19.5.12

Hype: What's up Cannes?


Νταξ, δεν πήγαμε αλλά υπήρχε περίπτωση να λείπει ένα μίνι (έστω) αφιέρωμα στο ίσως καλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου;
Στα γρήγορα, γιατί είναι βάναυσο να μαθαίνεις πολλές λεπτομέρειες για ένα φεστιβάλ που θες σαν τρελός να πας αλλά δεν το καταφέρνεις ποτέ γιατί η ζωή είναι άπονη και ο κόσμος άδικος. Έτσι λοιπόν, ιδού τα χάιλαιτς των πρώτων ημερών όπως τα βίωσα μέσα από την άνεση της πολυθρόνας και του λάπτοπ μου.
Έχουμε και λέμε...


Το Moonrise Kingdom καταγοήτευσε, αφού κανένας δεν φάνηκε να βγαίνει ανικανοποίητος από την πρεμιέρα του. Σημειωτέον, το Moonrise Kingdome άνοιξε την αυλαία του Φεστιβάλ την Τετάρτη που μας πέρασε, ενώ πρόκειται αναμφισβήτητα για μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Ευτυχώς για εμάς, καταφθάνει στις ελληνικές αίθουσες σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου. Τρέιλερ εδώ.


Εντωμεταξύ, κάτι τρελές φεμινίστριες έριξαν κατάρες στο Φεστιβάλ γιατί λέει ότι φέτος καμία από τις 22 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν έχει σκηνοθετηθεί από γυναίκα. Τι φταίνε οι άνθρωποι καλέ που η βιομηχανία δεν έχει πολλές γκόμενες σκηνοθέτιδες; Ευτυχώς όμως βγήκε η Andrea Arnold, μέλος της κριτικής επιτροπής και σκηνοθέτιδα του Fish Tank, και υπερασπίστηκε το Φεστιβάλ γιατί σου λέει άμα καμιά γυναίκα δεν έκανε τίποτα αξιόλογο φέτος γιατί να είναι στο διαγωνιστικό τμήμα; Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα της άρεσε να επέλεγαν ταινία της μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Και πολύ καλά τα είπες κούκλα μου, γιατί μερικοί μου φαίνεται έχουν χάσει τον μπούσουλα. To κρίμα στο λαιμό της βιομηχανίας όχι στου Φεστιβάλ.


Πίσω στις ταινίες, τη δεύτερη μέρα talk of the day ήταν φυσικά η Marrion Cotillard, όχι μόνο επειδή είναι μια κούκλα αλλά και επειδή γάμησε στο Rust and Bone του Jacques Audiard. Όχι ότι ο συμπρωταγωνιστής της Matthias Schoenaerts πήγε πίσω, να τα λέμε αυτά! Το φιλμ πάντως πήρε αρκετά δυνατές κριτικές, αλλά φυσικά δεν έλειψαν σχόλια του στυλ "υπερβολικά βίαιο" και "ασυνάρτητο". Haters gonna hate. Οι καλές οι γλώσσες πάντως λένε ότι θα τσιμπήσει κάποιο από τα βραβεία του φετινού Φεστιβάλ. Τρέιλερ εδώ


Πάμε τώρα σε έναν ακόμη αγαπημένο, τον Xavier Dolan, το αγαπημένο παιδί των Καννών που φιλοξενούν πάντα τις ταινίες του στο πρόγραμμά τους (αν και όχι στο διαγωνιστικό, όπως παραπονέθηκε ο ίδιος). Ο Dolan συνεχίζει να κάνει queer cinema και μάλιστα αυτή τη φορά επικεντρώνεται στον τρανσεξουαλισμό. Το Laurence Anyways πάντως, παρά την άψογη αισθητική και σάουντρακ που είναι εγγύηση στις ταινίες του Dolan (φαίνεται και από το τρέιλερ εξάλλου) και την έντονη, σπαρακτική ιστορία που αφηγείται, δεν πολυάρεσε στους κριτικούς, όχι μόνο επειδή είναι (κλασσικά) υπερβολικά ναρκισιστικό και βιντεοκλιπίστικο αλλά και επειδή είναι τεράστιο σε διάρκεια (2 ώρες και 40 λεπτά σου λέει). Πολύ που χέστηκε ο ίδιος, έτσι κι αλλιώς όσο και να τον κράζουν όλοι στο τέλος καταλήγουν ότι έχει τρομερό ταλέντο και ότι είναι ένα από τα ονόματα που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον. Χα.


Πάντως αν υπάρχει μια ταινία που συζητήθηκε αρκετά μετά την προβολή της χθες, αυτή είναι το No του Χιλιανού Pablo Larrain, που συγκέντρωσε τρομερό buzz και εξαιρετικές κριτικές γύρω από το όνομά της. Τρέιλερ μπορεί να μην υπάρχει για να πάρουμε μια γεύση, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η ταινία (όπως και το σύνολο του έργου του Larrain) διαπραγματεύεται τις μέρες της δικτατορίας του Pinochet και ότι έχει έναν εξαιρετικό Gael Garcia Bernal στον ρόλο του campaign manager της αντιπολίτευσης του Pinochet κατά την εκλογική περίοδο του 1988. Ορισμένοι μιλάνε για την καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ (μέχρι στιγμής), αλλά έτσι κι αλλιώς, στο τμήμα που βρίσκεται (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών) δεν πρόκειται να απειλήσει κανένα από τα μεγάλα ονόματα.


Αυτά μέχρι στιγμής, μείνε όμως συντονισμένος με το Φεστιβάλ γιατί σήμερα έχουμε την επιστροφή του Dario Argento με το Dracula 3D (!) και τις επόμενες μέρες έχουμε την οικογένεια Cronenberg με το Antiviral και το Cosmopolis, έχουμε καινούργιο Haneke, Ken Loach, Lee Daniels, έχουμε On the Road, της παναγιάς τα μάτια έχουμε γενικά.. Τα λέμε σε 3-4 μέρες με καινούργιο update!

2 σχόλια:

  1. Ο μοντιέ, τόση καινούργια πληροφορία και τόσες υποσχόμενες ταινίες που θα δω σίγουρα μετά από μήνες. Damn you exams!

     In Whirl of Inspiration

    ΑπάντησηΔιαγραφή