31.7.11

The July Update

Βάρβαρο πράγμα η επιστροφή από διακοπές και ακόμα πιο βάρβαρο να συνειδητοποιείς ότι είσαι ένα μήνα πίσω σε κάθε λογής νέα. Όχι τίποτ' άλλο, αλλά τα σχόλια στις φωτογραφίες των διακοπών στο facebook πέφτουν βροχή και σε συνδυασμό με τη μαρτυρική ζέστη η αναζήτηση παλιών νέων καταντάει τουλάχιστον βαρετή. Μετά από μια μίνι έρευνα όμως, συγκέντρωσα τα σημαντικότερα κινηματογραφικά νέα του Ιουλίου και σας τα παρουσιάζω για να κάνετε το update σας όσοι αντιμετωπίζεται το ίδιο πρόβλημα με εμένα!
Έχουμε και λέμε λοιπόν:



Ανακοινώθηκε το διαγωνιστικό πρόγραμμα και η κριτική επιτροπή του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που θα ανοίξει στις 31 Αυγούστου με την παγκόσμια πρεμιέρα του "Ides of March" (ακολουθεί τρέιλερ πιο κάτω) του George Clooney με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τον Ryan Gosling (Gosling overdose θα πάθουμε φέτος) και θα κλείσει στις 10 Σεπτέμβρη με το "Damsels in Distress" του Whit Stillman. Στο διαγωνιστικό τμήμα, πλάι στα πολύ αναμενόμενα "A Dangerous Method" του David Cronenberg, "Carnage" του Roman Polanski, "Shame" του Steve MacQueen, "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" του Tomas Alfredson και "Dark Horse" του Todd Solondz, θα βρίσκεται και η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, εν ονόματι "Άλπεις". Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν, όπως προβλεπόταν, και τα "W.E." της "Madonna", "Contagion" του Steven Soderbergh και "Wilde Salome" του Al Pacino. Της τρελής με άλλα λόγια! Δίπλα στον πρόεδρο της επιτροπής Darren Aronofsky προστέθηκαν ως μέλη αυτής οι Todd Haynes, Mario Martone, Andre Techine, Alba Rohwacher, David Burn και Eija-Liisa Ahtila. Αναμένεται αναλυτικό αφιέρωμα σε κανά μήνα (πάει και η εξεταστική του Σεπτέμβρη!)




Έφυγε από τη ζωή ο ίσως σπουδαιότερος Έλληνας σκηνοθέτης όλως των εποχών, ο Μιχάλης Κακογιάννης. Με την πρώτη του κιόλας ταινία ("Στέλλα", 1955) έκανε την Ελλάδα ορατή στο παγκόσμιο κινηματογραφικό σκηνικό αποσπώντας Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, αναδείχθηκε στις Κάννες το 1962 με την "Ηλέκτρα" και έφτασε στο απόγειο της καριέρας του δύο χρόνια μετά με το "Zorba the Greek" για το οποίο και απέσπασε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ (η ταινία κέρδισε το βραβείο σε άλλες 3 κατηγορίες). Αποθέωσε τον ελληνικό πολιτισμό και ανέδειξε τρεις από τις μεγαλύτερες γυναικείες μορφές του μετέπειτα ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος (Μερκούρη, Λαμπέτη, Παππά), αφήνοντας για πάντα το στίγμα του στην ελληνική κινηματογραφική ιστορία. Απεβίωσε στις 25 Ιουλίου στην Αθήνα σε ηλικία 89 ετών. Κάπου εδώ να σημειώσω πως όποιος έχει κερδίσει μέχρι στιγμής το τιμητικό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δεν έχει βγάλει το χρόνο.




Στα πιο μικρά νέα, μιούζικαλ ετοιμάζει ο Charlie Kaufman με πρωταγωνιστές τον Jack Black και τον Nicolas Cage και άγνωστο μέχρι στιγμής στόρι, ο Spike Lee θα είναι τελικά ο σκηνοθέτης του περιβόητου ριμέικ του "Old Boy" και η Emma Watson θα αναλάβει το ρόλο της Πεντάμορφης στην διασκευή του παραμυθιού "Beauty & the Beast" στη μεγάλη οθόνη δια χειρός Guillermo Del Toro!


Επιπλέον, 21 με 24 Ιουλίου διοργανώθηκε το φετινό Comic-Con στο San Diego, το οποίο μας τροφοδότησε εκτός των άλλων και με μπόλικα τρέιλερς, deleted scenes, bloopers και clips από ταινίες, σειρές και videogames. Από τα κινηματογραφικά ξεχώρισα το τρέιλερ της περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας "In Time" με πρωταγωνιστές τους Justin Timberlake, Amanda Seyfield, Olivia Wilde και τον ανεκδιήγητο Alex Pettyfer και το "Haywire" του Steven Soderbergh με την πρωτοεμφανιζόμενη Gina Carano και τους Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas και Michael Fassbender. To πρώτο κυρίως λόγο της πρωτότυπης υπόθεσης του και όχι τόσο λόγο του mtv casting του και το δεύτερο περισσότερο για το καστ παρά για το πλέον συνηθισμένο στόρι.









Στο Comic-Con προβλήθηκε και το τρέιλερ του "The Amazing Spiderman" το οποίο είχε κάνει την πρεμιέρα του νωρίτερα μέσα στο μήνα. Ο μόνος λόγος που ενθουσιαζόμαστε για αυτή την ταινία είναι ο Andrew Garfield και η Emma Stone στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και ο Marc Webb πίσω από την κάμερα. Βέβαια το τρέιλερ δεν λέει και πολλά αλλά οκ. 5 Ιουλίου του 2012 η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.



Βέβαια τα γυαλιά σε όλα τα τρέιλερ που προηγήθηκαν βάζει αυτό του "Drive" που έκανε τη σαρωτική του πρεμιέρα στις Κάννες όπου κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας. Το τρέιλερ έκανε και αυτό την εμφάνιση του στο Comic-Con και προσωπικά αναμένω την ταινία σαν τρελός! Ryan Gosling, Carrey Mulligan, Bryan Cranston, Christina Hendricks και Ron Perlman στο καστ, πρεμιέρα στις 29 Σεπτέμβρη στις ελληνικές αίθουσες.




Πιο πάνω σας υποσχέθηκα το πρώτο τρέιλερ του "The Ides of March" που θα ανοίξει την αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας. Άμα κρίνω από τη θεματολογία και το καστ (πέραν του σκηνοθέτη George Clooney και τον πρωταγωνιστή Ryan Gosling (το overdose που λέγαμε) έχουμε και τους  Marisa Tomei, Paul Giammati, Evan Rachel Wood και Philip Seymour Hoffman) θα αποσπάσει το λιγότερο μισή ντουζίνα υποψηφιότητες στα Όσκαρ. 13 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.





Στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του "The Iron Lady" με την Meryl Streep να υποδύεται τη σιδηρά κυρία Margaret Thatcher. Μου φαίνεται πραγματικά απίθανο να μην κερδίσει Όσκαρ για αυτή της την ερμηνεία.





Ακόμα μία διόλου πρωτότυπη ταινία με ένα all-star καστ. "Contagion" του Steven Soderbergh, με Gweneth Paltrow, Matt Damon, Marion Cotillard, Jude Law και Kate Winslet  στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι.





Και για φινάλε ένα πραγματικά πάρα πολύ κακό τρέιλερ που δεν θα μπορούσε παρά να είναι ελληνικής παραγωγής. Η ταινία ονομάζεται "December Riots" και αναφέρεται στο Δεκέμβρη του 2008 και τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Λαϊκισμός και κακογουστιά μέχρι τελικής πτώσης!

2 σχόλια:

  1. Σε χάσαμε βρε συ Jay!! Τουλάχιστον πέρασες ωραία στις διακοπές;; Και εγώ πριν λίγες μέρες επέστρεψα!!
    Υποστηρίζουμε Meryl Streep που πάει για τρίτο oscar εκτός αν της το κλέψει η Glenn Close που φέτος θα την δούμε να υποδύεται έναν άντρα!! Το ides of march μου άρεσε αρκετά!! Drive και Contagion ανυπομονώ!! Οσον αφορά το φεστιβαλ, με πρόεδρο τον darren κάτι μπορεί να τσιμπήσουν και οι Άλπεις μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμ, με φάγανε τα νησιά! :P Ωραία ναι, τώρα επιστροφή στα κινηματογραφικά δρώμενα! Επέστρεψες κι εσύ απ' ότι είδα στο blog σου, άντε καλό χειμώνα να χουμε! XD

    ΑπάντησηΔιαγραφή