7.6.11

A ladyboy story...




Μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν είδα πριν κάτι μέρες στο πρόγραμμα προβολών των κινηματογράφων της Αθήνας το "The Amazing Truth About Queen Raquela", μιας ταινίας του 2008 που έχει προβληθεί σε ούτε λίγο ούτε πολύ 28 κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και το δικό μας στη Θεσσαλονίκη, 3 χρόνια πριν από την τωρινή προβολή της στις αίθουσες. Τότε λοιπόν, καθότι εθελοντής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όταν τελείωνα την βάρδια μου την έκανα με ελαφρά για να δω όσες περισσότερες ταινίες μπορούσα (νομίζω ότι εκείνη την χρονιά είδα περίπου 25 ταινίες, μην με ρωτάτε πως τα κατάφερα, δε θυμάμαι!). Μια από της ταινία που είχα δει τότε ήταν και ετούτο εδώ το τύπου ντοκυμαντέρ βιογραφικό δράμα, σχετικά με τον τρανσεξουαλισμό στις Φιλιππίνες και τα όνειρα της πρωταγωνίστριας Raquela Rios. Τότε που λέτε, είχε δημιουργηθεί μεγάλο buzz γύρω από το πόνημα αυτό του Olaf de Fleur Johannesson, αλλά και γύρω από την πρωταγωνίστρια, η οποία έκαψε καρδιές στο q&a που έκανε μετά το τέλος της προβολής, όπου δεν έχανε την ευκαιρία να κάνει τα γλυκά μάτια σε όποιο αγοράκι της γυάλιζε.
Η Raquela λοιπόν, είναι μια γυναίκα (με " " ή χωρίς, δεν έχει καμία σημασία) η οποία έχει όνειρα και ανησυχίες όπως κάθε άλλος άνθρωπος. Ονειρεύεται να βρει έναν άνθρωπο που θα την αγαπήσει και θα την παντρευτεί και πάνω απ' όλα, θέλει διακαώς να πάει στο Παρίσι! Η ταινία, έχοντας ως επίκεντρο την Raquela, παρέχει λεπτομέρειες για τη ζωή των τρανσέξουαλ, τις φιλοδοξίες τους και προβληματισμούς τους, αποφεύγοντας όμως να γίνει ένα κοινότυπο δράμα που καταγγέλλει την μη αποδοχή και την κακή συμπεριφορά του κόσμου προς τις τρανσέξουαλ και αντίθετα τις αγκαλιάζει και παρουσιάζει την ζωή τους με έναν πολύ ανάλαφρο (ως επί το πλήστον) τρόπο, φλερτάροντας αρκετά με την κωμωδία. Αρκετό χιούμορ αλλά και ειλικρίνεια από την πρωταγωνίστρια, για την οποία παρεμπιπτόντως, ούτε που θα μου πήγαινε το μυαλό ότι είναι τρανσέξουαλ άμα δεν το ήξερα. Είτε φταίει η φυλή, είτε κάνουν πολύ καλή δουλειά στις Φιλιππίνες!

Εν πάσει περιπτώσει, παρά τις ευγενείς προθέσεις της ταινίας, κάπου νιώθεις ότι αυτό που παρακολουθείς δεν σου κινεί τόσο πολύ το ενδιαφέρον όσο θα έπρεπε. Η ταινία πλατιάζει πολύ άσχημα με αποτέλεσμα να γίνεται βαρετή και από ένα σημείο και έπειτα να παρακολουθείται με δυσκολία. H σκηνοθεσία και η φτηνή παραγωγή της δεν κάνουν καλύτερα τα πράγματα αφού σου δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθείς ένα φτηνιάρικο ντοκυμαντέρ σε τοπικό κανάλι του Βιετνάμ! Επίσης, το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, σε κάνει να αναρωτιέσαι τι το τόσο ιδιαίτερο έχει η συγκεκριμένη τρανσέξουαλ σε σχέση με όλες τις άλλες και πρέπει να δώσεις τόσο μεγάλη σημασία στη ζωή της!
Με λίγα λόγια, είχε τα φόντα να γίνει μια καλή ταινία αλλά κάπου το' χασε. Παρ' ολ' αυτά, αποτελεί μια  ενδιαφέρουσα και εναλλακτική πρόταση, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα τη συνιστούσα για σινεμά. Πεταμένα λεφτά.

4,5/10


6 σχόλια:

  1. πω ρε τι μου θύμισες τώρα;; πράγματι και εγώ την είχα δει στο φεστιβάλ στην θεσσαλονίκη!! που την θυμήθηκες;; Εγώ προσωπικά δεν την θυμάμαι και πολύ καλά, απλά νομίζω πως δεν με είχε εντυπωσιάσει!!
    Υ.Σ. και εγώ σε κάθε φεστιβάλ βλέπω πολλές ταινίες!! καμένος τελείως!! χιχιχι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχα! Έγω που το θυμήθηκα, ή οι διανομείς; :P
    Ήσουν κι εσύ εθελοντής ή ήσουν από αυτούς που βγάζουν κάρτα και δεν σταματάνε να βλέπουν ταινίες μέχρι να τους γίνει το κεφάλι πολτός; Έχω υπάρξει και από τα δύο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εθελοντής υπήρξα μια φορά και το ψιλο-μετάνιωσα...τα τελευταία 2 χρόνια έχω την καρτούλα μου και βλέπω πολλές ταινίες!!! Το φεστιβάλ είναι τρέλα...βλέπεις ταινίες που δεν βγαίνουν ποτέ σινεμα, γνωρίζεις ανθρώπους από διάφορα μέρη, πηγαίνεις σε παρτυ...γενικώς η αίσθηση ενός φεστιβάλ είναι τέλεια!! Τώρα το Νοέμβριο!! Α! στο τελευταί φεστιβάλ είχα και πρόσκληση για την τελετή λήξης..μεγαλεία!!1 χαχαχχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βλακεία έκανα!!! χαχαχαχαχα!! η απάντηση μου είναι από πάνω!!! βλέπεις, δεν σκαμπάζω από κομπιούτερ πολύ...και το μπλογκ μου ένας φίλος μου το έφτιαξε!! χαχαχαχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. hahaha! den peirazei re, to katalava! alla isxuei, to festival einai polu kali empeiria genika, perimenw k egw pws k pws ton noemvri! XD

    btw, to video stin arxi tou blog sou einai teleio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σ'ευχαριστώ πολύ!! Αλλά εγώ είχα την επίβλεψη στο βίντεο, ένας φίλος μου είχε την ικανότητα να το φτιάξει!! ικανότητα που πιστεύω να την αποκτήσω κι εγώ μέσα στο Καλοκαίρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή