλλά άκουγα για να βαλαντώνω, το try sleeping with a broken heart, cover από robyn. zewa και πάλι zewa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλά τα τσαμπουκαλίδικα αλλά αν δεν πέσεις στο πάτωμα να φωνάζεις aaaall by myseeeeelf, δεν το βιώνεις 100%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εννοείται πως και το think twice και άλλα πολλά τις ιδίας celinιασμένης είναι τα πιο κατάλληλα από όλα. Πρόσφατα ανακάλυψα και τον πόνο που προκαλούν τα ξεσπάσματα του Listen της Beyonce αλλά όσο πονάς ανακαλύπτεις και άλλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή