6.9.11

Venice Calling!


Ναι μωρέ, την προηγούμενη Τετάρτη ξεκίνησε το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Ναι μωρέ, έχει ίσως το καλύτερο line-up ταινιών στην ιστορία του. Ναι μωρέ, τους σταρ που πέρασαν από τι Βενετία δεν σου φτάνουν ούτε όλα τα δάκτυλα χεριού και ποδιού για να τους αριθμήσεις. Ε και ναι, δεν πήγα, τι να κάνω, δεν έχω λεφτά, δημοσιογράφος δεν είμαι (πόσο μάλλον ηθοποιός ή σκηνοθέτης), τι βρίσκω να ψάχνω ολημερίς και ολονυχτίς πληροφορίες για τα δρώμενα και ναι ζηλεύω απίστευτα! Αντί να με κοροϊδεύεις που λιώνω πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μου λαχταρώντας την ώρα και τη στιγμή που θα καταφθάσω κι εγώ σαν νέος George Clooney με το ιδιωτικό μου σκαφάκι στις ακτές της Βενετίας (Σας γέλασε και εσάς; Δεν είναι ιδιωτικό σκάφος, είναι TAXI!), επωφελήσου της καύλας και του ψυχαναγκαστικού κολλήματος μου για να μάθεις κανά δυο πραγματάκια για το τι συμβαίνει εκεί χάμω (αναλύτικη παρουσίαση όπως στις Κάννες δεν έχει, όχι τίποτ' άλλο, δεν φτάνει που χαραμίζω το διάβασμά μου -ούτε και γραμμένο δεν μοιάζει αληθοφανές- για να σας ενημερώσω, δεν τα διαβάζει και κανένας) 


Ταινίες που ξεχώρισαν



"Shame" του Steve McQueen
Σα να μην είναι αρκετό το ότι στην ταινία πρωταγωνιστεί όντας full frontal τσιτσίδι  ο Michael Fassbender (άντε και η Carey Mulligan βρε αδερφέ, αλλά αυτή η κοπέλα είναι τόσο γλυκιά και ζουζουνάκι που και γυμνή να τη δεις, πόση καύλα να σου βγάλει;), αποθεώθηκε από τους κριτικούς και θεωρείται και το μεγάλο φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα της χρονιάς. Εξυμνήθηκε όσο καμία άλλη γιατί είναι μια σοβαρή, ενήλικη και έντονη ταινία, με μια ερμηνεία φωτιά (όχι μόνο λόγο γύμνιας) από τον Fassbender. Πρώτο κλιπ επάνω, trailer δεν έχει βγει ακόμη!


"Tinker, Tailor, Soldier, Spy" του Tomas Alfredson
Μη μου πεις ότι σου κάνει εντύπωση; Από την μέρα που κυκλοφόρησε το τρέιλερ  όλοι μετράνε τα Όσκαρ που θα μαζέψει η ταινία. Από την Βενετία ήρθε η επιβεβαίωση. Χαρακτηρίστηκε ως ένα εξαιρετικό κατασκοπευτικό δράμα στο οποίο την παράσταση κλέβει ολάκερο το καστ, με πρώτο και καλύτερο τον Gary Oldman για τον οποίο ο John Le Carre (αυτός που έγραψε το μυθιστόρημα στο οποίο βασίζεται η ταινία ντε!) μίλησε με τα καλύτερα λόγια, βαφτίζοντας την ερμηνεία του "ερμηνεία της χρονιάς" (αυτό έγινε πριν το φεστιβάλ αλλά κουβέντα να γίνεται!). Δες και το κλιπ για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται!

 "Άλπεις" του Γιώργου Λάνθιμου
Ναι ντε, του "δικού μας" του Λάνθιμου, του σκηνοθέτη που πήγε την Ελλάδα μέχρι τα Όσκαρ με τον "Κυνόδοντα" του και που στα νιάτα του σκηνοθετούσε video clip του εθνικού μας σταρ Σάκη Ρουβά. Σου λέει εντυπωσίασε η τρίτη του ταινία, δεν ήταν one-hit wonder, συνεχίζει να "μας κάνει περήφανους" στο εξωτερικό. Βέβαια παρ' ότι τα περισσότερα σχόλια για την ταινία ήταν θετικά, προσωπικά απήλαυσα κάτι άλλα του στυλ "Μόλις είδα τις Άλπεις. Πάω να πνιγώ στο κανάλι." Ε ναι βρε παιδιά, καλός είναι ο Λάνθιμος αλλά μας τα χετε πρήξει, "οι Άλπεις" και "οι Άλπεις", σιγά πια, πάλι σαν καθυστερημένα μιλάνε στο τρέιλερ!



"Ides of March" του George Clooney
Ούτε αυτό θα πρέπει να σου κάνει εντύπωση, επίσης συζητιέται εδώ και καιρό, πως να μη συζητιέται άλλωστε, George Clooney και πολιτική ταινία είναι εγγύηση (για τους κριτικούς δηλαδή, εγώ τις βαρέθηκα και τις δύο προηγούμενες τους απόπειρες στο πολιτικό σινεμά).  Όπως και να χει, πρέπει να τη δεις όχι μόνο επειδή θα παίξει σίγουρα στα Όσκαρ, αλλά και επειδή αξίζουν μέχρι και οι δεύτεροι ρόλοι των Philip Seymour Hoffman και Paul Giamatti και επειδή όσο βαρετή και αν είναι τουλάχιστον θα έχεις τον Ryan Gosling για να χαζεύεις (ή έστω την Marisa Tomei και την Evan Rachel Wood και ας παίζουν λίγο). Πάρε και άλλο ένα κλιπάκι (σας φλόμωσα σήμερα!)


"Carnage" του Roman Polanski
Πολύ προβλέψιμες οι αντιδράσεις των κριτικών στις αναμενόμενες μεγάλες ταινίες τις χρονιάς. Το "Carnage" μπορεί να μην το εκθειάσανε καθώς το βρήκαν πολύ θεατρικό (Έλα; Αλήθεια; Μέχρι και από το τρέιλερ το καταλαβαίνεις, εδώ οι άνθρωποι καλά καλά δεν βγαίνουν από το σπίτι!) αλλά ερμηνειάρες σου λέει, o κάθε κριτικός φαίνεται να έχει τον δικό του προσωπικό αγαπημένο ερμηνευτή αλλά bottom line είναι πως και οι τέσσερις (Kate Winslet, Jodie Foster, John C. Reilly, Christoph Waltz) είναι υπέροχοι.

Πρόσωπα που συζητήθηκαν
Jessica Chastain
H συμπαθέστατη νεαρή Jessica ανέδειξε επιτέλους το ταλέντο της στο "Wilde Salome" του Al Pacino και κέρδισε το βραβείο Gucci που επιβραβεύει την πιο φιλόδοξη νέα γυναικεία παρουσία μπρος ή πίσω από την κάμερα.

Michael Fassbender 
Θέλετε να το ξαναπώ; Θα το ξαναπώ! Τα έβγαλε όλα, τίποτα δεν έκρυψε στο "Shame" o Fassbender. Πουλί, κώλος, μπούτια, κάκαλα, όλα σου λέω! Και ενώ σε άλλες περιπτώσεις η είδηση θα τελείωνε εδώ, το πόσο μεγάλη ηθοποιάρα είναι συζητιέται πολύ περισσότερο από τα κρυφά του χαρίσματα. Και κάπου εδώ κάνουμε hashtag #win.

George Clooney
Σάμπως πότε δεν ήταν talk of the town o Clooney, όπου πηγαίνει τα φλας από πίσω τρέχουν. Τώρα κιόλας που η ταινία του άνοιξε το φεστιβάλ, ένας λόγος παραπάνω! Δε νομίζω να σας τρώει ιδιαίτερα, αλλά όταν ερωτήθηκε άμα σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική απάντησε αρνητικά, αφού πρώτα έγλειψε τον Obama. Στη συνέντευξη τύπου όλα αυτά, ιδού και η πηγή για να μη νομίζετε ότι σας λέω ψέματα.
Madonna
Ναι βεβαίως, ήταν και η Βασίλισσα εκεί και όσο παράξενο και αν ακούγεται, βρισκόταν εκεί ως σκηνοθέτιδα! Η ταινία της, εν ονόματι "W.E.", σαφώς και δεν αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη αγάπη από τους κριτικούς αν και το ρεζουμέ είναι ότι "βλέπεται" (το γλίτωσε μάλλον το Χρυσό Βατόμουρο). Πως και πως την περιμένανε πάντως οι δημοσιογράφοι στο κόκκινο χαλί, καλύτερα βέβαια να μην εμφανιζόταν ποτέ με αυτά που φορούσε (επίτηδες δεν έβαλα ολόσωμη φωτογραφία, κρίμα να χαλάσει το ποστ).

Keira Knightley
To όνομα της αγαπημένης Keira (πάψε μωρέ, μια χαρά είναι η Knightley, κορίτσαρος σωστός γενίτσαρος, που θα μου την πεις και ξινή!) συζητήθηκε λόγω της εμφάνισης της στο "A Dangerous Method" του David Cronenberg (το οποίο παρεμπιπτόντως ψιλοαπογοήτευσε) στο οποίο και δίχασε τις απόψεις των κριτικών, αφού μια μεγάλη μερίδα την αποθέωσε και την θέλει ντουγρού στα Όσκαρ και μια άλλη σχολιάζει ακόμα, ντεμέκ σοκαρισμένη, τα σκαμπίλια που έτρωγε στο κωλαράκι της από τον συμπρωταγωνιστή της Michael Fassbender.


Darren Aronofsky
Ε δεν θα μπορούσα να μην συμπεριλάβω σε μια λίστα με τα σημαντικότερα ονόματα του 68ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Darren Aronofsky. Όχι ότι έχει συζητηθεί ιδιαίτερα το όνομα του (εξάλλου ταινίες βλέπει όλη μέρα, δεν προλαβαίνει να κάνει και τίποτ' άλλο) αλλά όπως και να χει είναι ωραίος τύπος και τον αγαπάμε!


Ε όχι, δεν είναι μόνα αυτά! Εξάλλου του φεστιβάλ ακόμα εξελίσσεται, οπότε ανέμενε καινούργιο update τις προσεχείς μέρες!
Οι φωτογραφίες προφανώς δεν είναι δικές μου, είπαμε, ΔΕΝ ΠΗΓΑ!

4 σχόλια:

  1. χαχαχαχαχα!!! να σαι καλά για την άκρως χιουμοριστική και διασκεδαστική ξενάγηση του φεστιβάλ!!! Είσαι πρώτος!!
    Υ.Σ. άντε ρε, ο fassbender τα πετάει όλα στο Shame;;;
    Υ.Σ.(1) προσωπικά δεν μου είχε αρέσει ο Κυνόδοντας (στην εκτέλεση του, όχι ως ιδέα) αλλά περιμένω με αγωνία τις "Αλπεις" που μάλλον θα είναι μια από τα ίδια (υπεροχη ιδέα - σκατα εκτέλεση)!!
    Υ.Σ(2) άντε ρε, απογοητευτηκα που απογοητευσε το A dangerous method. Πάντως διάβασα πως η συμπαθέστατη Νάιτλι ήταν πολύ καλή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώωω! :D
    ps: ναι παιδί μου σου λέει και κάνει και πολύ σεξ με την Mulligan επίσης! softcore ερωτικό δράμα είναι απ' ότι κατάλαβα το Shame αλλά όχι φτηνό και επιπόλαιο όπως τα Brown Bunny, Restricted και άλλα συναφή
    ps1: εμένα πάλι που μου άρεσε πολύ ο Κυνόδοντας, δεν μου άρεσε καθόλου που εκθείαζαν τον Λάνθιμο από τα Όσκαρ και μετά! Ντάξει παιδιά, μια καλή ταινία έβγαλε, μην πάθετε και τίποτα!
    ps2: ναι γενικά είπαν ότι περίμεναν πολύ περισσότερα αλλά κι εμένα κάτι δεν μου έκανε σωστό στο τρέιλερ, άσε που δεν μαρέσει καθόλου ο Croneberg οπότε μάλλον με το μέρος των κριτικών θα πάω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Οι φωτογραφίες προφανώς δεν είναι δικές μου, είπαμε, ΔΕΝ ΠΗΓΑ!"

    Ενθυμούμενος τα ποστ από το ΕΧΙΤ, συγχώρεσέ με αλλά γέλασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχα, ρε δεν θυμάμαι αν το είχα γράψει τότε, αλλά με το που πάτησε το πόδι μου στο Βελιγράδι, δεν άνοιγε η φωτογραφική μηχανή!!! Και με το που φτάσαμε Novi Sad δεν άνοιγε και η φωτογραφική μηχανή μιας άλλης κοπέλας που ήταν και η τελευταία από την παρέα που είχε φέρει μαζί της! Οπότε δικαιολογούμε λόγω γκαντεμιάς! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή