28.12.11

Blogovision The Tracks: #11 - #1

Δεν είναι κρίμα και άδικο να βρίσκεσαι στην ενδέκατη θέση μιας λίστας; Να φτάνεις στην πηγή και νερό να μην πίνεις; Να βρίσκεσαι στο παρατσάκ από τι δόξα; Η πικρή αλήθεια είναι πως κανένας δεν δίνει σημασία στα νούμερα πριν τη θέση 10. Αλλά όχι! Ως εδώ λοιπόν, τέρμα η καταπίεση και οι διακρίσεις των Τοπ 10! Έπειτα από εκβιασμούς και διπλωματία που θα ζήλευε και ο Κόφι Ανάν (σε φάση, κατεβάζω Katy, ανεβάζω Jamie και αν θες τόσο πολύ να βάλεις Rihanna θα υποστείς A$ap Rocky) και μια-δυο-τρεις-τέσσερις διαφωνίες για το ποιος θα είναι πρώτος, ποιανού η πρωτιά θα καταποντιστεί και αν είναι τόσο καλό πια αυτό το Shake it Out, ιδού η αποκορύφωση του μαζοχιστικού ψυχαναγκασμού μας με τις λίστες: τα 11 αγαπημένα τραγούδια του metobear για το 2011.

#11: Night Air - Jamie Woon



Ορίστε γιατί θα ήταν άδικο να υπήρχε μόνο δεκάδα με τα καλύτερα τραγούδια της χρονιάς. Πως να αφήσεις έξω αυτή τη μεθυστική κομματάρα του Τζέιμι του Γουν; Ο νυχτερινός αέρας έχει την πιο παράξενη γεύση λοιπόν και κάπως έτσι το "Night Air" έκαψε καρδιές.
~Jay

#10: Die - Girls


Πατώντας στη μελωδία και στη δομή του "Highway Star", οι Girls φτιάχνουν το δικό τους επικό κομμάτι. Χωρίς να γίνονται cheesy, επιστρατεύουν hard rock φόρμες και φτιάχνουν έναν ύμνο στην ψυχεδέλια. Βάλε και τους αφοπλιστικά απαισιόδοξους στίχους και έχουμε ένα αριστούργημα.
~Gee

#9: Shake It Out - Florence and the Machine



Με το πρώτο άκουσμα, τολμώ να πω ότι το βρήκα αδιάφορο το "Shake It Out". Μόνο με το remix του Weeknd αποκαλύφτηκε όλη η μαυρίλα που κρύβει η Florence στους στίχους της.  Και μπαίνουν τα πράγματα στη σειρά: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κάπως έτσι, μέσα σε 4,5 λεπτά η Βρετανίδα αποφασίζει να αποκυρήξει τις "σκοτεινές της αναμνήσεις" και τη "μαύρη καρδιά" της και να προχωρήσει στην κάθαρση. Κρίμα που ο υπόλοιπος δίσκος δεν έφτασε ποτέ εκεί.
~Gee



#8: Wolf and I - Oh Land



Σκέτη μαγεία η Oh Land και το "Wolf and I" της, που δεν είναι απλώς το αποκορύφωμα του πολύ καλού της δίσκου αλλά και μια από τις πιο παραμυθένιες μουσικές στιγμές της χρονιάς. "And in the endless sky we are but one..."  
~Jay

#7: House of Balloons/Glass Table Girls - The Weeknd



Έρωτας από το πρώτο άκουσμα και ουσιαστικά η πρώτη γνωριμία με το νέο αστέρι τη R&B. Πριν διασκευάσει επικά το Dirty Diana του Μιχαλάκη στο τελευταίο του, αριστουργηματικό mixtape που κλείνει την φετινή δισκογραφική του τριλογία, ο Weeknd σάπλαρε Siouxsie and the Banshees σε ένα αποκαλυπτικό, ελαφρώς ηλεκτρονικό R&B οργασμό που καταντάει πιο εθιστικός και από την κόκα που ρουφάνε με μανία τα κορίτσια των γυάλινων τραπεζιών.  

~Jay
 

#6: How Deep Is Your Love - The Rapture



Το summer anthem του 2011, ξεκάθαρα. Η επιστροφή των The Rapture αυτή τη φορά δεν συνοδεύεται από punk κιθάρες, αλλά από disco synths και τίτλο - φόρο τιμής στους Bee Gees. Ένα 7λεπτο dancefloor filler με κολλητική μελωδία και ένα ανατριχιαστικό solo του σαξοφώνου, αυτό ήταν το soundtrack της άνοιξης και του καλοκαιριού μας.  

~Gee

#5: On a Mission - Katy B



If you play by the rules, το "On A Mission" δεν θα ήταν eligible για μια λίστα με τραγούδια του 2011 μιας και έχει κυκλοφορήσει σε single από το καλοκαίρι του 2010. Αλλά ποιος χέστηκε; Το lead single της Katy B από το ομώνυμο άλμπουμ-ντεμπούτο της είναι ότι καλύτερο έχω ακούσει φέτος, ένα κολλητικό κομμάτι που δεν θες να σταματήσει ποτέ. Με τον Benga στην παραγωγή, ένα εθιστικό dubstep beat και τα R&B φωνητικά της Καιτούλας, το τραγούδι έπαιζε σε λούπα στο κεφάλι μου για το μεγαλύτερο μέρος του 2011. Και ας γκρινιάζει ο Gee, ξέρω ότι κατά βάθος την αγαπάει και αυτός την μικρή βλάχα.   

~Jay ('s first place)

#4: Satellite - The Kills



Σεξ. Αυτό το κομμάτι μυρίζει σεξ. Οι Kills βρωμάνε σεξ, παρ' όλο που στο βίντεο το παίζουν badass. Αυτός ο reggae ρυθμός σε κάνει να φαντασιώνεσαι striptease σε παρακμιακά bar, μαύρα σεντόνια και ένα ποτάμι από ιδρώτα. Οι κιθάρες, τα αγκομαχητά της Alison και το σιγοντάρισμα του Jamie από πίσω χτίζουν την ένταση, μέχρι το οργασμικό κορύφωμα στο singalong ρεφραίν. Ζεσταίνομαι. 

~Gee ('s first place)

#3: Belispeak - Purity Ring



"Grandma, I've been unruly." Άμα οι Purity Ring έχουν καταφέρει με μόλις 3 κομμάτια (+ αυτού, τα Lofticries και Ungirthed) να καταστρέψουν τον μουσικό μας εγκέφαλο, δεν θέλω καν να φανταστώ τι μας περιμένει όταν βγάλουν ολοκληρωμένο δίσκο. Ή μάλλον θέλω. Πολύ. 

~Jay

#2: Videogames - Lana Del Rey
 



Αχ Lana, αχ.. Εσύ που ξεκίνησες ως ένα μικρό βλαχάκι από κάπου στην Αμερική, κατέληξες να μεταμορφωθείς σε υπέρμουνο (αχέμ..), να γίνεις πρώτο όνομα στην μπλογκόσφαιρα και να γίνεται ολόκληρος ντόρος για το νέο σου single. Μην ξεχνάς όμως ότι όλα ξεκίνησαν από το Video Games, ένα κομμάτι - γκρίνιας γιατί ήσουν τόσο θύμα και αγαπούσες έναν γκόμενο που σε έκλανε για να παίζει videogames. Βέβαια, τότε δεν είχες τα σουφρόχειλα και σε έλεγαν Lizzie Grant. Για πες του τώρα να περάσει μια βόλτα.. 

~Gee

#1: Mindkilla - Gang Gang Dance




Κυριολεκτικά mind killer, το μυαλό μας πόνεσε με το comeback single των Gang Gang Dance. Pop, χορευτικό, με καθαρή δομή και killer beat, το Mindkilla θα παιζόταν, ιδανικά, σε όλα τα club του κόσμου. Οι λαρυγγισμοί της Liz Bougatsos φέρνουν σε γνωστή Ισλανδή ντίβα, μόνο που η Bjork θα σκότωνε να είχε ένα τέτοιο διαμάντι στο album της, πειραματικό και προσιτό ταυτόχρονα, φρέσκο και εθιστικό.   

~Gee 

#40-#11 
blogovision 2011
metobear's #1

2 σχόλια: