28.5.12

And the Palme d' Or goes to...



Και ναι κυρίες και κύριοι, ο Michael Haneke κέρδισε τον δεύτερο Χρυσό του Φοίνικα μέσα σε μόλις 4 χρόνια. Πέσανε εχθές οι τίτλοι του τέλους του 65ου Φεστιβάλ των Καννών και ο Morreti και η παρέα του άνοιξαν την πόρτα στην ιντίλα και στην Ευρώπη αλλά άφησαν παντελώς αβράβευτες ορισμένες από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του Φεστιβάλ. Ούτε ψίχουλο για το Holy Motors που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο, τίποτα και για το Rust & Bone του Audiard, με την Marion Cotillard που αποτελούσε το φαβορί να στρέφει το βλέμμα της κατευθείαν προς τα βραβεία του χειμώνα, αβράβευτα και τα Killing them Softly και Moonrise Kingdom, όχι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Χρυσός Φοίνικας
Amour του Michael Haneke

Τελικά επικράτησε στο πιο σημαντικό βραβείο του φεστιβάλ το "Amour" του Michael Haneke, η τρυφερή ταινία για ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, την Anne και τον George, που όταν η πρώτη θα πάθει εγκεφαλικό μένοντας παράλυτη από τη μία μεριά, θα δει την αγάπη με τον χρόνια σύζυγο της να κλονίζεται. Κανένας δεν παραπονέθηκε αν και όλοι κατά βάθος θέλανε να το σηκώσει ο Leos Carax.


Μεγάλο Βραβείο (Grand Prix)
Reality του Μatteo Garrone

Το βραβείο της παρηγορίας, της δεύτερης καλύτερης ταινίας που πήγε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε πήγε στο... Reality; O Matteo Garrone επέστρεψε στις Κάννες τέσσερα χρόνια μετά τα Gomorra και σήκωσε και πάλι το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής. Άμα σκεφτείς ότι μοιράζεται την ίδια εθνικότητα με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής και ότι οι Ιταλοί είναι νούμερο ένα ψωροπερήφανα τσόλια, δεν είναι να απορείς που δεν έμεινε αβράβευτος και ας μην ξετρέλανε κανέναν η ταινία του.

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Carlos Reygadas για το Post Tenebras Lux

Να και το μεγάλο κουλό. Τι και αν το Post Tenebras Lux πήρε κάκιστες κριτικές, αυτό δεν σταμάτησε την κριτική επιτροπή από το να απονέμει στο σκηνοθέτη του, Carlos Reygadas, το βραβείο Σκηνοθεσίας, γιατί όπως είπε και ο πρόεδρος Moretti "ρίσκαρε όσο κανένας άλλος σκηνοθέτης του διαγωνιστικού". Καρακατακάβλωσε ο Reygadas που δεν φάνηκε και πολύ έκπληκτος, να δείτε που τους λάδωσε. Κάπως έτσι το Holy Motors στερείται ακόμη ένα βραβείο.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Mads Mikkelsen για το "The Hunt"

Του κόπηκαν τα πόδια του Mikkelsen με το που άκουσε το όνομά του. Όχι ότι δεν το περίμενε, εξάλλου ήταν το φαβορί. Αλλά όπως είπε και ο ίδιος "στα όνειρα των ηθοποιών πάντα υπάρχουν τέτοιες στιγμές". Ε όταν γίνεται το όνειρο πραγματικότητα πως να μην τα παίξεις; Μπράβο λοιπόν στον Mikkelsen, ο οποίος παρεμπιπτόντως έκλεισε και τον ρόλο του κακού στο Thor 2. Άτσα!

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Cosmina Stratan και Cristina Flutur για το Beyond the Hills

Αυτές και αν δεν το περίμεναν! Το τρακ έφτασε μέχρι το θεό όταν οι δύο πρωταγωνίστριες του Mingui σηκώθηκαν για να παραλάβουν εξ ημισείας το βραβείο που έπρεπε να κερδίσει η Marion Cotillard. Όχι ότι έχω δει καμία από τις δύο ταινίες, αλλά πόσο καλύτερες της μπορεί να είναι; Από την άλλη, η καριέρα της Cotillard δεν το έχει καν ανάγκη ένα τέτοιο βραβείο, οπότε ίσως καλύτερα που το πήραν κάποιες απαίδευτες μπας και κάνουν καμιά καριέρα τα κορίτσια!

Βραβείο Σεναρίου
Cristian Mungui για το Beyond the Hills

Άλλο ένα κουλό! Δύο βραβεία για το Beyond the Hills του Cristian Mungui, o οποίος είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα το 2007 με το "4 Μήνες 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες" και πήρε αρκετά αμφίρροπες κριτικές για το καινούργιο του πόνημα. Φαβόρι έδω πάντως θεωρούνταν το "Cosmopolis" του David Cronenberg, που μπορεί γενικά να πήρε πολύ χλιαρές κριτικές αλλά πολλοί εξεπλάγησαν από την πολύ καλή διασκευή που έκανε ο Cronenberg στο ομώνυμο βιβλίο του Don DeLillo. 

Βραβείο της Επιτροπής
"Angel's Share" του Ken Loach

Όχι που θα έμενε αβράβευτη η αγαπημένη ταινία του προέδρου της Επιτροπής. Στο "Angel's Share", ο πάντα ευαίσθητος με κοινωνικά θέματα όπως η ανεργία και τα εργασιακά δικαιώματα Κen Loach, καταπιάνεται με την ιστορία ενός νεαρού πατέρα που γλιτώνει στο παρά τρίχα τη φυλακή, αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και το ρίχνει στο "ποτό". Η τρυφερή και ειλικρινής κωμωδία του Λόουτς έδωσε μια πιο εύθυμη νότα στο βροχερό Φεστιβάλ, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς με το καίριο κοινωνικό της μήνυμα. O Loach πάντως έστειλε τη συμπαράσταση του στις χώρες της λιτότητας. Για ποιον χτυπάει η καμπάνα άραγε;

Camera d' Or
Beasts of the Southern Wild του Benh Zeitlin

Πολύ καλά του πάει φέτος η χρονιά του Zeitlin, που αφού κέρδισε βραβείο Φωτογραφίας και το Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ του Sundance, σάρωσε άλλες τρεις βραβεύσεις και στο Φεστιβάλ των Καννών: Camera d'Or για καλύτερη ταινία από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, Ειδικό Οικουμενικό βραβείο και βραβείο FIPRESCI. Καλή αρχή κύριε Zeitlin, τι "κύριε" δηλαδή που μου 'σαι και νιάνιαρο!

Πιο συνοπτικά, τα υπόλοιπα βραβεία του Φεστιβάλ είναι τα εξής:

Ένα Κάποιο Βλέμμα (Un Certain Regard)
Μεγάλο Βραβείο - "Despues de Lucia" του Michel Franco
Βραβείο της Επιτροπής - "Le Grande Soir" των Benoit Delepine και Gustave de Kervern
Ειδικό Βραβείο - "Children of Serajevo" του Aida Begic
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας - Emilie Dequenne για το "Loving Without Reason" και Suzanne Clemet για το "Laurence Anyways"

Cinefondation
(Παράλληλο τμήμα που προωθεί τη νέα γενιά σκηνοθετών, όπως την παρουσιάζουν πανεπιστήμια κινηματογράφου ανά τον κόσμο)
1ο Βραβείο - "The Road" της Taisia Igumentseva
2ο Βραβείο - "Abigail" του Matthew James Reilly
3o Βραβείο - "The Hosts" του Miguel Angel Moulet

Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών
Αrt Cinema Award - "No" του Pablo Larrain
Europa Cinemas - "The Repentant του Merzak Allouache
Prix SACD - "Camille Rewinds" του Noemie Lvovsky
Πρώτο Βραβείο Illy για Ταινία Μικρού Μήκους - "The Curse" του Fyzal Boulifa
Ειδικό βραβείο - "The Living Also Cry" του Basil da Cunha

Βραβεία FIPRESCI (International Federation of Film Critics)
Διαγωνιστικού Τμήματος - "In the Fog" του Sergei Loznitsa
Ένα Κάποιο Βλέμμα - "Beasts of the Southern Wild" του Benh Zeitlin
Εβδομάδα Κριτικής ή Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών - "Rengaine" του Rachid Djaidani

Οικουμενική Επιτροπή
Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής - "The Hunt" του Thomas Vinterberg
Ειδική Μνεία - "Beasts of the Southern Wild" του Benh Zeitlin

Queer Palm
(ή αλλιώς "Καλύτερη Πουστροταινία")
Βραβείο Queer Palm - "Laurence Anyways" του Xavier Dolan
Queer Palm Μικρού Μήκους - "It's Not a Cowboy Movie" του Benjamin Parran

Palm Dog
(ή αλλιώς "Καλύτερος Σκύλος")
Βραβείο Palm Dog - Smurf για το "Sightseers"

Τα τσίμπησε τα βραβειάκια του το Laurence Anyways, σάρωσε το Beasts of the Southern Wild (τόσο καλό πια;) και φυσικά το No του Larrain επικράτησε στα βραβεία του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αρκετές από αυτές τις ταινίες θα τις δούμε και στο ΦΚΘ μπας και βγάλουμε κανά γούστο!

Κλείνω με αυτή την επική φωτογραφία. Kylie Minogue αγκαζέ με τον Jean-Pierre Dardenne! Άντε και του χρόνου!


Διάβασε περισσότερα για το 65ο Φεστιβάλ των Καννών εδώ κι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου