22.12.11

The blogovision will not be televised


Και ναι! Μετά από 20 μέρες σκέψης, αναποφασιστηκότητας και βιασύνης να προλάβεις να κάνεις το ποστ τη σωστή μέρα, ορίστε τα αποτελέσματα της φετινής blogovision. Για άλλη μια φορά, μπράβο στον gone4sure  που τόσα χρόνια είναι άψογος στη διοργάνωσή της (άλλωστε, αυτός είχε και την ιδέα in the first place). Μπράβο και σε όποιον άλλον βοήθησε φέτος στα διαδικαστικά της ψηφοφορίας, αλλά και στους fellow 150 bloggers που φτιάξαμε λιστάρα. Ή σχεδόν λιστάρα. Anyway, εδώ στο metobear ήταν τιμή μας που συμμετείχαμε (ειδικά ο Jay έκανε λες και ήταν μέλος της Ακαδημίας και ψήφιζε στα Oscar) και θα τα πούμε σίγουρα του χρόνου, αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα από τις φετινές εκπλήξεις. Πάμε λοιπόν:



#1 PJ Harvey - Let England Shake (Gee: - / Jay: 17 )
Αναμενόμενο. 1272 βαθμούς μάζεψε το τελευταίο πόνημα της Polly, πάντα σουξεδιάρα στην Ελλάδα, την ψήφισαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε ψηλές θέσεις. Αυτή τη φορά καταπιάστηκε με την Αγγλική επανάσταση, ή κάτι παρόμοιο. To πιο πετυχημένο tweet έλεγε να την χαιρόμαστε την εμμηνόπαυση, και, εν μέρει έχει δίκαιο. Πολύ κουλτούρα και φύγαμε, λέει o Jay. Κάποτε fan της PJ, ο δίσκος δεν με τρέλανε. Συγγνώμη, ε.


#2 Βon Iver - Bon Iver (Gee: 7 / Jay: 6 )
Με μεγάλη διαφορά από τον John Maus, ο κύριος Justin Vernon μας και η μπάντα του μάζεψαν 798 βαθμούς. Δικαίως. Και τουλάχιστον το φετινό no.1 διαφέρει από το no.1 του Pitchfork, πάλι καλά να λέμε.
#3 John Maus - We Must Become The Pitiless Censors Of ourselves (Gee: - / Jay: - )
Άλλο ένα album που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είναι τόσο δημοφιλές ώστε να μαζέψει 680 βαθμούς (πολλά δεν συνειδητοποιώ τελευταία και αγχώνομαι). Τρίτο album του κυρίου, με New Wave και Synthpop ήχους, θα μπορούσε να έχει ξεπηδήσει από την underground σκηνή του Λονδίνου στις αρχές των ΄80s.
#4 Radiohead - The King Of Limbs (Gee: - / Jay: - )
Ολόκληρη εκστρατεία έκανε το Jumping Fish εναντίον του King Of Limbs, αλλά προσγειώθηκε στην τελική πεντάδα. Πειραματικό, ηλεκτρονικό και αρκετά διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές των Radiohead, πήρε μεικτές κριτικές. Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα ωχριά μπροστά σε αριστουργήματα τύπου Kid A. Ο Jay πάλι, κοιμάται και μόνο που διαβάζει το όνομα του δίσκου. Θα το θυμόμαστε μάλλον για τον αυτιστικό χορό του Thom Yorke στο video του "Lotus Flower".
#5 ΕΜΑ - Past Life Martyred Saints (Gee: 4 / Jay: 10 )
628 οι πόντοι της Erika M. Anderson και σ'αυτό μάλλον συνέβαλε η συναυλία της στην Ελλάδα. "Now you corrupted us all with your sexuality" τραγουδάει στο "California" και μάλλον το λέει για τον εαυτό της. Η 22άχρονη ξανθιά μας μάγεψε με το garage grunge ντεμπούτο της, και μουσικά, αλλά κυρίως στιχουργικά, συναγωνιζόμενη τον The Weeknd στους πιο τολμηρούς και βρώμικους ίσως στίχους της εικοσάδας.
#6 Florence & The Machine - Ceremonials (Gee: - / Jay: - )
Αχεμ.. 602 ψήφους μάζεψε η Florence, μάλλον για το "Shake It Out" και για το opener "Only If For A Night", τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου. Και για όσα μπόρεσαν να ακούσουν μέσα από όλο αυτό το χάος και τη βαβούρα του δίσκου.Το "Ceremonials" μπορεί να εκθειάστηκε από κριτικούς, να αγαπήθηκε από τους fans αλλά επιμένω ότι είναι πολύ κατώτερο από αυτό που θα μπορούσε να έχει κάνει η Florence. Αλήθεια, το μακράν καλύτερο "Lungs" σε ποια θέση είχε μπει 2 χρόνια πριν;


#7 Girls - Father, Son, Holy Ghost (Gee: 1 / Jay: - )
Συγκινούμαι. Το no.1 μου πήρε 521 ψήφους και είμαι χαρούμενος. Συνέβαλα σε αυτό, δεν θα πω τίποτα άλλο για τον δίσκο, κάντε λίγο scroll down και το εκθειάζω καταλλήλως.


#8 James Blake - James Blake (Gee: 10 / Jay: - )
Όσο γράφεται αυτό το κείμενο, ακούω poplie. Οι πρώτες νότες του "Limit To Your Love" με ανατρίχιασαν, όσο κλισέ και αν ακούγεται. 502 πόντους μάζεψε το μελαγχολικό αγόρι, να του το πούμε μπας και γελάσει λίγο το χειλάκι του και ο επόμενος dubstep crooning δίσκος του είναι λιγάκι πιο εύθυμος.
#9 Danger Mouse & Daniele Luppi - Rome (Gee: - / Jay: - )
Το concept album του Danger Mouse με τον Ιταλό παραγωγό Daniele Luppi, με συμμετοχή των Jack White και Norah Jones μάζεψε αισίως 492 ψήφους. Προσεγμένος δίσκος, άρτιος στην παραγωγή, με πολύ καλό promotion, αλλά λίγο adult contemporary ρε παιδί μου. Δηλαδή, να τον έπαιρνα δώρο στη μάνα μου για τα Χριστούγεννα δεν θα τη χάλαγε.
#10 M83 - Hurry Up, We 're Dreaming (Gee: - / Jay: 20 )
Απορώ, αλλά όχι όπως έκανα με την Tori. To "Ηurry Up, We're Dreaming" είναι ένα καλό δείγμα elecrtropop που δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να μπει στην τελική δεκάδα. Θα μου πεις, το Pitchfork το λάτρεψε, δεν θα του δίναμε 432 ψήφους οι Έλληνες bloggers? Ας είναι όμως. Έτσι κι αλλιώς, το "Raconte Moi Une Histoire" είναι από τα πιο γλυκά και, συνάμα, περίεργα κομμάτια που έχω ακούσει ποτέ, θα το παίζω στο παιδί μου. 



#11 Tom Waits - Bad As Me (Gee: - / Jay: - )
Τους 421 πόντους τους τσάκωσε ο γερόλυκος Tom. Πορνόγερος, ακόμα σαν να είναι βουτηγμένος στα ναρκωτικά και στο ποτό, θα πλήρωνα όσο όσο για να είναι έτσι ο παππούς μου. Το "Bad As Me" είναι το πρώτο του album με original υλικό από το 2004, και προφανώς άξιζε την αναμονή, καθώς το αποτέλεσμα θυμίζει τις glory days του και είναι πολύ καλύτερο από τις τελευταίες του απόπειρες. Badass.
#12 The Weeknd - House Of Balloons (Gee: 8 / Jay: 7 )
Αυτό έλειπε να μην μπει το ταλαντούχο νιάνιαρο Abel Tesfaye στην τελική εικοσάδα. Θαυμάσιο το mixtape του, σπέρνει την R'nB στα indie χωράφια, κατι που αποδεικνύεται αρκετά γόνιμο, καθώς οι κυκλοφορίες του για αυτή τη χρονιά έφτασαν αισίως τις 3. Η Siouxsie πιστεύω θα χαιρόταν με την τύχη του Happy House, περισσότερο από το να βλέπει τα αντίγραφά της τύπου Zola Jesus να κυκλοφορούν μετριότητες.


#13 Wild Beasts - Smother (Gee: - / Jay: - )
Δεν τον άκουσα το δίσκο, συγγνώμη, πέστε να με φάτε όσοι τους δώσατε τους 400 πόντους τους. Ο πρώτος δίσκος δεν μου άρεσε, το "Albatross" με νύσταζε, οπότε δεν ασχολήθηκα καν με τον δεύτερο, δεν μπορώ να σχολιάσω, συγγνώμη ε, συγγνώμη.


#14 Nicolas Jaar - Space Is The Only Noise (Gee: - / Jay: 9 )
Οκ, 1 ψήφος διαφορά αλλά την πέρασε την Tori, νομίζω το αντίθετο δεν θα το άντεχα. Πολύ όμορφος ο δίσκος του Jaar, με πανέξυπνη χρήση των samples του, μινιμαλιστικός χωρίς να γίνεται κοιμισιάρικος, πειραματικός χωρίς να γίνεται περίεργος. Ακριβώς όπως έγραψε ο Jay: πολλά παιδιά βρίσκουν βροχή στη σκόνη αλλά ο Νικολάκης τη βρήκε πρώτος.
#15 Tori Amos - Night Of Hunters (Gee: - / Jay: - )
Πού τους βρήκε τους 392 πόντους η Tori, μου λέτε? Το concept ήταν ενδιαφέρον αλλά το αποτέλεσμα βαρετό και άνευρο. Καλοί οι πειραματισμοί με την κλασική μουσική κουκλίτσα μου, αλλά έχεις κάνει και καλύτερα. Θα το παρομοίαζα μάλλον με το Biophilia: μουσειακό έκθεμα. Μια ώρα μετά, ο Jay ακόμα δεν μπορεί να το χωνέψει (και μέρα μετά, πάλι δυσκολεύεται).
#16 Anna Calvi - Anna Calvi (Gee: - / Jay: 12 )
Μωρέ μήπως δεν βιαστήκαμε να την αποκαλέσουμε νέα PJ Harvey? Λίγο ο συνδυασμός Βρετανικής ψυχράδας με Ιταλική χότνες, λίγο οι κιθάρες και λίγο οι μελαγχολικές της μελωδίες, έφτιαξαν έναν πολύ δυνατό δίσκο και την έβαλαν αυτόματα στα names to watch. Α, της χάρισαν και υποψηφιότητα για Mercury Prize και 390 βαθμούς.
#17 Washed Out - Within And Without (Gee: - / Jay: - )
Η chillwave του Ernest Greene μάζεψε 369 βαθμούς και ήταν το νούμερο 20 της αρχικής μου λίστας, πριν το απατήσω με τους Ty Segall. Παρ' όλα αυτά, ευχάριστη η είσοδός τους στην 20άδα, καθώς το album ήταν όντως πολύ καλό και ο Ernest τέρμα σέξι live. Μπράβο το παιδί.




#18 Cults - Cults (Gee: 12 / Jay: - )
355 ψήφοι για τους Cults, κοντά στην Adele, αλλά την πέρασαν με διαφορά λίπους. Δικαίως, καθώς το ντουέτο φτιάχνει καταπληκτική 60s like pop και το "Abducted" ήταν ένα από τα singles της χρονιάς.
#19 Adele - 21 (Gee: - / Jay: - )
Ναι. 348 ψήφους μάζεψε ο δεύτερος δίσκος της Adele. Η Βρετανίδα Νατάσα Μποφίλιου εντυπωσίασε κριτικούς, κοινό, και, προφανώς και Έλληνες bloggers φέτος. Ναι, το Rolling In The Deep είναι σίγουρα καλό, το rework του Jamie XX καλύτερο, αλλά ας ηρεμήσουμε και λίγο. Σε λίγο θα βγει και το "Set Fire To The Rain" τραγούδι της χρονιάς.
#20 Dirty Beaches - Badlands (Gee: - / Jay: - )
Εντυπωσιακό το ντεμπούτο του Καναδοταϊβανέζου Alex Zhang Hungtai. Με 341 ψήφους το lo-fi blues του προσγειώθηκε στην 20ή θέση της φετινής λίστας. Ήταν υποψήφιο και για Polaris Prize το παιδί, αλλά σαν την blogovision τίποτα.












(Οι βαθμοί μπορεί να μην είναι ακριβείς, διότι τους έγραφα κατά τη μετάδοση από το poplie.eu)


Και οι άτυχοι που μείνανε απ' έξω:



21. Lykke Li “Wounded Rhymes” (240 ψήφοι) (Gee: 3 / Jay: - )
22. Feist “Metals” (238 ψήφοι) (Gee: 9 / Jay: 5 )
23. Jamie Woon “Mirrorwriting” (329 ψήφοι) (Gee: 13 / Jay: 3 )
24. Arctic Monkeys “Suck It And See” (326 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
25. Kate Bush “50 Words For Snow” (325 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
26. Boy “Ηλιοθεραπεία” (324 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
27. Rapture “In The Grace Of Your Love” (281 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
28. Iron & Wine “Kiss Each Other Clean” (280 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
29. Mogwai “Hardcore Will Never Die, But You Will” (274 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
30. Bjork “Biophillia” (269 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
31. Fleet Foxes “Helpnessness Blues” (251 ψήφοι) (Gee: - / Jay: 15 )
32. Kills “Blood Pressures” (238 ψήφοι) (Gee: 6 / Jay: - )
33. Josh T. Pearson “Last Of The Country Gentlemen” (236 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
34. Still Corners “Creatures Of An Hour” (233 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
35. Horrors “Skying” (226 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
36. Peaking Lights “936″ (226 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
37. Raphael Saadiq “Stone Rollin’” (214 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
38. Crystal Stilts “In Love With Oblivion” (212 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
39. Battles “Gloss Drop” (211 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
40. Vaccines “What Did You Expect From” (205 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
41. Gang Gang Dance “Eye Contact” (201 ψήφοι) (Gee: 2 / Jay: 1 )
42. Zomby “Dedication” (199 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
43. Kasabian “Velociprator” (198 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
44. Men “Leave Home” (198 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
45. Austra “Feel It Break” (190 ψήφοι) (Gee: 16 / Jay: - )
46. Antlers “Burst Apart” (189 ψήφοι) (Gee: 15 / Jay: - )
47. Foo Fighters “Wastin Light” (182 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )
48. Tune Yards “Who Kill” (181 ψήφοι) (Gee: 5 / Jay: 2 )
49. Foster The People “Torches” (171 ψήφοι) (Gee: - / Jay: 16 )
50. Real Estate  “Days” (167 ψήφοι) (Gee: - / Jay: - )


Άντε και του χρόνου! Με περισσότερους bloggers (που να συμφωνούν με τις δικές μας επιλογές εννοείται γιατί οι φετινοί 144 δεν μας τα είπαν καλά!) και περισσότερους δίσκους (753 albums διεκδίκησαν μια θέση στη φετινή 50άδα).


Feel free to comment, εννοείται..

7 σχόλια:

  1. με το νουμερο ενα της PJ, του χρονου αναμενω να βγαλει η Ζωζω Σαπουντζακη δισκο και να την ψηφισω πρωτη!
    οσο για τους Ρεντιοχεντ...η θεση τους δικαιολογει τη φυγη μου απο τη χωρα...με κανει και νιωθω σαν εξοστρακισμενος πολιτικος φυγας στα 60ς
    τωρα για κατι Καλβι (σαν μαρκα απορρυπαντικου μου φερνει), Αντελ (σα χαπι για δυσκοιλιοτητες) και λοιπες κυριες που λεμε φωναρα, στυλ και δε συμμαζευεται, προτιμω "γουνες Χουνταλας"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν αρχίσω να σχολιάζω, να ξεκαθαρίσω κάτι: με την λίστα αυτή κατάλαβα πως είχα την ψευδαίσθηση οτι άκουγα ξένη μουσική...αποδείχτηκε πως δεν έχω καμία σχέση!!

    Ποιοι είναι όλοι αυτοι ρε παιδιά;; Εντάξει γνωρίζω αρκετούς, έχω ακούσει δείγματα από τα άμπουμ τους αλλά...οι περισσότεροι μου είναι από ψιλό- ως χοντρο-άγνωστοι!!

    Χάρηκα για την Florence (μην με φάτε Jay-Gee), το δισκάκι έχει σαπίσει στο αυτοκίνητο αλλά θα συμφωνήσω πως είναι κατώτερο από το lungs. Μπράβο για Bon Iver και Adele...

    Ερώτηση: Το blogovision αφορά μόνο την ξένη μουσική;; Αν όχι, ρε παιδιά ούτε 5 ελληνικά άλμπουμς στην 50δα;;; κάτσε να πάρω του χρόνου εγώ μέρος...δεσμεύομαι!!

    Υ.Σ. Ευχαριστώ Gee/Jay για αυτές τις 20 μέρες που μου ανοίξατε τους ορίζοντες μου στην ξένη μουσική!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τρία "δικά" μου βλέπω και τα τρία στις θέσεις 21-50! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε νιώθω.. και εδώ δεν βλέπεις που είναι γεμάτο παύλες εκεί που θα 'πρεπε να λέει τη θέση στις λίστες μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν λυπάμαι γι'αυτό! Διαπίστωση έκανα. Αν εξαιρέσει κανείς τους Foo Fighters και την Feist το περίμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχαχαχα παρακαλούμε! και σιγά, γούστα είναι αυτά!
    όχι βέβαια, η blogovision προάγει την ελευθερία του λόγου. και Οικονομόπουλο μπορείς να βάλεις, αν σου άρεσε τόσο πολύ ο δίσκος του. θεωρητικά πάντα.. αν και έχει ένα ελληνικό album στη θέση 26 ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχαχα εύστοχο το σχόλιο στα σημεία, αλλά μην είσαι τόσο σκληρός. για μένα, η κατάταξη αντιπροσωπεύει την ελληνική μουσική πραγματικότητα, ότι δηλαδή είμαστε κολλημένοι στις κλασικές αξίες και σ'αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε. αλλά υπήρχαν και εκπλήξεις στη λίστα, αυτό είναι σίγουρο. όσο για την Αντέλ, το επόμενο βήμα ειναι να ακουστει το Someone Like You στη διαφήμιση του Χουντάλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή