25.5.11

Bye bye Cannes! Hello Venice! (and more)

Επειδή υπάρχει ζωή και έξω από τις Κάννες, ιδού τα σημαντικότερα κινηματογραφικά νέα του δεκαπενθήμερου που πέρασε:




Ένα φεστιβάλ τελειώνει, ένα άλλο όμως ανοίγει τα χαρτιά του. Σύμφωνα με το περιοδικό Variety, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, που θα λάβει χώρα από  τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Darren Aronofsky, θα περιλαμβάνει στο διαγωνιστικό και στα υπόλοιπα τμήματά του ορισμένες από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς, ξεπερνώντας ίσως σε κύρος ακόμη και το line-up των Καννών. Στο διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Βενετίας λοιπόν αναμένονται τα: "Carnage" του Roman Polanski, "A Dangerous Method" του David Cronenberg, "Faust" του Alexander Sokurov, "Un ete brulant" του Phillip Garrel (ριμέικ του all time classic "Περιφρόνηση" του Jean-Luc Godard, με πρωταγωνίστρια την Monica Belluci), "Dark Horse" του Todd Solondz, "Wuthering Heights" της Andrea Arnold (με πρωταγωνίστρια την Kaya Scodelario από το Skins!), "Shame" του Steve McQueen, "The Deep Blue Sea" του Terrence Davies, "Prey" του Brillante Mendoza και "Trishna" του Michael Winterbottoms.
Αν και τίποτα δεν είναι επίσημο ακόμα, στο φεστιβάλ αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα και άλλες μεγάλες ταινίες της φετινής χρονιάς όπως οι δύο καινούργιες ταινίες του Steven Spielberg, "The Adventures of Tin Tin: The Secret of the Unicorn" (τρέιλερ παρακάτω) και το νέο πολεμικό του δράμα "War Horse", η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Alexander Payne "The Descendants" με πρωταγωνιστή των George Clooney, το σκηνοθετημένο από τον Clooney "Ides of March", το "W.E." της βασίλισσας της ποπ Madonna, το "The Moth Diaries" της Mary Harron καθώς επίσης και οι "Άλπεις" του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου. Της καριόλας δηλαδή με άλλα λόγια, χαρά στους κωλόφαρδους δημοσιογράφους που θα έχουν free pass.




Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν τα σκάνδαλα με τις ναζιστικές δηλώσεις του Lars Von Trier στο Φεστιβάλ των Καννών, ανακοινώθηκε η συνεργασία του με τον Αμερικανό σκηνοθέτη Martin Scorsese. Οι δύο σκηνοθέτες δεν θα συνεργαστούν με τη συμβατική έννοια του όρου, αλλά θα επαναλάβουν ένα πείραμα που είχε κάνει ο Trier με τον Jorgen Leth το 2003 στο "The Five Obstruction", κατά το οποίο ο πρώτος προκάλεσε τον δεύτερο να σκηνοθετήσει 5 διαφορετικές βερσιόν μιας ταινίας μικρού μήκους, θέτοντας του σε κάθε μία βερσιόν και από έναν περιορισμό. Το δεύτερο αυτό μέρος του "The Five Obstruction", που φημολογούνταν από την περσινή Berlinale, θα είναι μια ολιγόλεπτη διασκευή του "Taxi Driver" και ίσως πρωταγωνιστεί ο Robert DeNiro, όπως και στο πρωτότυπο.




Στα του κάστινγκ τώρα, ο Steven Spielberg πρόκειται να γράψει ξανά κινηματογραφική ιστορία με το "Lincoln", ταινία που ετοιμάζει εδώ και 10 χρόνια σχετικά με τη ζωή του 16ου προέδρου της Αμερικής Abraham Lincoln. Εν τω μεταξύ στην ταινία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν πολλά μεγάλα ονόματα της showbiz. Αφού αποσύρθηκε ο Liam Neeson από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του προέδρου Lincoln, τη θέση του πήρε ο Daniel Day-Lewis, με τη Sally Field στο πλευρό του να περιμένει υπομονετικά από το 2007 που την είχε επιλέξει ο Spielberg για να παίξει την Πρώτη Κυρία Mary Todd Lincoln. Την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν οι φήμες περί συμμετοχής των Tommy Lee Jones και Joseph Gordon Levitt στο πρότζεκτ, οι οποίοι θα αναλάβουν τους ρόλους των Thaddeus Stevens (πολιτικός αντίπαλος του Lincoln) και Robert Todd Lincoln (μεγάλο αδερφό του Lincoln - καλά τον Levitt βρήκαν να βάλουν εδώ που έχει τα μισά χρόνια του Lewis;). Στο καστ επίσης βρίσκονται οι James Spader, Hal Holbrook και Jawn Hawkes, σε άγνωστους μέχρι στιγμής ρόλους. 





Ένας πανζουρλισμός επικρατεί τον τελευταίο καιρό με το κάστινγκ του "The Hunger Games", πρώτο μέρος της best-selling τριλογίας επιστημονικής φαντασίας της Suzanne Collins. Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Gary Ross ("Seabiscuit", "Pleasantville") και το σενάριο θα διασκευάσει η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου υπό την επίβλεψη του Billy Ray. Επίσης στο βασικό καστ της ταινίας είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα της ανερχόμενης Jennifer Lawrence στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με μια σωρεία νέων ηθοποιών (Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Willow Shields, Jack Quaid, Leven Ramblin, Ian Nelson, Kalia Prescott και άπειροι άλλοι πρωτοεμφανιζόμενοι) η οποία πλαισιώνεται και από δύο (κυρίως) τηλεοπτικές γυναικείες περσόνες (Elizabeth Banks, Paula Malcomson) οι οποίες ανεβάζουν κάπως τον μέσο όρο ηλικίας, που μέχρι στιγμής πρέπει να ήταν γύρω στο 18, και τον Wes Bentley ("American Beauty","Four Feathers").
Την τελευταία εβδομάδα λοιπόν, πέραν από τις πρώτη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, ανακοινώθηκε το "βαρύ" πυροβολικό: οι υποψήφιοι για Όσκαρ Stanley Tucci και Woody Harrelson προστέθηκαν στο όπως φαίνεται ατελείωτο καστ της ταινίας, μαζί με τον Toby Jones και τον Lenny Kravitz (ντοινγκ!). Όσοι αναρωτιέστε τι σκατά είναι αυτό το Hunger Games και προς τι όλο αυτό το σούσουρο, ιδού το στόρι: 
Στα ερείπια της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται η χώρα Panem, όπου υπάρχουν 12 περιοχές οι οποίες πρέπει να επιλέξουν ένα κορίτσι και ένα αγόρι μεταξύ των ηλικιών 12 έως 18 για να αντιπροσωπεύσει την εκάστοτε περιοχή στους ετήσιους Αγώνες Πείνας, έναν αγώνα μέχρι θανάτου ως τιμωρία για τις "Σκοτεινές Μέρες", όταν οι 12 περιοχές επαναστάτησαν ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας. Όταν η 16χρονη Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence)θα θελήσει να πάρει τη θέση της μικρότερης αδελφής της (Willow Shields) στους Αγώνες, θα αφήσει πίσω οικογένεια και φίλους και θα προσπαθήσει να κερδίσει τους Αγώνες με τη βοήθεια του συναδέλφου της Peeta Mellark (Josh Hutcherson). Υπάρχει συνέχεια, οπότε φαντάζομαι ότι νίκησε! 
Btw, το βιβλίο πρέπει να είναι πολύ καλό γιατί έχει σαρώσει βραβεία και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές.


Πολλά τρέιλερ μαζεύτηκαν τελευταία, πάρτε μια γεύση:





Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της πολυσυζητημένης μεταφοράς των περιπετειών του Τεν Τεν στην μεγάλη οθόνη, με τίτλο "The Adventures of Tin Tin: The Secret of the Unicorn". Αν και ξενέρωσα όταν έμαθα ότι θα είναι motion capture animation και όχι live action, ο Steven Spielberg στη σκηνοθεσία, ο Peter Jackson στην παραγωγή, ο Steven Moffat με τον Edgar Wright στο σενάριο και ο John Williams στη μουσική επένδυση με έκαναν να αλλάξω την αρχική μου γνώμη. Όνειρο ζωής για τον Spielberg που είχε αγοράσει τα δικαιώματα για την ταινία από το 1983. Αναμένεται στους κινηματογράφους στις 23 Δεκεμβρίου.




Πρώτο τρέιλερ και για το ριμέικ του καλτ θρίλερ των 80ς "Fright Night". Τουλάχιστον, με τον indie Craig Gillespie στη σκηνοθεσία φαντάζομαι πως δε θα είναι μια ακόμη χαζοεφηβική ξεπέτα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ακαταμάχητα σέξυ και επικίνδυνου βρικόλακα, βρίσκεται ο Colin Farrell, με τον Anton Yelchin στον ρόλο του νεαρού γείτονα που προσπαθεί να τον εξοντώσει για να προστατέψει τη μητέρα (Toni Collette) και την κοπέλα του (Imogen Poots). Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο David Tennant ασχέτως που δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου στο τρέιλερ. Άντε καιρός βγει μια αξιοπρεπείς ταινία για βαμπίρ, έχουμε πήξει στα κλαψομούνικα Twilight. Πάντως, άμα θέλετε να αποφύγετε τα σπόιλερ, μην δείτε το τρέιλερ γιατί ουσιαστικά δείχνει τι γίνεται σε όλη την ταινία.





Βγήκε επιτέλους το τρέιλερ για την αναμενόμενη καλοκαιρινή κωμωδία "Horrible Bosses" με τους Jason BatemanJason Sudeikis και Charlie Day στους ρόλους των τριών απελπισμένων εργαζόμενων που αποφασίζουν να σκοτώσουν τα ανυπόφορα αφεντικά τους. Στους ρόλους των αφεντικών η σεξομανής Jennifer Aniston, o ρατσίσταρος Colin Farrell και ο manipulator Kevin Spacey. Διασκεδαστική φαίνεται. 21 Ιουλίου η έξοδος της στις ελληνικές αίθουσες υπό τον τίτλο "Αφεντικά για σκότωμα".




Άλλο ένα ριμέικ καταφθάνει στις αίθουσες, μιας από τις πιο αντιπροσωπευτικές ταινίες του αμερικάνικου σινεμά των 70ς, του "Straw Dogs". Πίσω από την κάμερα του ριμέικ βρίσκεται ο Rob Lurie με τον James Marstden και την Kate Bosworth στου ρόλους που κάποτε είχαν ο Dustin Hoffman και η Susan George, ως το νεαρό ζευγάρι που θα πέσει θύμα αγροίκων εργατών (αρχηγός των οποίων είναι ο Alexander Skarsgard) σε ένα αποξενωμένο χωριό της Νότιας Αγγλίας. Άλλο ένα τρέιλερ που αποκαλύπτει όλη την πλοκή! 24 Νοεμβρίου στις ελληνικές αίθουσες.




Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση στον κινηματογράφο, τα Muppets επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη. Στην ταινία πρωταγωνιστούν (πέραν από τον Kermit και την Miss Piggy) o Jason Segel - o οποίος απ' ότι φαίνεται έχει μόνο έναν τρόπο να ερμηνεύει τα πάντα - και η Amy Adams, η οποία θα πάει πολύ μπροστά, θυμηθείτε την ώρα και τη στιγμή που σας το λέω.




Χθες κυκλοφόρησε και το τρέιλερ του "Take Shelter", πολυβραβευμένης ταινίας σε Κάννες και Sundance, με τον Michael Shannon να υποδύεται έναν σύζυγο και πατέρα που αρχίζει να βλέπει αποκαλυπτικά οράματα και κατασκευάζει ένα καταφύγιο για να σώσει την οικογένεια του από την επικείμενη καταστροφή. Ή μήπως απλά τρελαίνεται; Στο ρόλο της συζύγου βρίσκεται η Jessica Chastain, που απ' ότι φαίνεται φέτος είναι η χρονιά της, καθώς πρωταγωνιστεί επίσης στο "The Tree of Life" του Terrence Mallick, στο "Coriolanus" του Ralph Fiennes, στο "Wilde Salome" του Al Pacino και στο "The Help" της Tate Taylor.



Μια ελληνική παραγωγή για φινάλε, το "Το Τανγκό των Χριστουγέννων", βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη. Δεκαετία του 1970, Χριστούγεννα, στρατόπεδο Βάτη στον Έβρο. Ο υπολοχαγός Στέφανος Καραμανίδης (Γιάννης Στάνκογλου) θέλει να ζητήσει σε χορό τον κρυφό του έρωτα, την Ζωή, σύζυγο του Συνταγματάρχη Μανώλη Λόγγου (Γιάννης Μπέζος). Επειδή δεν ξέρει να χορεύει, θα ζητήσει την βοήθεια ενός φαντάρου, του Λάζαρου Λαζάρου (Αντίνοος Αλμπάνης). Κάπου εδώ ξεκινά και το gay innuendo. Η παραγωγή φαίνεται πολύ καλή (που βρήκαν τα λεφτά έχω μεγάλη απορία), στη σκηνοθεσία βρίσκεται ο Νίκος Κουτελιδάκης στην πρώτη του δουλειά ως σκηνοθέτης (είχε δουλέψει σε πάμπολλες ταινίες στα 60ς ως βοηθός σκηνοθέτη), το καστ ενδιαφέρον, θα σαρώσει στα επόμενα βραβεία του ελληνικού κινηματογράφου (τουλάχιστον στα τεχνικά βραβεία) και σίγουρα θα μαζέψει λεφτά στα ταμεία. 1 Δεκεμβρίου στις αίθουσες (θα περάσει και από κανένα ΦΚΘ λογικά).

2 σχόλια: