23.12.13

Hype: The #blogovision tribes


Δεν θέλω να κάνω πάλι προλόγους για την Blogovision, μετά από 7 χρόνια έχει το κοινό της, το οποίο αυξάνεται κάθε χρονιά όλο και περισσότερο. Συμμετείχα για 3η χρονιά φέτος και, παρ' όλο που δεν υπήρχε ο περσινός ενθουσιασμός στα πλήθη, το απόλαυσα αρκετά. Η Blogovision είναι η δικιά μας γιορτή της μουσικής και μια ευκαιρία να γνωρίσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους, να μιλήσεις, να μαλώσεις, να πωρωθείς, να χορέψεις, να ουρλιάξεις με το #1, να κλάψεις με τα χαμηλότερα και, τέλος, να γελάσεις με τον εαυτό σου που ανήκεις σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

Ο άντρας ο βαρύς ο χίψτερ

Είναι από τους πρώτους που είχαν blog στην Ελλάδα και από τους πρώτους που συμμετείχαν στην blogovision. Δεν το έκανε όμως γιατί αγαπάει τη μουσική, ούτε γιατί τον έπιασε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Το έκανε γιατί δεν ήξερε κανείς τι ήταν. Οι λίστες του τροφοδοτούνται αποκλειστικά από το bandcamp, δεν τον ενδιαφέρει να είναι eligible αυτά που ψηφίζει γιατί, έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα είναι demos. Στο πάρτι δεν εμφανίζεται και αν εμφανιστεί, αγανακτεί με το πόσο mainstream είναι η εικοσάδα, ορκίζεται ότι δεν θα ξανασυμμετέχει και φεύγει πριν τελειώσει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χτυπώντας έξαλλος την πόρτα πίσω του.
Πιθανό #1: Δεν θα το ξέρω.

Η κριτική επιτροπή

Τα παίρνει όλα πολύ στα σοβαρά, όχι για κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Συνήθως αγαπάει πολύ τη μουσική και αυτό φαίνεται στις παρουσιάσεις του, στις οποιες βγαίνει από μέσα του ο Alex Petridis και επιχειρηματολογεί για το ποιόν αυτών που ψηφίζει. Καταργεί κάθε υποκειμενικότητα της blogovision και ψηφίζει τα "καλύτερα" έναντι των "αγαπημένων". Επηρεάζεται από τα μεγάλα μουσικά site, γι'αυτό και κάποια στιγμή βαράει tilt γιατί δεν είναι σίγουρος αν ο Danny Brown λέει σωστά και αλήτικα τη ρίμα, ή αν το disco revival των Daft Punk τελικά ήταν σωστό.
Πιθανό #1: Το "Yeezus" φυσικά.

Ο cool

Δεν τον ενδιαφέρει το hype και ψηφίζει με την καρδιά του τη μουσική που γούσταρε πιο πολύ μέσα στη χρονιά. Αν κάνει παρουσίαση, αυτή είναι καλαίσθητη και χωρίς φανφάρες. Αποφεύγει τα πάθη και τις ακρότητες, κρατώντας πάντα πολιτισμένη στάση. Στο πάρτι θα πιει πολιτισμένα το ποτό του και θα χαμογελάσει πολιτισμένα με τα αποτελέσματα, θα ακούσει πολιτισμένα τα dj sets και πολιτισμένα θα γυρίσει σπίτι του, ικανοποιημένος που για άλλη μια χρονιά η μουσική καταφέρνει να ενώσει τους ανθρώπους. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το αφεντικό, η blogovision team και.. αυτοί.
Πιθανό #1: Atoms For Peace - AMOK



Οι βετεράνοι

Συμμετέχουν χρόνια στην Blogovision και αρχίζουν να κάνουν λίστες από τον Αύγουστο. Όλο το χρόνο, όταν ακούσουν κάτι αξιόλογο θα σημειώσουν ότι "αυτό θα μπει 20άδα" μέχρι να καταλάβουν ότι η 20άδα χωράει μόνο 20 δίσκους, όχι 100. Οι πιο δύσκολοι περνάνε όλο το Νοέμβριο με το ipod στα αυτιά, προσπαθώντας με άγχος να συμπληρώσουν τη λίστα και μέχρι τελευταία στιγμή δεν είναι σίγουροι για την τελική κατάταξη. Οι παρουσιάσεις τους είναι μελετημένες, τόσο μουσικές ώστε να μην τους πουν και βλάχους, όσο και πιο "γενικού ενδιαφέροντος" για να μην βαριούνται οι newbies όταν τις διαβάζουν.
Πιθανό #1: Arcade Fire - Reflektor

Οι haters

Είναι τιμή τους να αποκαλούνται haters γιατί  κανονικά θα 'πρεπε να τους λένε κατίνες. Είναι εκτός θεσμού συνήθως, αλλά κράζουν για να κράξουν. Έρπονται στα social media και είναι από αυτούς που έκαναν το twitter μαζικής κατανάλωσης, που γράφουν ανέκδοτα με πολλά θαυμαστικά, που ό,τι δεν ξέρουν του κολλάνε την ταμπέλα "κουλτουρέ". Δεν έχουν άποψη και αυτό τους κάνει λίγο haters, αλλά οι haters συνήθως έχουν πλάκα. Αυτοί όχι.
Πιθανό #1: Δεν υπάρχει.

Το fanboy

Ξέρεις από πριν καν ξεκινήσει η Βlogovision ποιο θα είναι το #1 του γιατί έχει φροντίσει από τότε που κυκλοφόρησε να αλλάξει ονόματα/ φόντα/ bio στο Twitter και να το εκθειάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Είναι πολύ τσαμπουκαλεμένος και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του όσον αφορά τους Atoms For Peace. Κράζει κάθε μέρα όποιον μπλόγκερ βάζει το "Settle" εκτός δεκάδας ή όποιον τολμήσει να υπονοήσει ότι υπάρχει καλύτερο γκρουπ από τους Disclosure αυτή τη στιγμή στην οικουμένη. Στο τέλος καταντάει βαρετός και κουραστικός γιατί δεν πείθει κανέναν με την επιχειρηματολογία τύπου "πας καλά ρε μαλάκα, βάλε τους Factory Floor στον κώλο σου", τον κατηγορούμε για cyber bullying και τον κάνουμε πέρα.
Πιθανό #1: Στους τρελούς και στα fanboys πάμε πάντα με τα νερά τους.

To fangirl

Οι αιθέριες υπάρξεις της Βlogovision είναι τα πιο γλυκά κορίτσια του κόσμου ολάκερου, μέχρι να δουν τα αποτελέσματα. Μόλις δουν τη θέση #65 του Trent ή την μη πρωτιά του Joshua (του Homme ντε) ξυπνάει από μέσα τους το ελληνικό ταμπεραμέντο και μεταμορφώνονται σε Beatrix Kiddo έτοιμες να ξεκάνουν το ανίδεο κοινό που ψήφισε (πάλι!) τους Arcade Fire. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι οι πρώτες που θα χοροπηδήξουν μόλις ακούσουν το όνομα της αγαπημένης τους μπάντας, αυτές που θα ποστάρουν το tattoo "Arctic Monkeys" στο ίνσταγκραμ μαζί με comment "το τρίτο το καλύτερο μπίτσιζ" και αυτές που πρώτες έφεραν μαζί τους εφεδρικό σουτιέν για να πετάξουν στον dj που θα παίξει Daft Punk. 
Πιθανό #1: Ε τώρα.

Το troll

Ζουν ανάμεσά μας και είναι περισσότεροι από ένα. Ξεκινάνε την ψηφοφορία σαν όλους τους υπόλοιπους και κάπου στην 15η θέση βλέπεις την Άντζελα να καμαρώνει. Συνεχίζουν με δίσκους από άλλες χρονιές, δεκαετίες, Πάνο Κιάμο, Σταμάτη Γονίδη και μέχρι τα μισά της ψηφοφορίας έχουν βγάλει ολόκληρη τη λίστα τους. Στα social media κινούνται με αρκετή διακριτικότητα ώστε να μην λιθοβοληθούν από τα fanboys ή τις κριτικές επιτροπές, αλλά στο τέλος μπορεί και να καταργήσουν το μπλογκ τους, ικανοποιημένοι από την ανακατωσούρα που προκάλεσαν. 
Πιθανό #1: Βασίλης Καρράς - Κύριος... Μα Και Αλήτης

Ο "μια πόρτα δίπλα είναι το Shamone"

Είναι αυτά τα αγόρια που βάφουν τη διοργάνωση στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η εικοσάδα τους αποτελείται κυρίως από γυναικείες φωνές, οι πιο camp εξ'αυτών χώρεσαν και το δίσκο της Cher. Γνωρίζουν ότι οι ιέρειες της pop δεν συγχωρούν, οπότε ήταν πολύ προσεκτικοί στην κατάταξη, η οποία φυσικά επηρεάστηκε από το fan club στο οποίο ανήκουν - Little Monsters alert!- γιατί όσο πατάτα και να ήταν το "Britney Jean" δεν γίνεται να μείνει εκτός η Godney. Στο πάρτι έρχονται υπερπαραγωγές για να ξεκαθαρίσει στη συνείδηση του κόσμου ότι η ερώτηση "are you hipster or are you gay?" είναι δημιούργημα των media: κανένας χίψτερ δεν είναι τόσο fierce.
Πιθανό #1: Lady Gaga - ARTPOP

Ο/η κολλητός/-ή

Τον έσυρες μαζί σου στο πάρτι για να μην σκάσεις μόνος σου. Εκεί σταυροφιλάς ό,τι υπάρχει σε μπλόγκερ, ενώ αυτός στέκεται δίπλα σου πιστά, σπαθί. Άσχετο αν τους βαριέται όλους αυτούς. Άσχετο που σε ρωτάει αν θα παίξει καθόλου ελληνικά. Είναι φίλος και στήριγμα. Στωικά υπομένει όλη τη διαδικασία, η πρωτιά των Arcade Fire του περνάει τελείως αδιάφορη όπως και οι ίδιοι οι Arcade και, συνήθως, μετά τα αποτελέσματα σε πιάνει απ'το αυτί και σε σέρνει στον κοντινότερο Παντελίδη για να "γουστάρουμε επιτέλους, τόσην ώρα την ψυχή μου 'βγαλες μ'αυτό το ντάπα ντούπα".
Πιθανό #1: Doesn't give a fuck. 

Οι κλίκες

Είναι κάτι σαν τα mean girls της Blogovision. Σχολιάζονται μεταξύ τους στα social media, προωθούν ο ένας τον άλλον και αδιαφορούν για όποιον βρίσκεται εκτός κλίκας. Συνήθως έχουν στρατηγική κατάταξη στους δίσκους τους και κοινή γραμμή η οποία γεννιέται από τους πιο χίψτερς εξ αυτών, θα μπορούσες να τους παρομοιάσεις με το ΚΚΕ της ψηφοφορίας. Στο πάρτι είναι όλο χαχαχα χουχουχου μέχρι να τους πλησιάσει κάποιος από τους κοινούς θνητούς όπου και παίρνουν το "you can't sit with us" βλέμμα μέχρι το μίασμα να απομακρυνθεί σε απόσταση τουλάχιστον 5 χίψτερς.
Πιθανό #1: Αναλόγως τη γραμμή του αρχηγού.

Ο περαντζάδας

Αυτός που περνάει για να δει "τι φάση". Σίγουρα δεν ξέρει τι είναι η #blogovision, κάθεται ευλαβικά σε μια γωνίτσα και περιμένει να τελειώσει αυτό "το πράγμα" για να επανέλθουν τα πράγματα στην κανονική τους ροή: να αδειάσει ο τόπος από τις αρβύλες και τα καρώ πουκάμισα και αυτά τα περίεργα ονόματα που προβάλλονται στον τοίχο. Η μεγάλη στιγμή της βραδιάς είναι όταν θα κατέβει και ο τελευταίος blogger - dj από τα decks και θα μπει επιτέλους το "Thrift Shop".
Πιθανό #1: Το "Thrift Shop"

Και του χρόνου!

3 σχόλια:

  1. "Ζουν ανάμεσά
    μας και είναι περισσότεροι από ένα. Ξεκινάνε την ψηφοφορία σαν όλους
    τους υπόλοιπους και κάπου στην 15η θέση βλέπεις την Άντζελα να
    καμαρώνει. Συνεχίζουν με δίσκους από άλλες χρονιές, δεκαετίες, Πάνο
    Κιάμο, Σταμάτη Γονίδη και μέχρι τα μισά της ψηφοφορίας έχουν βγάλει
    ολόκληρη τη λίστα τους. Στα social media κινούνται με αρκετή
    διακριτικότητα ώστε να μην λιθοβοληθούν από τα fanboys ή τις κριτικές
    επιτροπές, αλλά στο τέλος μπορεί και να καταργήσουν το μπλογκ τους,
    ικανοποιημένοι από την ανακατωσούρα που προκάλεσαν. "

    αφου μπορεσες και αποκρυπτογραφησες διχως να διαβασεις ή να δεις πιο μεσα, οτι ειμαι διακριτικος απο φοβο ή τρομο, οτι ζω αναμεσα σου, γεματος ικανοποιηση και εχω ετοιμο το delete του blog, μπορεις να κανεις καριερα μεντιουμ.
    την αντζελα την εβαλα στο νουμερο ενα.
    ασχολησου με τα δικα σου και αν γνωριζεις τι ειναι τρολ, προσεχε μην το ταϊζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου *τζούρα*. Κοίταξε να δεις, μπορεί να είμαι άστοχος στην παρατήρηση μου, ίσως γιατί δεν με νοιάζει να αποκρυπτογραφήσω κάτι αλλά να κάνω χιούμορ (αποτυχημένο - πετυχημένο, χιούμορ πάντως).
    Το μπλογκ σου το γούσταρα, δεν έχω κάτι προσωπικό, αν θες να σε περιγράψω ως "θαρραλέο φαν της Λαίδης" ή "hot groupie των Austra που ρίχνει και ένα γαρύφαλλο" feel free to ask.
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ειναι "τζουρα";
    αφου λες οτι γουσταρες, μπορει να ειχες καταλαβει το λογο των αναρτησεων ή και να ρωτουσες.
    εισαι λεφτερος να με πεις ή μαλλον να με περιγραψεις οσο θες.
    τρολ δεν ειμαι. τουριστας ειμαι.
    η προσεγγιση στοην τεχνη δεν ειναι μονοδιαστατη και σιγουρα ποικιλες προσπαθειες προσεγγισης προϋπηρχαν (-ξαν) της ορολογιας τρολ.
    χαιρετισμους απο τον τροπικο του καρκινου a.k.a. Hong Kong.
    ζητω ο επαναστατικος σουρεαλισμος (επι τη ευκαρια της συμπληρωσης 120 ετων απο τη γεννηση του Μαο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή