15.4.12

Hype: Whedonmania



Με το Hunger Games ακόμα στα χάι του, ο Josh Whedon καταφθάνει με φόρα για να σπάσει το σερί της scifi/drama/action ταινία του Gary Ross που βασιλεύει εδώ και τρεις εβδομάδες στην πρωτιά του box office. Και αν δεν τα κατάφερε αυτή την εβδομάδα με το Cabin in the Woods θα το καταφέρει σίγουρα όταν βγει στους σινεμάδες η ίσως μεγαλύτερη superhero movie στην ιστορία, το Avengers. Όχι ότι το Cabin in the Woods τα πήγε άσχημα την πρώτη μέρα της στα ταμεία (πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, που λογικά θα αυξηθούν όταν αρχίσει να επιδρά το word of mouth). Aν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι η ταινία ολοκλήρωσε τα γυρίσματά της το 2009, περνώντας τα πάνδεινα με τους διανομείς για να φτάσει να βγει στις αίθουσες 3 χρόνια αργότερα, και μόνο που τα κατάφερε είναι μεγάλη νίκη. Οι κριτικές πάντως είναι εξαιρετικές, μιλάνε για ένα από εκείνα τα θρίλερ που πραγματικά σε βάζουν να σκεφτείς, ένα παζλ με ποικίλα cultural references, μια ταινία που αλλάζει το σκηνικό σε ένα κουρασμένο από τα κλισέ κινηματογραφικό είδος. Δεν δίστασαν να το χαρακτηρίσουν και ως "το Scream της δεκαετίας".


Ποτέ στην πολυετή καριέρα του ο δημιουργός της θρυλικής Buffy δεν είχε συγκεντρώσει τόσο μεγάλο hype γύρω από το όνομά του όσο φέτος. Ένας από τους πιο λατρεμένους, ιδιοφυής και δημιουργικούς ανθρώπους της βιομηχανίας, δημιουργός ορισμένων από τις σειρές με το μεγαλύτερο (geek) fan base (Firefly, Angel, Dollhouse, Dr. Horrible's Sing-Along Blog, Buffy the Vampire Slayer) και υποψήφιος για Όσκαρ για το σενάριο του πρώτου Toy Story, o Whedon έχει πολλά πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι περήφανος (όπως πχ ότι είναι ο μόνος άνθρωπος επί γης που κατάφερε να κάνει την Sarah Michelle Gellar να ΕΡΜΗΝΕΨΕΙ) και ας του έκοψαν τις τελευταίες δύο σειρές του πριν καλά καλά προλάβει να ολοκληρώσει το όραμά του (κλάψανε μανούλες όταν ακυρώθηκε το Firefly στα μόλις 14 επεισόδια και ακόμα περισσότερες όταν το Serenity, η ταινία που γύρισε ο Whedon για να κλείσει αξιοπρεπώς την ιστορία του Firefly, δεν έβγαλε καλά καλά τα έξοδά του). Φέτος επιστρέφει με φόρα στα κινηματογραφικά δρώμενα με τρεις (!!) ταινίες και με υποσχέσεις για σύντομη επιστροφή του και στην τηλεόραση. Ας μείνουμε όμως στα κινηματογραφικά.


Έχω γράψει αρκετές φορές για το πόσο πολύ θέλω να δω το Avengers και ας μην μου άρεσε καμία απολύτως από τις ξεχωριστές ταινίες των ηρώων της ταινίας (Hulk, Captain America, Iron Man, Thor). Και αν ποτέ δεν κατάφερα να εξηγήσω το γιατί, τα πρόσφατα πρώτα σχόλια από την πρεμιέρα της ταινίας στην Αμερική ήρθαν να στηρίξουν την αρχική μου διαίσθηση. Στο twitter ο κόσμος έχει τρελαθεί. Μιλάνε με θαυμασμό για τον Whedon, ανακυρρήσουν το "Avengers" σε καλύτερη ταινία της Marvel (!!) και θεωρούν την επιτυχία της εγγυημένη. Άμα κρίνω από το buzz, θα είναι λογικά πολύ μεγαλύτερη απ' ότι κανείς υπολόγιζε.


Και σα να μην έφτανε αυτό, κάπου εκεί στα γυρίσματα των Avengers ο Whedon συγκέντρωσε φίλους ηθοποιούς στο σπίτι του στη Santa Monica και γύρισε ινκόγκνιτο μέσα σε μόλις 12 μέρες μια ακόμα διασκευή για το Much Ado About Nothing του Σέξπιρ, αφήνοντας μας όλους σύξυλους όταν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της τον Οκτώβρη που πέρασε. Βέβαια το μεγάλο ατού της ταινίας είναι το γεμάτο σταρς από σειρές του Whedon καστ της, μεταξύ των οποίων ο Nathan Fillion (Firefly, Dr. Horrible), η Amy Acker (Angel, Dollhouse), ο Alexis Denisof (Buffy, Angel), η Ashley Johnson (Dollhouse), ο Frank Kranz (Dollhouse) και ο Sean Maher (Firefly). Διανομή μπορεί να μην έχει βρει ακόμα αλλά αυτό λογικά θα αλλάξει. Εξάλλου, απ' ότι φαίνεται, φέτος θα είναι η χρονιά που η τύχη θα χαμογελάσει στον Whedon.


Το Cabin in the Woods κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από σήμερα, Κυριακή 15/4.
Το Avengers θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 26/4, μία εβδομάδα πριν την προβολή της στην Αμερική.
Το Much Ado About Nothing θα βρει λογικά τη θέση του σε κάποιο κινηματογραφικό Φεστιβάλ μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου