15.1.13

meant to be huge in 2013.


Μου είπαν από το κοντρόλ τις προάλλες ότι σε λίγο θα μπει Φεβρουάριος και ακόμα δεν βγάλαμε το post με το μουσικό χάρτη του 2013. Μετά κάτι μου είπαν για το BBC ότι έβγαλε το δικό του "Sound Of 2013" πιο νωρίς από μας, σε εκείνο το σημείο ρώτησα δήθεν αδιάφορα "Ποιος είναι ο Μπιμπισής;" και ξαφνικά έχασα επαφή με το κοντρόλ, δεν θα 'ξεραν ούτε αυτοί να μου πουν.


Τα μωρά
 Είναι νινιά ακόμα. Τώρα κάνουν τα πρώτα μουσικά βήματα στο καλλιτεχνικό στερέωμα και πρέπει να τους φερθούμε με στοργή και προδέρμ.

Mikky Ekko
Δεν ξέρω αν κατατάσσεται σωστά στην κατηγορία "μωρό", καθώς ο κύριος Ekko ηχογράφησε το ντεμπούτο του με τη βοήθεια ονομάτων όπως αυτά των Clams Casino, Dave Sitek και Justin Parker (υπεύθυνος για τα μισά καλά κομμάτια της Lana Del Rey και για το Laura) και έχει ήδη στο ενεργητικό του ντουέτο με τη Rihanna, το οποίο θα είναι μάλλον και το επόμενο single της. 
 

CHVRCHES
Οι Knife θα τράβαγαν τις μουτσούνες τους όταν άκουγαν το "Τhe Mother We Share", έχοντας στο ενεργητικό τους αυτό, με τον ίδιο τρόπο που η Ματζάνα έκανε voodoo στην Gaga όταν άκουγε την ξεπατικωσιά της στο "Express Yourself". Παρ' όλα αυτά, οι Σκωτσέζοι CHVRCHES (δεν ξέρω αν το V είναι χάριν εντυπωσιασμού ή αν όντως προφέρονται Τσβρτσις - τσαπρ!) τερμάτισαν πέμπτοι στη λίστα του ΒΒC και ετοιμάζουν το πρώτο τους δίσκο.



Palma Violets
Το ΝΜΕ έχει πάθει ψύχωση με τους Palma Violets, τους "επόμενους Arctic Monkeys" όπως πολλοί (βλάσφημα) τους ονομάζουν. Έγιναν viral πριν καν κυκλοφορήσουν το "Best Of Friends", το "καλύτερο κομμάτι του 2012" σύμφωνα με το ΝΜΕ και στις 25 Φλεβάρη θα βγάλουν το ντεμπούτο τους στη Rough Trade, με τίτλο "180". Μέχρι τότε ακούμε το ολόφρεσκο "Step Up For The Cool Cats" που όντως θυμίζει λίγο Arctic Monkeys. Μωρέ λες;


Rhye
Πρέπει κατ'αρχήν να ξεπεράσετε το σοκ ότι είναι αντρική η φωνή που ακούτε να τραγουδάει. Κατά δεύτερον, το ντουέτο από το Los Angeles είναι καλυμμένο εν μέρει με ένα πέπλο μυστηρίου και το μόνο που έχουμε από αυτούς μέχρι στιγμής είναι δύο υπέροχα singles, συγκρίσεις με τη Sade και τους xx, αλλά και την προσμονή για το ντεμπούτο τους "The Woman" στις 3 του Μάρτη


Τα μπουμπούκια
Είναι ήδη σούπερσταρ στους χιψτερικούς κύκλους, μερικοί αγγίζουν και τη σφαίρα του mainstream. Έχει αρχίσει να τους ποστάρει ο ψαγμένος gay συμμαθητής σου στο facebook ανάμεσα στη Rihanna και το νέο bollywoodιανό βίντεο της Ελένης της Φουρέιρα, το οποίο έχει τοποθέτηση προϊόντος κερί αποτρίχωσης, ανάμεσα στα μπαχάρια και στα πέπλα.


Haim
Οι νικήτριες του "BBC's Sound Of 2013" είναι οι αδερφές Haim (ναι, Ηaim είναι το επίθετό τους) οι οποίες μετά τη νίκη τους, έχουν άλλο boost για την κυκλοφορία του LP τους. Για την ιστορία, το "BBC's Sound Of.." έχει ξεράσει ονόματα που έγιναν αστέρια (Adele), άλλα που τα πήγαν σχετικά καλά (Jessie J) και άλλα που πάτωσαν σχετικά γρήγορα (Little Boots, Michael Kiwanuka). Εμείς εδώ είμαστε fan των κοριτσιών, από τότε που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους EP, τις είχαμε βάλει να ανοίγουν και το καλοκαιρινό μας mixtape. Suck it, BBC!
  

Ms Mr
To ντουέτο κυκλοφόρησε το πρώτο τους EP "Candy Bar Creep Show" πέρυσι μέσω Tumblr και άρεσε σε πολύ κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Twin Shadow, ο Chet Faker και η Charlie XCX, οι οποίοι ρεμίξαραν τα 4 κομμάτια του EP. Το Μάιο λοιπόν θα βγει το πρώτο τους full length, με το "Fantasy" σινγκλ - προπομπό το Μάρτιο, πιθανότατα στην ίδια γκροτέσκ αισθητική που ερωτευτήκαμε.

Sky Ferreira
Τη γνωρίσαμε όταν ναζιάρικα δήλωνε "When I eat cake, I prefer the cherry", αφήνοντας πολλά υπονοούμενα, στο "Without Lies" των Aeroplane. Δεύτερο βήμα της εικοσάχρονης Sky Tonia (μην μπερδεύεστε, το Tonia είναι πορτογαλέζικο) ήταν το φετινό Ghost, με διθυραμβικές κριτικές. Το "Everything Is Embarassing" πήρε σφραγίδα Best New Track από το Pitchfork, αν και συνοδεύτηκε από ένα βίντεο επιπέδου Κωνσταντίνου Ρήγου (σόρι Κωστάκη, πάνε οι εποχές που έπιανες Πέγκυ Ζήνα και την έκανες rawk) και είναι έτοιμη να κάνει επιτέλους το μπαμ με το "I'm Not Alright".




ΑlunaGeorge
Φιναλίστ στο "BBC's Sound of 2013", έφτασαν στην πηγή και νερό δεν ήπιαν, αφού έχασαν από τις 3 αδερφούλες Haim. To "Your Drums, Your Love" φιγούραρε σε πολλές λίστες για τα καλύτερα του 2012 και περιμένουμε εναγωνίως το πρώτο τους full length Body Music τον Ιούνιο, με πρόπομπό του το "Diver".

Azealia Banks
Μέσα στο 2012 κυκλοφόρησε EP, mixtape, έγινε η μούσα των ASOS και της Mac (λαϊκό κορίτσι γαρ), έγινε κολλητάρι με την Lana Del Rey, η Lady Gaga ζήτησε συνεργασία μέσω twitter, o Kanye West τη θέλει στη δισκογραφική του και μόλις μπήκε ο νέος χρόνος απασχόλησε τα blogs με την Ιντερνετική κόντρα της με την έτερη ράπερ Angel Haze. Α ναι, και το "Broke With Expensive Taste" έχει ημερομηνία κυκλοφορίας 12 Φλεβάρη και ένα πρώτο σινγκλ που θα λέγεται "Miss Amor".



Οι teenagers
Έχουν ήδη κάνει τα πρώτα επιτυχημένα βήματά τους στα μουσικά δρώμενα αλλά παραμένουν φρέσκοι και λαμπεροί. Μερικοί γερόλυκοι ξεκινάνε side projects, μερικοί ξινοί παρατάνε της μπάντες τους και άλλοι είναι αυτοδημιούργητοι, αλλά όλοι ανήκουν εδώ, στην οργισμένη εφηβεία του 2013.

Wavves
Ή αλλιώς ο γκόμενος της Bethany Cosentino (Best Coast). Ο Nathan Williams και η παρέα του μετράνε ήδη 5 χρόνια δισκογραφίας αλλά το μπαμ έγινε το 2010 με το "King Of The Beach". Το τέταρτο LP τους θα λέγεται "Krazy Sexy Cool", φόρο τιμής ίσως στο σημαδιακό για τα 90's δίσκο των TLC "CrazySexyCool", και πρώτο σινγκλ το Sail To The Sun.


Major Lazer
Το "Free The Universe" είναι κρίσιμο, καθώς είναι το πρώτο πρότζεκτ του Diplo χωρίς τον πρώην συνεργάτη του, Switch. Παρ' όλα αυτά, ακούσαμε πολύ το "Get Free" μέσα στο 2012, οι συνεργασίες τους με No Doubt, Snoop Dogg και Hot Chip μας καθησυχάζουν κάπως και οι πρώτες συνεργασίες που μάθαμε (Flux Pavilion, Santigold, Ezra Koenig, Bruno Mars) μας ερεθίζουν τη φαντασία.


Christopher Owens
Ή αλλιώς frontman των Girls. Αφού διέλυσε το γκρουπ (ο ίδιος δήλωσε ότι αποχώρησε αλλά οι Girls είναι από αυτά τα group που απλά πλαισιώνουν έναν frontman) επιχειρεί σόλο καριέρα, με το Lysandre να κυκλοφορεί 15 του μηνός. Από το πρώτο δείγμα, μυριζόμαστε κάτι σε πιο ακουστικό Patrick Wolf, κάτι που θα υποστηρίξει το glam image που προωθεί, ποζάροντας για την ανοιξιάτικη καμπάνια του Yves Saint Laurent. Στο εξώφυλλο του δίσκου πάντως είναι λίγο άλουστος.
  

Toro Y Moi
Στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να παθιαζόμαστε με όποιο όνομα μας δίνει συναυλιακή σημασία. Θυμάστε το sold out gig του Dirty Beaches το 2011; Όπως και να 'χει, ο Toro Y Moi έχει κάνει χαμό στα μουσικά blogs από το 2010 και φέτος θα κυκλοφορήσει το τρίτο full length album του, "Αnything In Return", συνοδευόμενο από μια εμφάνιση στο Bios στις 18 του Γενάρη, στα πλαίσια της προώθησης του δίσκου. To "So Many Details" πάντως είναι ένα μικρό διαμάντι, το ίδιο και το videoclip.



Αtoms For Peace
Thom Yorke, Flea, ο παραγωγός των Radiohead Nigel Godrich και ο πρώην ντράμερ των REM, Jay Waronker. Αυτοί οι 4 λοιπόν, μαζί με τον Mauro Refosco θα κυκλοφορήσουν το πρώτο τους LP "Amok" στις 25 Φεβρουαρίου, το οποίο ηχογράφησαν μέσα σε 3 μέρες. Το "Default" δεν με τρέλανε προσωπικά, αλλά περιμένω να δω τι θα βγάλει αυτή τη φορά ο μαστρο - Yorke.
  

James Blake
Έκανε αίσθηση με το ντεμπούτο του το 2011 και ήδη άρχισε να παίζει τα νέα του κομμάτια σε συναυλίες του. Σε κάποιες setlists υπήρχαν τίτλοι όπως "To The Bank", "Our Love Comes Back", "Everyday I'm Safe" και σε άλλες απλά "New Song 1" και "New Song 2" (πόσο μπροστά θα ήταν να έχουν όντως τέτοιο τίτλο). Όπως και να 'χει, περιμένουμε να δούμε τι έχει σκοπό να κάνει φέτος ο electro-crooner και αν ο δεύτερος δίσκος του θα είναι εξίσου νανουριστικός με τον πρώτο.


Οι έμπειροι
Σαν τον μεγάλο αοιδό Θάνο Καλλίρη, τραγουδάνε με αυταρέσκεια "μα πάντα ευτυχώς ο παλιός είναι αλλιώς" και κοιτούν κάθε χρόνο τα new entries από το βάθρο τους. Όσες μετριότητες και να κυκλοφορήσουν, πάντα θα τους αγαπάμε για τα αριστουργήματα που μας πρόσφεραν τις προηγούμενες χρονιές.


M.I.A.
To Matangi είναι μεγάλη ιστορία και αυτό. Πρώτο του single το επικό "Bad Girls" (τραγούδι της χρονιάς σύμφωνα με αυτό εδώ το μπλογκ που διαβάζεις, yay!) και ημερομηνία κυκλοφορίας ακόμα υπό συζήτηση, αφού μετά από ήδη ένα reschedule, η εταιρεία της βρίσκει το δίσκο "πολύ χαρούμενο". Η αλήθεια είναι ότι δεν σκίσαμε και το βρακί μας με τα πρώτα demo που ακούσαμε.


Arcade Fire
Πέστε να με φάτε αλλά λάτρεψα μέχρι και το Abraham's Daughter, που έγραψαν για το Hunger Games. To περιμένω πώς και πώς, τελειώνετε.

The Knife
"Shaking The Habitual" θα λέγεται ο 4ος δίσκος τους (φυσικά και δεν μετράμε το soundtrack για την όπερα του 2010") και αναμένεται 9 Απριλίου, μαζί με μια παγκόσμια περιοδεία που ξεκινάει 12 Μαϊου από την Κοπεγχάγη και σταυρώνουμε τα δαχτυλά μας, κάνουμε ευχέλαια, χορεύουμε το χορό των μπιζελιών να περάσουν από την Ελλάδα.


Yeah Yeah Yeahs
Πέρασε μια δεκαετία από τότε που η Karen O ούρλιαζε ότι έχει "Date With The Night" στο ντεμπούτο των Nεοϋορκέζων και περιμένουμε τον τέταρτο δίσκο τους. Ήδη έπαιξαν το "Despair" σε συναυλία ενίσχυσης για τον τυφώνα Sandy και περιμένουμε τη συνέχεια.

Beyonce
Μετά το όχι και τόσο επιτυχημένο "4", η Queen Bey ετοιμάζει τετραπλό χτύπημα με Super Bowl Halftime Show στις 3 Φλεβάρη, επανένωση των Destiny's Child on stage, νέο σινγκλ κάποιες μέρες πριν και αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ στο ΗΒΟ. Φήμες τη θέλουν να συνεργάζεται και με τον Frank Ocean σε κάποια κομμάτια, ενώ ήδη έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των The Dream, Timbaland και Justin Timberlake. Μέχρι τότε μας δίνει μια γεύση με το φρεσκότατο κομμάτι των Destiny's Child, λίγο άνοστο κατά τη γνώμη μας.

Justin Timberlake
Οut of the blue έσκασε ένα βιντεάκι με τον Justin να μπαίνει σε ένα studio, να φοράει ακουστικά και να λέει "I'm ready" μπροστά από ένα μικρόφωνο. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ένα countdown στο επίσημο site του, που σταματάει Κυριακή 13 Ιανουαρίου, εξάπτοντας την περιέργειά μας για το τι ετοιμάζει ο κύριος που έφτιαξε το πιο hipster - friendly mainstream δίσκο των '00s.


The Black Keys
Ένας δίσκος ανα δυο χρόνια είναι μάλλον ένας καλός ρυθμός για το ντουέτο, οι οποίοι μπαίνουν στο studio μες στο μήνα. Υπολογίζουν να το κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, αφού συνεχίσουν την περιοδεία τους την άνοιξη.

Μissy Elliott
Μετά από αλεπάλληλες καθυστερήσεις, το "Block Party" αναμένεται να κυκλοφορήσει κάπου το καλοκαίρι. Η Missy συνεργάζεται για έβδομη φορά με τον Timbaland, πράγμα που δεν ξέρουμε αν είναι καλό ή κακό, αν κρίνουμε όμως από το πρώτο σινγκλ, "Triple Threat", μάλλον κακό.


Τα πουρά
Είναι μερικοί καλλιτέχνες που όσο περνάνε τα χρόνια ωριμάζουν, σαν το καλό κρασί ή το single malt ουίσκι. Είναι και κάποιοι άλλοι που ξεμωραίνονται βέβαια και νομίζουν ότι ο χρόνος έχει σταματήσει και βρίσκονται ακόμα στη χρυσή εποχή του cd. 

David Bowie
Δώρο γενεθλίων στον εαυτό του έκανε ο Thin White Duke, κυκλοφορώντας το κομμάτι "Where Are We Now?" ανήμερα των 66ων γενεθλίων του. Το νέο του άλμπουμ "The Next Day" θα βγει Μάρτιο και ψιθυρίζεται ότι θα είναι η συνέχεια της "τριλογίας του Βερολίνου" (Low - Heroes - Lodger), μιας και το "Where Are We Now?" είναι φόρος τιμής στην αγαπημένη του πόλη.

Nick Cave & The Bad Seeds
O Νικολάκης ο Cave θα κυκλοφορήσει στις 19 Φεβρουαρίου το 15ο studio album του, παρέα με τους Bad Seeds. Θα ονομάζεται "Push The Sky Away" και πρώτο σινγκλ είναι η πανέμορφη μπαλάντα "We No Who U R", με τίτλο σαν να τον έχει γράψει η Ke$ha. Ανυπομονούμε για το αποτέλεσμα, το οποίο ο ίδιος ο Νίκος ο Cave παρομοίασε με "μωρό - φάντασμα σε θερμοκοιτίδα". Σοβαρά ρε Nick;


Queens Of The Stone Age
Οι managers της μπάντας μπορεί να αρνήθηκαν τις φήμες για κυκλοφορία του έκτου δίσκου τους το Μάρτιο του 2013 αλλά επιβεβαίωσαν ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στο χρόνο. Ακούγονται πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων ο Dave Grohl σε χρέη ντράμερ, ο Trent Reznor και ο πρώην μπασίστας τους, Nick Oliveri. Φυσικά η συνεργασία - έκπληξη είναι αυτή με τον Jake Shears, frontman των Scissor Sisters και gay icon, σε κάτι που αποκαλεί ο ίδιος "satanic cabaret", χωρίς ακόμα να ξέρουμε αν θα καταλήξει μέσα στο δίσκο. 

Cher
Η Cher τερματίζει την έννοια της πουρομπεμπέκας, κυκλοφορώντας το 26ο άλμπουμ της το Μάιο και ξεκινώντας παγκόσμια περιοδεία. Μην με παρεξηγήσετε, την αγαπώ τη Cher, αλλά το "Woman's World" είναι σαν κομμάτι που απορρίφθηκε από τα προκριματικά της Eurovision (και πραγματικά μόνο η Madonna και η Cher θυμούνται πλέον τον Oakenfold και τον βάζουν παραγωγό). Και δεν ξέρουμε αν στα 66 της είναι σε θέση να υποστηρίξει άλλο ένα camp και φαντασμαγορικό show χωρίς να φαίνεται σαν καρικατούρα drag queen. Άσε που ο φόβος μην της ξεκολλήσει το ψεύτικο ζυγωματικό καραδοκεί.


U2
Δεν μας αρέσουν οι U2 σ'αυτό το blog. Δεν μας αρέσει ο Bono σ'αυτό το blog. Παρ'όλα αυτά, το ότι οι U2 ηχογραφούν το νέο τους υλικό με τον Danger Mouse είναι από μόνο του είδηση, όπως και η δήλωση του Bono ότι "χρειάζονται κάτι πραγματικά special αυτή την περίοδο". Μπορούμε να τους πιστέψουμε, αφού τα sessions κρατάνε από το 2011 και περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλουν. Προσωπικά πάντως, δεν υπόσχομαι ότι θα το ακούσω.

2 σχόλια:

  1. Ωραίος... Διαφωνώ με το anticipation για την M.I.A. μόνο. Κατά τ' άλλα, super.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί; πριν από την τελευταία της αηδία είχε βγάλει και ένα Kala.

    ΑπάντησηΔιαγραφή