11.9.11

Venice Calling! Pt2


Πάει και αυτόοο! Τελείωσε εχθές, με την τελετή απονομής των βραβείων του, το 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Προς μεγάλη έκπληξη και ανατροπή όλων των προγνωστικών, το Χρυσό Λιοντάρι κέρδισε η βαριά κουλτούρα "Faust" του Aleksandr Sokurov, το οποίο κέρδισε την επιτροπή παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό! Δεν πειράζει Clooney και Alfredson, για σας υπάρχουνε τα Όσκαρ! Το δεύτερο μέρος τους φεστιβάλ πάντως ούτε τα αστέρια και τη λάμψη του πρώτου είχε, αλλά ούτε και ιδιαίτερα καλές ταινίες. Ιδού τα βασικά:


Οι τελευταίες μέρες





"Killer Joe" του William Friedkin
Αναμφισβήτητα η πιο αγαπημένη ταινία των τελευταίων ημερών του φεστιβάλ, με τον Matthew MacConaughey να θυμάται ότι επαγγέλλεται ηθοποιός με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τους κριτικούς κέρδισαν κυρίως οι ερμηνείες της μαύρης αυτής κωμωδίας, με τους Juno Temple, Gina Gershon, Thomas Hayden Chruch και Emile Hirsch να πλαισιώνουν επάξια τον MacConaughey που κέρδισε τις εντυπώσεις. Στο comeback του οσκαρούχου Friedkin, ένας βουτηγμένος στα χρέη μικρέμπορος ναρκωτικών αποφασίζει να σκοτώσει τη μητέρα του με σκοπό να εκμεταλλευτεί την ασφάλεια ζωής της. Ωραίες οικογένειες, τςτςτς.



"Dark Horse" του Todd Solondz
H τελευταία ταινία του Solondz δίχασε τους κριτικούς, με μια μερίδα να την βρίσκει ανεπαρκή και μια άλλη να την χαρακτηρίζει αριστούργημα. Ένα αποτυχημένο συνοικέσιο ανάμεσα σε δύο φαινομενικά αποτυχημένους ανθρώπους, μια ταινία με μπόλικη σάτιρα και ειρωνεία και τους Jordan Gebler, Christopher Walken και Mia Farrow στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το "Dark Horse" είναι ίσως το πιο διφορούμενο φιλμ του φετινού φεστιβάλ.



"Faust" του Aleksandr Sokurov
Πολυαναμενόμενο για τους κουλτουριάρηδες αλλά τελικά απογοητευτικό για την πλειοψηφία, το "Faust" του Sokurov κούρασε με τους αργούς ρυθμούς και τους μπόλικους φιλοσοφικούς διαλόγους του. Πολλές οι αποχωρήσεις από την αίθουσα αλλά όλοι παραδέχτηκαν για ακόμη μια φορά την αξία του Sokurov ως κινηματογραφιστή. Βέβαια από την άλλη, πολλοί έκατσαν μέχρι το τέλος και την χειροκρότησαν και μάλλον ένας από αυτούς ήταν και ο Aronofsky.




"Wuthering Heights" της Andrea Arnold
Βασισμένο στο κλασσικό μυθιστόρημα της Emily Bronte και με την μουντρούχα Effy από το "Skins" (Kaya Scodelario) στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Arnold είναι σίγουρα ριζοσπαστική αλλά όχι όσο συγκλονιστική θα ήθελε. Μπορεί να μην την έθαψε κανείς ιδιαίτερα αλλά κανείς δεν την εκθείασε κιόλας.





"Texas Killing Fields" της Ami Canaan Mann
Από την άλλη, μετριότατες κριτικές απέσπασε η πρώτη ταινία της κόρης του Michael Mann (εμ έτσι είναι, άμα έχεις πατέρα καταξιωμένο σκηνοθέτη τσαφ μπαμ την βρίσκεις την χρηματοδότηση και ας μην έχεις ξαναπιάσει κάμερα στη ζωή σου), η οποία παρά το αξιόλογο καστ που συγκέντρωσε (Sam Worthington, Jeffrey Dean Morgan, Jessica Chastain, Chloe Moretz) και το συμπαθητικό CSI style στόρι, τα έκανε μαντάρα και πολύ το χάρηκα να σας πω την αλήθεια! 


Τα βραβεία

Χρυσό Λιοντάρι
Θριάμβευσε ο Sokurov με το "Faust" του! Η κριτική επιτροπή του απένειμε το Χρυσό Λιοντάρι με απόλυτη ομοφωνία παρά τα όσα αρνητικά σχόλια ακούστηκαν για την ταινία. Μάλιστα ο Aronofsky χαρακτήρισε την ταινία "life-changing". Χμ, κάτι μου θυμίζει αυτό, κάτι μου θυμίζει.. α ναι! Κάπως έτσι έγινε και στις Κάννες με το "Tree of Life", που δίχασε άλλα χαρακτηρίστηκε "μεγάλη ταινία" από τον De Niro που ήταν και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Αργυρό Λιοντάρι (Καλύτερη Σκηνοθεσία)
Το βραβείο πήγε στον Shangjun CAI για το "Ren shan ren hai", ιδέα δεν έχω περί τίνος πρόκειται, και που θέλω να σας ενημερώσω δεν μπορώ, μέχρι και στο imdb δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία.

Ειδικό Βραβείο
Απονεμήθηκε στο "Terraferma" του Emanuele Crialese, μια ιταλική ταινία σχετικά με τη μετανάστευση που πήρε μέτριες κριτικές.. Μάλιστα.


Καλύτερος Ηθοποιός
Το θέατρο του παραλόγου κάπου εδώ σταματάει και το βραβείο πηγαίνει στο απόλυτο φαβορί Michael Fassbender για το "Shame". Θέλω πολύ να πω "καλό Όσκαρ" αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση.


Καλύτερη Ηθοποιός
Deannie Yip για το "Tao jie" του Ann Hui. Συμπαθητικές κριτικές πήρε η ταινία και στην τελική δεν υπήρχε ιδιαίτερος ανταγωνισμός στις γυναικείες ερμηνείες φέτος οπότε δε θα γκρινιάξω (αν και υπήρχε μια Knightley και μια Chastain τώρα που το ξανασκέφτομαι).


Καλύτερο Σενάριο
Το τσιμπήσανε και οι "Άλπεις" το βραβειάκι τους, μπράβο Λάνθιμε αγόρι μου, να σε χαιρόμαστε! Ευχαριστώντας την επιτροπή, μίλησε για τον ελληνικό κινηματογράφο και τα προβλήματα που περνάει εδώ και χρόνια. Το σενάριο μαζί με τον Λάνθιμο έγραψε και ο Ευθύμης Φιλίππου, κρίμα να πάρει μόνο ο πρώτος τη λάμψη.


Καλύτερος/-η πρωτοεμφανιζόμενος/-η ηθοποιός
Απονεμήθηκε στους Shota Sometani και Fumi Nikaido για την ταινία "Himizu". Άστα να χαρούν τα παιδιά, δεν το κόβω να ξανακερδίζουν βραβείο στη ζωή τους. To βραβείο το παρέλαβε ο σκηνοθέτης της ταινίας Shion Sono. Ωραίο αγαλματίδιο, περίτεχνο!


Καλύτερη Φωτογραφία
Το βραβείο πήγε στoν Robbie Ryan για το "Wuthering Heights".

Λιοντάρι του Μέλλοντος
Βραβείο που απονέμεται στο καλύτερο σκηνοθετικό ντεμπούτο μαζί με 100.000 δολάρια (!!!!) πήγε στην ιταλική ταινία (τι περίεργο) "La-bas" (πως λέμε λαπάς) του Guido Lombardi.


Βραβείο FIPRESCI
Η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου βράβευσε το "Shame" του Steve MacQueen.



Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσω πως η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους Darren Aronofsky, Eija-Liisa Ahtila, David Byrne, Todd Haynes, Mario Martone, Alba Rohwacher και Andre Techine.


Γενικά τα βραβεία είναι λίγο ότι να ναι, αλλά στην τελική φαντάζομαι πως η επιτροπή αποφάσισε να την δει λίγο πιο κουλτούρα και διανόηση και να επιβραβεύσει ταινίες που δεν έχουν καμία τύχη πουθενά αλλού, έτσι για να μην τις αφήσουν παραπονεμένες.
Πάντως, τις ημέρες του φεστιβάλ, κυκλοφορούσε μια ειδική έκδοση του Variety που είχε ειδικά διαμορφωμένα στατιστικά για τις ταινίες που διαγωνίστηκαν στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ και τα οποία έκαναν μια σούμα των βαθμών των κριτικών από τα σημαντικότερα δημοσιογραφικά μέσα (Times, Screen, Le Monde, Indiewire, Herald Tribune, La Republica και άλλα). Οι βαθμολογίες έχουν ως εξής (δεν περιλαμβάνονται οι πιο πρόσφατες πρεμιέρες):

  1. CARNAGE - 3.95/5  (τέσσερις κριτικές 5 αστέρων)
  2. SHAME - 3.45/5  (τρεις κριτικές 5 αστέρων)
  3. IDES OF MARCH - 3.45 (δύο κριτικές 5 αστέρων)
  4. DARK HORSE -3.23 (τρεις κριτικές 5 αστέρων)
  5. TINKER TAILOR SOLDIER SPY -3.14 
  6. A DANGEROUS METHOD -3.11
  7. A SIMPLE LIFE -3.02
  8. POULET AUX PRUNES (CHICKEN WITH PLUMS) -2.95
  9. WUTHERING HEIGHTS -2.95 
  10. TERRAFERMA -2.83
  11. ALPS -2.69 (δύο κριτικές 5 αστέρων)
  12. THE EXCHANGE - 2.68 (δύο κριτικές 5 αστέρων)
  13. 4:44 LAST DAY ON EARTH -2.65 (δύο κριτικές 5 αστέρων)
  14. PEOPLE MOUNTAIN, PEOPLE SEE -2.52 (δύο κριτικές 5 αστέρων)
  15. HIMIZU -2.34 (δύο κριτικές 5 αστέρων)
  16. UN ETE BRULANT -1.80
  17. SAIDEKE BALAI -1.68
  18. QUANDO LA NOTTE -1.58
Ιδού και η πηγή.
Όπως βλέπεται και από μόνοι σας, η πλειοψηφία των ταινιών που θριάμβευσαν είχαν και τις πιο μέτριες κριτικές. Καλά όχι ότι αυτό έχει και τόσο μεγάλη σημασία, πολλές φορές οι κριτικές λένε μπούρδες, αλλά κουβέντα να γίνεται! Εξάλλου εμείς δεν πήγαμε οπότε δεν έχουμε άλλο μέτρο σύγκρισης.


Στα πιο παραδεύτερα βραβεία, το Queer Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας απονεμήθηκε φέτος στο "Wilde Salome" του Al Pacino και το Leoncino, κάτι σαν το Χρυσό Λιονταράκι, βραβείο που απονέμουν οι μαθητές των σχολείων της Βενετίας σε ταινίες που διαγωνίζονται στο επίσημο τμήμα, κέρδισε το "Carnage" του Roman Polanski. Το βραβείο του παράλληλου τμήματος "Venice Days" με ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων και νέων σκηνοθετών, πήγε στο "Presume Coupable" του Vincent Garenq.


Το κόκκινο χαλί


Και επειδή δεν σου έδειξα πολλά από κόκκινο χαλί, που τόσο πολύ ξέρω ότι αγαπάς, ιδού τα καλύτερα:




Η Evan Rachel Wood στην πρεμιέρα του "Ides of March". Ωραίο μαλλί!




Και η Cindy Crawford στην ίδια πρεμιέρα, αν και ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την καλέσανε! 




Δεν προλαβαίνει να υπογράψει αυτόγραφα ο Clooney.




Abbey Cornish και Madonna στην πρεμιέρα του "W.E.". Για ακόμα μια φορά αποφεύγω να σας δείξω ολόσωμη φωτογραφία της Madonna.




Η ξινή και ο ξυρισμένος (Matt Damon) στην πρεμιέρα του "Contagion", που μπορεί να μην ενθουσίασε τόσο τους κριτικούς του φεστιβάλ, αλλά μια χαρά τα πηγαίνει στα ταμεία των Η.Π.Α..




H Keira Knighley είπε να βάλει κάτι vintage...




...και η Monica Bellucci φόρεμα για κηδεία.



Εδώ μπρος στα φλας βλέπουμε τον John C. Reilly με τη γυναίκα του να ασπάζονται στην πρεμιέρα του "Carnage".




Από την ίδια πρεμιέρα, η Kate Winslet τρέχει και δε φτάνει με τα αυτόγραφα.




Εδώ ο Al Pacino κάνει τον τροχονόμο.




Steve McQueen και Michael Fassbender στην πρεμιέρα του πλέον συζητημένου φιλμ "Shame".





Colin Firth, Gary Oldman και Benedict Cumberbatch στην πρεμιέρα του "Tinker, Tailor, Soldier, Spy". Ωραία γυαλιά Gary αγόρι μου.




Να εδώ ο Emile Hirsch προσκυνάει το είδωλο William Friedkin και η Claudia Schiffer τους κοιτάει με μισό μάτι.


Φυσικά δε μου ανήκει καμία φωτογραφία.
Αυτά λοιπόν από τη Βενετία για φέτος, να και το πρώτο μέρος του αφιερώματος άμα το χασες.

4 σχόλια:

  1. αναλυτικότατο το αφιέρωμα σου!!
    Σίγουρα το δεύτερο μισό του φεστιβάλ από άποψη ταινιών δεν είχε τόσο ενδιαφέρον!!
    Το πρώτο βραβείο ήταν κάπως άκυρο, δεν το περίμενα!! Ειδικά στην γυναικεία ερμηνεία, τι ήταν εκείνο που βραβεύτηκε!!

    Υ.Σ. Είσαι σίγουρος πως δεν σου ανήκει καμιά φωτο...είναι όλες τέλειες!! Πού τις βρίσκεις;; έχεις δικούς σου ανθρώπους εκεί στην βενετία...ε;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα, ευχαριστώ για ακόμα μια φορά! ναι όντως, κάπως άκυρα τα βραβεία αλλά οκ, τουλάχιστον το πήρε ο fassbender!
    ps: χαχα, όχι όχι σίγουρα δεν μου ανήκουν :P τις έχω "κλέψει" από αντίστοιχα αφιερώματα άλλων ιστοσελίδων όπως πχ το flix και την guardian

    ΑπάντησηΔιαγραφή