24.9.12

#blogofoivos

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια Φοίβος; Δεν υπάρχει.

#20

Η Πατρίδα μου - Καίτη Γαρμπή, Αντώνης Βαρδής (1997)



Επίκαιρο τραγούδι και με έντονο κοινωνικό-περιβαλλοντικό-πολιτικό προβληματισμό.

#19

Γεια - Δέσποινα Βανδή (2001)



4πλη πλατίνα και βίντεο που θα ζήλευαν μέχρι και οι Nomads (yakalelo yakelelo).

#18

Ούτε ένα ευχαριστώ - Δέσποινα Βανδή (1999)



Τώρα περνάμε σε πιο σκοτεινά μονοπάτια, στο dark timeline, με το Δεσποινάκι να τα χώνει σε όλους αυτούς τους αχάριστους, τους ξεφτίλες που δεν εκτιμούν ποτέ τίποτα. Τόσο πολύ πονάει που δυσκολεύεται μέχρι και να αναπνεύσει.

#17

Επιτέλους - Καίτη Γαρμπή, Νατάσσα Θεοδωρίδου (2000)




EDIT γιατί είναι ντροπή και κρίμα και άδικο να λείπει αυτό το τραγούδι από αυτή τη λίστα. Όχι μόνο επειδή πάει κόντρα στο άλλο ντουέτο της Γαρμπή το (το "Καλύτερα η Δύο μας" με την άλλη τη σάπια), όχι μόνο επειδή είναι καλύτερο από εκείνο το ντουέτο, αλλά και επειδή είναι άλλο ένα δείγμα γυναικείας επανάστασης στη δουλειά του Φοίβου, με έντονο κοινωνικό-πολιτικό μήνυμα, γιατί είναι το νούμερο ένα τραγούδι που θα τραγουδήσω σε όποια γκόμενα φίλη μου έχει μόλις χωρίσει, γιατί το βίντεο κλιπ με τις στροβιλίζουσες πολυθρόνες και το στρασάτο σουτιέν της Καιτούλας έχει στοιχειώσει τα παιδικά μου χρόνια και γιατί ρε γαμώτο είναι το μόνο τραγούδι του Φοίβου που έχει τραγουδήσει το Νατασσάκι, και όπου υπάρχει Νατασσάκι εμείς σηκώνουμε χέρι ψηλά και πονάμε.


#16

Εξάρτηση - Γιώργος Λεμπέσης (1999)



Το καλύτερο από τα πολλά λαμπρά τραγούδια που έχει γράψει ο Φοίβος για τον Λεμπέση. Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα. Για την ιστορία, κέρδισε τη θέση του στην 20άδα νικώντας άλλες δύο μεγάλες επιτυχίες του Φοίβου για τον Λεμπέση, το Μωρό Μου και τη Σοφίτα. Ένδοξα 90s.


#15

Αγάπη Καλοκαιρινή - Θάνος Καλλίρης (1996)



Σταθερή αξία ως σάουντρακ τις βροχερές μέρες του καλοκαιριού. Από το 1996 έως την αιωνιότητα.

#14

To Κάτι - Καίτη Γαρμπή (2000)



Ασταμάτητο νούμερο 1 στο Mega Star, ένα τραγούδι επικών διαστάσεων, διάρκειας 6 ολόκληρων λεπτών, μια διατριβή πάνω στα ερωτικά προβλήματα των σύγχρονων ελληνίδων. Ολόκληρος άθλος το να μάθεις τους στίχους απέξω, και άμα το κατάφερνες το 'παιζες και μάγκας στο σχολείο. Αυτό το κάτι πάντως ακόμα το ψάχνουμε.

#13

Άστατος - Πασχάλης Τερζής (1994)



Η σύγχρονη εκδοχή του "θα ζήσω ελεύθερο πουλί", στο πιο bitchy.

#12

Jambi - Δέσποινα Βανδή (2005)



O απόγονος του "Γεια", σε ακόμα πιο τσιφτετελέ εκδοχή. Γνωστό και ως "Μαροκινό Αστέρι". Είναι και αυτά τα references του videoclip σε Madonna και Tori Amos που το κάνουν ακόμα πιο ακαταμάχητο. Γιατί ο Φοίβος είναι μορφωμένο παιδί, μουσικά ανήσυχο και ψαγμένο, και αυτό βγαίνει και στον κόσμο.

#11

Παίξε μαζί μου - Δέσποινα Βανδή (2001)




Εδώ ο Φοίβος έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Dominatrix τραγούδι, με άφθονα σεξουαλικά υπονοούμενα και έναν καναπέ να κλείνει την πόρτα για να μην μπουν οι μπάτσοι. Πανικός.

#10

Συγκοινωνούντα δοχεία - Διονύσης Σχοινάς (2000)



2000. Πέμπτη δημοτικού. Μια ολόκληρη τάξη να ρωτάει σύσσωμη τι σημαίνει "συγκοινωνούντα δοχεία". Άμα αυτό δεν σημαίνει επιτυχία, ε τότε τι σημαίνει; Παρεμπιπτόντως, σχεδόν σκανδαλώδης η έλλειψη βιντεοκλίπ.

#9

Έχτιζα Παλάτια - Άντζελα Δημητρίου (1996)




Επειδή από καμιά λίστα που αφορά το ελληνικό τραγούδι και σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να λείπει η Λαίδη. Έχτιζα παλάτια με νερό και άμμο, καψούρα στο φουλ, με την άμμο να μπαίνει στο μαγιό και να σε κόβει και να σου σπάει τα νεύρα και να δίνεις πόνο ακόμα περισσότερο.

#8

Κιβωτός - Καίτη Γαρμπή (1997)



Θα το χαρακτήριζε κανείς και βιβλικό τραγούδι.

#7

Ουτοπία - Δέσποινα Βανδή (1997)



Είμαι αλήθεια ο μόνος που πάντα άκουγε "φτύσε με λοιπόν";

#6

Στα 'δωσα όλα - Δέσποινα Βανδή (1999)



Ντάξει, το σουξέ που έχει κάνει το εν λόγω τραγούδι είναι αδιανόητο. Δε νοούταν καψουρεμένο 9χρονο που να μην το ακούει και να κλαίει.

#5

Περιττός - Δέσποινα Βανδή (1997)



Εδώ είναι η περίοδος πριν την μεγάλη καψούρα των Προφητειών. Ανέμελη και αυτόνομη γκόμενα, ρίχνει τη γροθιά της στο κατεστημένο.

#4

Υπάρχει Ζωή - Δέσποινα Βανδή (2009)



Άλλο ένα επαναστατικό τραγούδι, άλλη μια περίοδος χάριτος, ύμνος στην ελευθερία και στον φεμινισμό. Ο Ντέμης τι έχει να πει για όλα αυτά;

#3

Το κοριτσάκι σου - Δέσποινα Βανδή (1999)



Μα πως το έκλεψε το αρκουδάκι η κακούργα πίσω από την βιτρίνα;

#2

Το γιατρικό - Δέσποινα Βανδή (1999)


Τις απόκριες του 2000, εμείς και τα μούλικα της Τρίτης Δημοτικού είχαμε κάνει ένα πολύ πετυχημένο χορευτικό σε αυτό το τραγούδι, άλλο πράγμα. Κάπου πρέπει να υπάρχει βιντεοσκοπημένο υλικό αλλά δεν θα το αποκαλύψω γιατί όταν γίνω διάσημος θα έχει πολύ μεγάλη αξία.

#1

Υποφέρω - Δέσποινα Βανδή (2000)


Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο σουξέ του Φοίβου, 6πλη πλατίνα, συνεχής κόντρα με την "Κραυγή" στο νούμερο ένα του Mega Star, υπερπαραγωγή βιντεοκλίπ, έκανε το Δεσποινάκι το αστέρι που είναι σήμερα. Μάλιστα, κάτι μέρες πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι, είχαμε κάνει μάθημα στο σχολείο κατά το οποίο ο δάσκαλος μας είπε ότι η συχνή επανάληψη μια λέξης ή μιας φράσης σε ένα κείμενο μπορεί να υποδηλώνει κάποια ανάγκη ή να θέλει να υπογραμμίσει ένα συναίσθημα. Οπότε μην ακούσω σαχλαμάρες για τους στίχους. Υποφέρω, υποφέρω, υποφέρω, υποφέρω πολύ. Τόσο πολύ υποφέρω.


Ένα είναι το πόρισμα από την παραπάνω λίστα: ναι, είμαι βανδικός.

Δες εδώ τι είναι η/τα/το #blogofoivos και δήλωσε συμμετοχή όσο προλαβαίνεις!

5 σχόλια:

  1. με κάποιες βελτιωσεις δημοσιευόταν και στο rolling stone! ευγε σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nομίζω αγνόησες επιδεικτικά τον Καρρά. Ντροπή. Αλλά νταξ, Βανδή καρδούλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήθελα να βάλω αυτό, που είναι και ψαγμενιά http://www.youtube.com/watch?v=qyFQQOjcv1I αλλά μετά ξύπνησε το fanboy μέσα μου. Όσο το σκέφτομαι πάντως, περισσότερο στεναχωριέμαι που δεν χώρεσα κάπου αυτό http://www.youtube.com/watch?v=7EdPGQuODAo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ωραία λίστα και καλά έκανες και την γεμισες με βανδή. Τι κατάλαβα εγώ που την αραίωσα!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να, κάτι τέτοια γίνονται και μετά πέφτει η δέσποινα από την πρώτη θέση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή