14.4.11

The countdown has started!


Ανακοινώθηκε σήμερα το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 22 Μαΐου. Μέσα στη λίστα με τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος δεν βρίσκεται τελικά, όπως φημολογούνταν, η καινούργια ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, "Άλπεις", αλλά συναντάμε αγαπημένα ονόματα του φεστιβάλ, όπως τον Perdo Almodovar με το "La Piel Que Habito", τον Lars Von Trier με το "Melancholia" και τους αδερφούς Darden με το "Le Gamin Au Velo".  Πιο αναλυτικά, οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος είναι οι εξής:


Pedro ALMODVAR, LA PIEL QUE HABITO (THE SKIN I LIVE IN)
Bertrand BONELLO, L'APOLLONIDE - SOUVENIRS DE LA MAISON CLOSE (HOUSE OF TOLERANCE) 
Alain CAVALIER, PATER
Joseph CEDAR, HEARAT SHULAYIM (FOOTNOTE) 
Nuri Bilge CEYLAN, BIR ZAMANLAR ANADOLU'DA (ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA) 
Jean-Pierre and Luc DARDENNE, LE GAMIN AU VΙLO (BOY WITH A BIKE) 
Aki KAURISMAKI, LE HAVRE
Naomi KAWASE, HANEZU NO TSUKI
Julia LEIGH, SLEEPING BEAUTY
MAΟWENN, POLISSE
Terrence MALICK, THE TREE OF LIFE
Radu MIHAILEANU, LA SOURCE DES FEMMES (THE SOURCE)
Takashi MIIKE, ICHIMEI (HARA-KIRI: DEATH OF A SAMURAI) 
Nanni MORETTI, HABEMUS PAPAM
Lynne RAMSAY, WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN
Markus SCHLEINZER, MICHAEL
Paolo SORRENTINO, THIS MUST BE THE PLACE
Lars VON TRIER, MELANCHOLIA
Nicolas WINDING, REFN DRIVE



Μέσα στο διαγωνιστικό τμήμα βρίσκεται εκτός των άλλων η καινούργια και πολυαναμενόμενη ταινία του Terrence Malick, το "The Tree of Life". Η ταινία είναι όνειρο ζωής για τον Malick καθώς φημολογείται ότι την είχε κατά νου από το 1979. Η ιστορία εξελίσσεται στα μέσα της δεκαετίας του 50 και επικεντρώνεται στη ζωή μιας οικογένειας και των τριών αγοριών της. Στο πρωταγωνιστικό καστ βρίσκονται οι Brad Pitt, Sean Penn και Fiona Shaw. Εγώ αυτό που έχω να πω πάντως είναι "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι".





Όσον αφορά το τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα" (Un Certain Regard), τα βλέμματα τραβάει η καινούργια ταινία του Gus Van Sant, εν ονόματι "Restless". Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Mia Wasikowska (Alice in Wonderlan) και υποδύεται μια νεαρή κοπέλα η οποία λόγω ασθένειας έχει λίγους μήνες ζωής ακόμα και η οποία ερωτεύεται ένα παράξενο αγόρι (γλύκας είναι ο άτιμος) που στα χόμπι του περιλαμβάνεται το να πηγαίνει απρόσκλητος σε κηδείες και το να μιλάει με το φάντασμα ενός Γιαπωνέζου καμικάζι πιλότου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.




Το φεστιβάλ θα ανοίξει η καινούργια ταινία του Woody Allen "Midnight in Paris", η οποία συζητιέται κυρίως επειδή στο καστ συμπεριλαμβάνεται και η σύζυγος του Nicolas Sarkozy, Carla Bruni. Πλάι της βρίσκονται και οι Owen Wilson, Rachel McAdams, Marrion Cotillard, Michael Sheen και Adrien Brody. Ιδού και το τρέιλερ:





Επίσης, στο φεστιβάλ θα κάνει την πρεμιέρα του και το μεγάλο block buster της φετινής χρονιάς "Pirates of the Carribean: On Strange Tides". Την σκηνοθεσία της τέταρτης ταινίας της επιτυχημένης σειράς έχει αναλάβει ο Rob Marshall, σκηνοθέτης του βραβευμένου με Όσκαρ "Chicago". Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Jack Sparrow επιστρέφει ο Johnny Depp, αλλά και ο Geoffry Rush ως Barbossa, το αντίπαλο δέος του Sparrow, θα λείπει όμως το ζεύγος Keira Knightley και Orlando Bloom, ενώ στο καστ προστέθηκαν οι Penelope Cruz (ως αμόρε του Depp), Ian McShane (ως δεύτερος αντίπαλος του Depp) και Judi Dench (ότι έκανε στο Bond αλλά με αποκριάτικα κοστούμια).



Τέλος, το φεστιβάλ των Καννών  θα τιμήσει φέτος με τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα, τον Ιταλό σκηνοθέτη Bernando Bertolucci. Το ίδιο βραβείο έχει δοθεί στο παρελθόν στους Woody Allen (2002) και Clint Eastwood (2009) και από φέτος αποφασίστηκε ότι θα δίνεται ετησίως σε έναν μεγάλο σκηνοθέτη που έχει συνεισφέρει σημαντικά στον κινηματογράφο αλλά που δεν έχει καταφέρει ποτέ να κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα. Με άλλα λόγια, θα τους ξεπετάνε για να μην κλαίγονται!


Πρόεδρος του φετινού φεστιβάλ θα είναι ο Robert DeNiro, o Michel Gondry (έχει σκηνοθετήσει τα μισά βιντεοκλίπ της Bjork) θα είναι πρόεδρος της επιτροπής για τις ταινίες μικρού μήκους και ο Bong Joon-ho (σκηνοθέτης του "Mother" που είχε διαγωνιστεί πρόπερσι στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα) θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Χρυσή Κάμερα (Camera d' Or) που δίνεται στην καλύτερη ταινία από πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.

4 σχόλια: